back to top
2024. szeptember 21. 19:08
KezdőlapSuperbikeHiába a jelentős hátrány, Bautista egyelőre nem hajlandó beállni Bulega mögé a...

Hiába a jelentős hátrány, Bautista egyelőre nem hajlandó beállni Bulega mögé a bajnoki harcban

Bár nem tartja magát esélyesnek a világbajnoki címre, amíg nem kerül matematikailag is behozhatatlan hátrányba, Álvaro Bautista szerint „bármi megtörténhet”. Éppen ezért Cremonában még biztosan nem segíti a nála sokkal jobb helyzetben lévő Nicolò Bulegát a világbajnoki címért folytatott küzdelemben.

Toprak Razgatlıoğlu magny-cours-i sérülésével új helyzet állt elő a Superbike-világbajnokságban. A török versenyző hét forduló után 92 pontos előnnyel rendelkezett, de Franciaországban ez 55-re csökkent Nicolò Bulegával szemben. Mivel a gyári BMW motorosa Cremonában sincs ott a mezőnyben, ezért nem kizárt, hogy a második futam után már az olasz pilóta fogja vezetni az összetettet.

Utóbbi csapattársa, Álvaro Bautista ennél sokkal nehezebb helyzetben van, hiszen az ő lemaradása közel két versenyhétvégényi, egészen pontosan 122 egység. Ez alapján felmerül a kérdés, hogy ha úgy adódik, akkor segíti-e az olasz pilótát. A címvédő azonban leszögezte, addig nem hajlandó ilyesmire, amíg neki is van esélye odaérni.

Fontos ez a hétvége, különösen Nicolò számára, mert ha jól teljesít, átveheti a vezetést a bajnokságban – kezdte. – Általában akkor értek egyet a csapatutasítással, ha az egyik versenyzőnek nincs esélye a bajnoki címre. Jelenleg viszont [a gyári Ducati] mindkét pilótájának van sansza a végső győzelemre. Nem akarom őt segíteni, ahogyan azt sem, hogy ő segítsen engem, mert ugyanazért küzdünk, és mindkét versenyzőnek megvan az esélye a bajnoki címre.”

Bulega jött ki a legjobban a saját bukásából a BMW küszködését hozó cremonai Superpole-on

Bautista ugyanakkor valamelyest ellentmondott saját magának azzal, hogy kijelentette, „az én fejemben nincs esély arra, hogy a bajnoki címért harcoljak”. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy teljes mértékben letett ennek az esélyéről. Másnap ugyanis hangsúlyozta, hogy ezt csak akkor fogja megtenni, amikor már elvi esély sincsen a végső sikerre, de jelenleg nem erre összpontosít.

Amíg a matematika törvényei nem az ellenkezőjét mondják, addig bármi lehetséges. – fogalmazott a címvédő, aki 2019-ben viszonylag tetemes, 59 pontos előnyről bukta el az összetettet Jonathan Rea-vel szemben. – Azonban nem ez az elsődleges cél a fejemben. Szeretném jól érezni magam a motoron, és fájdalommentesen vezetni. Kiszámíthatatlan ez az év, bármi megtörténhet.”

Persze az egy másik kérdés, hogy Bautista mennyire tudná segíteni Bulegát. A délelőtti Superpole-on ugyanis csupán a tizenharmadik helyet szerezte meg, miközben csapattársa megfutotta a leggyorsabb kört, így ő indulhat az élről. A kétszeres Superbike-világbajnoknak jelenleg inkább azon kell aggódnia, hogy ne szoruljon le a bajnoki dobogóról, hiszen az első futamot a harmadik pozícióból kezdő Alex Lowes mindössze 7 pontra van tőle.