back to top
2024. szeptember 22. 17:28
KezdőlapMoto2Arbolino drámai hibája után Vietti az utolsó métereken hajrázta le Canetet a...

Arbolino drámai hibája után Vietti az utolsó métereken hajrázta le Canetet a misanói Moto2-es futamon

Tony Arbolino szinte végig vezette az Emilia-romagnai Nagydíj Moto2-es versenyét, de hibázott az utolsó kör legvégén. A győzelemért így Celestino Vietti és Arón Canet csatázott, amiből az utolsó métereken az olasz pilóta jött ki jobban.

A Moto3-as után a Moto2-es versennyel folytatódott a Emilia-romagnai Nagydíj vasárnapi programja. A rajt előtt a levegő hőmérséklete 21, a misanói pályáé pedig 27 fokos volt. Az időmérő eredményének megfelelően Arón Canet, Joe Roberts és Tony Arbolino várhatta az első sorból a lámpák kialvását.

Canet elképesztően szoros időmérőn szerezte meg a pole-t, Alonso bukását Furuszató használta ki

A rajt nagy átrendeződést hozott, hiszen Arbolino átvette a vezetést, a második helyre pedig Celestino Vietti ugrott fel. Mögötte jött ekkor Canet, akit a szintén nagyon jól elinduló Ogura Aj, Fermín Aldeguer, Roberts és Jake Dixon követett. Arbolino a második kör elejére már egy elég jelentős, közel 8 tizedmásodperces előnyt épített ki magának. Eközben Zonta van den Goorbergh bukott.

Ezután sorban jöttek a bukások: előbb Deniz Öncü és Jaume Masià került a földre, majd Dixon, végül pedig a tabella második helyén álló Sergio García esett el. Ezalatt Arbolino előnye fél másodpercre csökkent Vietti előtt, akit továbbra is Canet, Ogura, Aldeguer és Roberts üldözött, bár mindegyikük le volt szakadva az előtte haladóról. Álex Escrig pedig hosszúkörös büntetést kapott pályaelhagyások miatt.

A futam középső szakaszára Vietti megérkezett Arbolinóra, de ezzel egy időben megjelent közvetlenül mögötte Canet. A Fantic Racing pilótája után viszont már nagy volt a különbség, Ogura hátránya több mint 2 másodperc volt, akik Aldeguer 6 tizedre követett. Utóbbi kapott egy figyelmeztetést pályaelhagyások miatt.

A frontvonalak teljesen meg voltak merevedve a futam középső szakaszában. Az élen motorozó Arbolinót 2 tizedre követte Vietti, aki mögött ugyanennyi volt Canet hátránya. Eközben Aldeguer felért a negyedik helyen haladó Ogura mögé.

Vietti aztán 6 körrel a vége előtt hibázott az egyik terhelésváltásnál, emiatt pedig Canet el tudott menni mellette. Arbolino előnye így ismét közel fél másodpercesre nőtt. Ám ez a különbség stabilizálódott, az olasz pilóta nem tudott lelépni.

A hajrára fordulva ismét jöttek a hibák: Arbolino ballépése miatt mindkét vetélytársa megelőzte, de aztán Vietti szintén rontott, így honfitársa visszajött a második helyre. Az Elf Marc VDS Racing Team pilótájának motorja láthatóan idegesen viselkedett, de ennek ellenére is támadni tudta a vezetést átvető Canetet. Vietti ezalatt leszakadt róluk, több mint 7 tizedre lemaradt.

Az utolsó előtti körben Arbolino visszavette a vezetést, bár ez nem ment neki egyszerűen, hiszen nagyon csúszkált a motorja. Vietti az utolsó körre visszazárkózott az előtte haladó kettősre.

Aztán a végén jött az igazi dráma: Arbolino az élről kiszélesített egy kanyart, így kiesett a győzelemért folyó csatából, és végül csak harmadikként ért célba. A diadal végül aztán Viettié lett, hiszen a célegyenesben lehajrázta Canetet. A 22 éves pilóta így idén másodszor állhatott fel a dobogó tetejére. A negyedik helytől az Ogura, Aldeguer, Roberts, Senna Agius, Marcos Ramírez, Alonso López, Filip Salač sorrend alakult ki.