back to top
2024. szeptember 21. 20:02
KezdőlapSuperbikePetrucci learatta első Superbike-győzelmét, a furcsán véget ért futamnak Bautista volt a...

Petrucci learatta első Superbike-győzelmét, a furcsán véget ért futamnak Bautista volt a másik hőse

Danilo Petrucci nyerte meg az első cremonai futamot, amivel learatta első Superbike-világbajnoki futamgyőzelmét. Mögötte a pole pozícióból rajtoló Nicolò Bulega és a tizenharmadik helyről elinduló Álvaro Bautista zárt. A sok bukást hozó versenyt 6 körrel a tervezett vége előtt piros zászlóval leintették „technikai problémák” miatt.

Az első futammal folytatódott a Superbike-világbajnokság cremonai fordulója. A Superpole eredményének megfelelően Nicolò Bulega és Andrea Iannone indulhatott az első két helyről, azonban Danilo Petrucci nem volt ott a harmadik pozícióban. A Barni Spark Racing Team pilótája ugyanis háromhelyes rajtbüntetést kapott, amiért lassan motorozott az ideális íven a második szabadedzés során. Az első sort így helyette Alex Lowes tette teljessé. A körülmények ideálisak voltak a rajt előtt, a levegő hőmérséklete 24, a pályáé 34 fokos volt.

Bulega jött ki a legjobban a saját bukásából a BMW küszködését hozó cremonai Superpole-on

Bulega vette a magasan legjobb rajtot, így megtartotta a vezető helyet. Mögötte az első körben Iannone, Andrea Locatelli, Petrucci és Alex Lowes haladt. Rabat viszont bukott a 10-es kanyarban.

A 3. körben Iannone egy bátor manőverrel átvette a vezetést, de Bulega nem szakadt le tőle. Viszont a gyári Ducati pilótájára idő közben Petrucci is felért, majd ő szintén elment mellette. Mögöttük ezalatt Lowes előzte meg Locatellit.

A Toprak Razgatlıoğlut helyettesítő Markus Reiterberger kiugrott a rajtnál, amiért büntetést kapott. Sam Lowes pedig a kavicságyban fejezte be a futamot. Az élen eközben újra volt változás, mivel Petrucci megelőzte Iannonét.

A verseny középső szakaszára fordulva megmerevedtek a frontvonalak. Aztán előbb Tarran Mackenzie, majd Iannone is bukott. Az olasz pilóta a 7-es kanyarban a második helyről dobta el a Ducatit.

Eközben Álvaro Bautista és Michael van der Mark csatázott a nyolcadik helyért, viszont a küzdelmük rövidesen már a hetedik pozícióért folyt. Alex Lowes ugyanis bukott a harmadik helyről, ugyanott esett el, mint Iannone, a 7-es kanyarban.

A verseny végéhez közeledve kisebb meglepetésre Iker Lecuona átvette a harmadik helyet Locatellitől. Viszont a tizenharmadik helyről rajtoló Bautista erre az időre már a negyedik pozícióig zárkózott fel. Eközben Petrucci nagyjából fél másodpercre rázta le Bulegát. A Jonathan Rea-t helyettesítő Niccolò Canepa bukott.

Petrucci 7 körrel a leintést megelőzően már több mint 2 másodperccel vezetett Bulega előtt. Mögötte viszont ekkor már Bautista jött, mivel a címvédő megelőzte Lecuonát, majd elkezdett közeledni a csapattársára. Locatelli eközben elesett a 11-es kanyarban.

Azonban 6 körrel a vége előtt piros zászlóval leintették a versenyt „technikai problémák” miatt. Ez részben valószínűleg arra utalt, hogy a pálya melletti kamerák képei elszálltak. Így pedig Petrucci megszerezte első Superbike-futamgyőzelmét. A korábbi MotoGP-pilótának ez a második szezonja a sorozatban, eddig négy második helyet tudott felmutatni, de most végre a dobogó tetejére is felállhatott. Mögötte a Bulega, Bautista, Lecuona, Axel Bassani, Xavi Vierge, van der Mark, Garrett Gerloff, Michael Ruben Rinaldi, Remy Gardner sorrend alakult ki.

A Superbike-vb első cremonai futamának végeredménye