back to top
2024. szeptember 21. 20:04
KezdőlapMoto2Canet elképesztően szoros időmérőn szerezte meg a pole-t, Alonso bukását Furuszató használta...

Canet elképesztően szoros időmérőn szerezte meg a pole-t, Alonso bukását Furuszató használta ki

Arón Canet szerezte meg a Moto2-es pole pozíciót Joe Roberts és Tony Arbolino előtt, de még utóbbi is csak 1 századdal maradt el tőle. Az Emilia-romagnai Nagydíj Moto3-as kvalifikációján David Alonso a hajrában elesett, így Furuszató Taijó élete első rajtelsőségét zsebelte be.

A MotoGP időmérője és sprintfutama között szokás szerint előbb a Moto3, majd a Moto2 időmérőjét rendezték meg. A középső kategóriában Arón Canet, Filip Salač, Tony Arbolino, Albert Arenas, Joe Roberts, Manuel González, Jake Dixon, Somkiat Chantra, Celestino Vietti, Ogura Aj, Sergio García, Marcos Ramírez, Barry Baltus, valamint Fermín Aldeguer kezdett a Q2-ben az edzések eredményeinek köszönhetően.

Az első gyorskörök után Dennis Foggia 1:35.706-tal állt az élre, 105 ezreddel megelőzve Alonso Lópezt, mögöttük pedig Darryn Binder és Diogo Moreira volt a továbbjutók sorrendje. Utóbbi aztán a következő próbálkozásával 1:35.534-ig jutott, amivel 148 ezreddel felülmúlta a szintén javító csapattársát. Zonta van den Goorbergh feljött a harmadik pozícióba, amiből hamarosan negyedik lett, hiszen Senna Agius 1:35.398-cal állt az élre. Ezzel az első mért köre után a bokszba visszatérő López kiszorult az első négyből.

A Speed Up versenyzője azonban nem ijedt meg, és a hajrá kezdetén visszajött a harmadik helyre, sőt, aztán 85 ezredre csökkentette a hátrányát, így már a második pozíciót foglalta el, egészen addig, amíg Foggia 13 ezreddel vissza nem vette a vezetést. Moreira viszont hiába javított, pozíciót nem nyert, és mivel Van den Goorbergh 1:35.351-gyel az élre állt, kiszorult az első négyből. A brazil motorosnak ugyan még lett volna esélye a javításra, de a 6-os kanyarban elesett, így López elkerülte a kiesést.

A Q2-ben Arbolino állt az élre az első próbálkozások után, és a Marc VDS versenyzője rögtön körrekorddal, 1:35.111-gyel kezdett. Sőt, a következő körében tovább javított, és 1:34.945-re módosította a legjobb időt. A második helyre Canet jött fel 245 ezredeshátrányban, mögöttük pedig Dixon és Aldeguer volt a sorrend.

A hajrában Chantra elesett, ezért López nem tudott javítani. Vietti kört viszont ez nem befolyásolta, így feljött a második helyre, mindössze 27 ezreddel lemaradva honfitársától. Nem sokkal később viszont Roberts mindenkit meglepve 6 ezreddel átvette a vezetést, Canet viszont 4 ezreddel még nála is gyorsabb volt. Arbolino és Vietti nem tudtak javítani, így maradtak a harmadik, illetve negyedik pozícióban. A jövőre a MotoGP-ben versenyzők közül Aldeguer a hatodik, Ogura a hetedik, Chantra pedig a tizennyolcadik pozícióban zárt. A japán motoros bajnoki riválisa, García tizenharmadikként végzett.

A Moto2 misanói időmérőjének végeredménye

Moto3

Ami a legkisebb kategóriát illeti, David Muñoz, David Alonso, Filippo Farioli, Ángel Piqueras, Luca Lunetta, Iván Ortolá, Szuzuki Tacuki, Joel Kelso, Daniel Holgado, Jamanaka Riuszej, Adrián Fernández, Collin Veijer, Matteo Bertelle és Stefano Nepa jutottak be a Q2-be a péntek délutáni, illetve szombat délelőtti események alapján.

A Q1 első próbálkozásai után a meglepetésre ebben a szakaszban kezdő José Antonio Rueda kezdett az élen 1:41.562-vel. Mögötte Furuszató Taijo, Riccardo Rossi és David Almansa álltak még továbbjutó helyen. Ezt követően viszont a apán motoros 212 ezredes előnnyel átvette a vezetést, de az első négy személyi összetétele nem változott. Scott Ogden ugyan közel volt az előzéshez, de 17 ezreddel elmaradt a Snipers pilótájától.

A hajrá felé közeledve aztán Rueda ment ki először az élmezőnyből, és 1:41.076-tal visszaállt az élre. Sőt, a KTM Ajo versenyzője aztán ezen az időn is 213 ezredet faragott, miközben Almansa feljött a harmadik pozícióba. Nem sokkal később utóbbi már Furuszatót is felülmúlta, Rossit pedig Jacob Roulstone szorította ki a továbbjutók közül. Azonban az ausztrál pilóta sem örülhetett, hiszen a legvégén Ogden feljött a negyedik pozícióba. A GasGas Tech3 újoncának helyzetét Nicola Carraro nehezítette meg, aki feltartotta őt.

A Q2 első próbálkozásai után Alonso 1:40.453-mal állt az élre, 47 ezreddel megelőzve Furuszatót, ás további 244-gyel Ruedát. A kolumbiai pilóta ugyan a következő körében nem tudott javítani, de így is maradt az élen, igaz, Ortolá 8 ezredre közelítette meg, Ruedát pedig Fernández is felülmúlta. Utóbbi elé aztán csapattársa, Piqueras jött be.

Miután a mezőny megmaradt tagjai visszatértek a pályára, Ogden bukása sokakat hátráltatott. A nagyobb drámát viszont Alonso esése jelentette, amelynek következtében több ellenfelének is volt lehetősége megelőzni őt. Ez végül csak Furuszatónak sikerült, aki így 59 ezredes előnnyel megszerezte pályafutása első pole pozícióját, míg Piqueras 1 ezreddel verte meg a nem javító Ortolát. Utóbbi közvetlen ellenfelei közül Veijer a hatodik, míg Holgado csak a tizenegyedik helyen zárt.

A Moto3 misanói időmérőjének végeredménye