hétfő, szeptember 23, 2024
KezdőlapSuperbikeA BMW-nél szándékosan hátráltatták Razgatlıoğlu helyettesét, hogy kedvezzenek a török pilótának

A BMW-nél szándékosan hátráltatták Razgatlıoğlu helyettesét, hogy kedvezzenek a török pilótának

- Hirdetés -
- Hirdetés -

A BMW Cremonában saját döntésből új motorblokkot tett be a Toprak Razgatlıoğlut helyettesítő Markus Reiterberger gépébe. Emiatt a német pilótának mindkét futamon a rajtrács legvégéről kellett indulnia. A bajor gyártó ezzel a török pilóta bajnoki esélyeit szándékozta javítani.

A Superbike-világbajnokság magny-cours-i fordulója előtt sokan szinte már odaadták az idei bajnoki címet Toprak Razgatlıoğlunak. A török pilótának ugyanis akkor 92 pont volt az előnye a tabella második helyén álló Nicolò Bulegával szemben. Azonban Razgatlıoğlu nagyot bukott a második franciaországi szabadedzésen, és beütötte magát. Ennek pedig súlyos következményei lettek, hiszen légmell alakult ki nála.

Razgatlıoğlu így a magny-cours-i forduló további részében és az előző hétvégén Cremonában sem tudott motorra ülni. Viszont ezalatt Bulegának nem sikerült igazán kiemelkedően teljesítenie, így „csak” 13 pontra csökkentette a hátrányát. Annyi biztos, a naptárba idén bekerülő olaszországi pályán Markus Reiterbergernek nem volt esélye arra, hogy pontokat raboljon az újonctól.

Razgatlıoğlu nem épült fel időben, ki kell hagynia a Superbike-világbajnokság következő fordulóját

- Advertisement -

A Razgatlıoğlut helyettesítő német motoros ugyanis mindkét teljes futamon a rajtrács utolsó helyéről indult. Reiterberger nem a tempója miatt kényszerült a mezőny végére, hiszen a Superpole-on tizennegyedik, a Superpole versenyen pedig tizenhatodik lett. A négyszeres IDM-bajnoknak egy szankció miatt kellett hátulról megkezdenie a viadalokat, ráadásul mindkettőre kapott még egy-egy dupla hosszúkörös büntetést is.

Reiterbergert azért érte ez a retorzió, mert a BMW saját döntésből, tehát nem kényszerből betett a gépébe egy új motorblokkot, amely a hetedik volt a sorban. A sorozat szabályai szerint egy pilóta egy szezonban hat erőforrást használhat büntetlenül. A 30 éves pilóta pedig beugróként ebben az esetben Razgatlıoğlu blokkallokációját „használta”.

A 2021-es Superbike-bajnoknál eddig három blokkot alkalmaztak, és így a maradék három fordulóra – amelyeknek Aragónia, Estoril és Jerez fog otthont adni – három teljesen új erőforrása maradt. Amennyiben tehát Reiterberger ezek egyikével versenyzett volna Cremonában, azzal Razgatlıoğlu elől „vette volna el” a kilométereket. A lépés mögött álló stratégiát Marc Bongers, a BMW Motorrad Motorsport igazgatója részletesen elmagyarázta.

Hiába a jelentős hátrány, Bautista egyelőre nem hajlandó beállni Bulega mögé a bajnoki harcban

„Az biztos, megpróbálunk mindent megtenni, hogy felkészüljünk Toprak visszatérésére, és akkor a lehető legjobb formában legyünk – olvashatóak Bongers szavai a Superbike-vb hivatalos honlapján. – Szóval úgy döntöttünk, hogy Cremonában egy másik blokkot teszünk be, amiért Markusnak vállalnia kellett a büntetést.”

„Ezt alapvetően azért csináltuk, hogy spóroljunk a blokkok kilométereivel Toprak visszatérésére – fejtette ki. – Bár Markust lényegében tesztpilótaként használtuk, de helyettesítőként ugyanazzal a blokkallokációval rendelkezett, mint az eredetileg nevezett versenyző. Ez pedig azt jelenti, hogy [a csere nélkül] Markus elég sok kilométert használt volna fel Toprak allokációjából. Mivel a szezon során volt néhány meghibásodásunk, biztosra akartunk menni, és spórolni a blokkok kilométereivel Topraknak. Így a forduló előtt úgy döntöttünk – és erről persze Markust is tájékoztattuk –, hogy egy allokáción kívüli blokkot teszünk be, ami viszont büntetéssel járt.”

„Szóval Markusnak egyértelmű volt, hogy ez lesz, amikor meghívtuk, hogy támogasson minket – tette hozzá. – Kár érte, de ő pontosan tudta, hogy mi lesz a szerepe. Több mint tíz éve a BMW-család tagja, és remekül lehet vele dolgozni. Nagyon örülök, hogy a nekünk végzett munkáján felül jó eredményeket tudott elérni az edzéseken és a Superpole-on is, sőt a versenyen is szerzett néhány pontot.”

Bongers ezután a sérült vezérpilótájukról is szót ejtett. „Topraknak így nem kell majd büntetést letöltenie, és az utolsó három fordulóra maradtak friss blokkjai – jegyezte meg. – Minimalizálni akartuk a kockázatot arra az időszakra, amikor Toprak visszatér, mivel így a legvalószínűbb, hogy meg tudja szerezni a bajnoki címet. Azt reméljük, hogy már Aragóniában visszatér, egyelőre erre számítunk, de ezt még nem tudjuk megerősíteni.”

Rea sikított Razgatlıoğlu bukásánál, szerinte könnyen „katasztrofális következményei” lehettek volna

- Advertisement -