back to top
2024. szeptember 22. 15:20
KezdőlapMoto3Alonso a misanói adok-kapok során újra megmutatta, hogy kiemelkedik az idei Moto3-as...

Alonso a misanói adok-kapok során újra megmutatta, hogy kiemelkedik az idei Moto3-as mezőnyből

David Alonso nyerte meg a Emilia-romagnai Nagydíj Moto3-as futamát Ángel Piqueras és Daniel Holgado előtt. Alonso az utolsó körben egyszerre ment el a két spanyol vetélytársa mellett. A kolumbiai motoros ezzel az idei nyolcadik futamgyőzelmét aratta le.

Az Emilia-romagnai Nagydíj vasárnapi programja érdemben a Moto3-as futammal vette kezdetét. A rajt előtt az ideálisnál valamivel hidegebbek voltak a körülmények Misanóban, a pálya és a levegő hőmérséklete is 20 fokos volt. Az időmérő eredményének megfelelően az első sorból Furuszató Taijo, David Alonso és Ángel Piqueras várhatta a lámpák kialvását. Vicente Pérez egy pénteki bukása miatt nem tudott elindulni a viadalon.

Canet elképesztően szoros időmérőn szerezte meg a pole-t, Alonso bukását Furuszató használta ki

Az első sorból senki sem vett igazán jó rajtot, de Furuszató mégis meg tudta tartani a vezető helyet, ahogy Alonso sem esett hátra. A harmadik pozíciót viszont Iván Ortolá ragadta magához. Az 1. körben előbb David Muñoz, majd Tatchakorn Buasri, végül pedig Riccardo Rossi is bukott, de mindannyian visszaálltak a versenybe.

Az első Moto3-as győzelmére hajtó Furuszató nem sokáig tudott ellenállni Alonso rohamának, aki átvette a vezetést. Eközben a tizenegyedik helyről rajtoló Daniel Holgado a harmadik pozícióig zárkózott fel, a kolumbiai pilótán kívül még Piqueras haladt előtte.

A futam első részében folyamatosak voltak a pozíciócserék az élmezőnyben. Holgado lenyomta Alonsót, és élre állt, sőt a listavezető egészen az ötödik helyig esett vissza. A második pozíciót Adrián Fernández ragadta el időlegesen a csapattársától, de aztán Piqueras vissza tudta előzni.

A 7. körben új éllovast üdvözölhetett a mezőny: Piqueras egy szép manőverrel elment Holgado mellett. A Red Bull GasGas Tech3 pilótája után ekkor Alonso, Fernández és Collin Veijer haladt.

Piqueras nem sokáig élvezhette az élen való motorozás előnyeit, mivel hibázott, és így Holgado visszavette tőle a vezetést. A Leopard Racing ütemet tévesztő versenyzőjét Alonso is átugrotta.

A pole-ból induló Furuszató túlvállalta magát, bedobta a motorját Fernández mellé, de összeértek, és mindketten kisodródtak. A japán pilóta a tizenkettedik, vetélytársa a nyolcadik helyig esett vissza.

Eközben Alonso ismét elment Holgado mellett, de a második helyre leszoruló spanyol pilóta nem szakadt le róla. A harmadik pozíciót ekkor Piqueras őrizte, és mögötte már kialakult egy fél másodperces hézag.

A vezető helyért harcoló bolyra csak a nagy tempót diktáló Veijer tudott felzárkózni. A holland motoros mögött Luca Lunetta érkezett, de már több mint 8 tizedes volt a lemaradása. Ám nem sokkal később már Ortolá volt az üldöző. Eközben a tizedikként motorozó Furuszató pályaelhagyások miatt kapott egy hosszúkörös büntetést, majd Joel Esteban is erre a sorsa jutott.

A hajrára fordulva úgy tűnt, hogy Alonso, Holgado, Piqueras és Veijer között fognak eldőlni a dobogós helyek. Ortolá ugyanis nem tudta folytatni a felzárkózást, sőt 3 körrel a vége előtt már közel másfél másodperces volt a hátránya.

Az utolsó előtti kör végén Holgado bedobta a motorját Alonso mellé, és átvette tőle a vezetést. Ehhez az is kellett, hogy ki tudta védeni a második helyet átvevő Piqueras támadását.

Viszont az utolsó körben Alonso egy kanyarban előzte meg a két spanyol vetélytársát, akik később már nem tudták igazán megtámadni. A CFMoto Aspar Team pilótája ezzel learatta idei nyolcadik futamgyőzelmét, és a tabellán még jobban eltávolodott a riválisaitól. A második helyre végül Piqueras jött be, miután az utolsó körben ő is elment Holgado mellett. A negyedik pozíciótól a Veijer, Ortolá, Lunetta, Joel Kelso, Fernández, Matteo Bertelle sorrend alakult ki.