back to top
2024. szeptember 25. 23:12
KezdőlapSuperbikeRea még a kemény hetei alatt sem épült fel teljesen, de már...

Rea még a kemény hetei alatt sem épült fel teljesen, de már készen áll, hogy Aragóniában visszatérjen

Jonathan Rea még mindig nincs százszázalékos állapotban a magny-cours-i bukása után. A Yamaha pilótája viszont így is megkísérli a visszatérést a következő fordulóban, Aragóniában.

Nem volt egy kimondottan jó időszaka a Yamahának, legalábbis ami a Superbike-világbajnokságot illeti, hiszen két pilótájuk sem tudott motorra ülni Cremonában. Dominique Aegerter még az azt megelőző, magny-cours-i hétvége előtt sérült meg egy edzés során, Jonathan Rea pedig az első franciaországi futamon esett el. Az északír motorosnak eltört a jobb hüvelykujja, ráadásul még egy mély vágás is keletkezett rajta, miután a keze beszorult a kormány alá. Emiatt pedig meg kellett műteni a pályához közeli Clermont-Ferrand-ban.

Rea kihagyja a Superbike-vb következő fordulóját, egy nemrég visszavonult pilóta helyettesíti

Az előttünk álló hétvégén pedig már Aragóniában fog versenyezni a mezőny. Bár Aegerter továbbra sem tudja vállalni részvételt – ismét Marvin Fritz fogja helyettesíteni –, Rea már motorra tud majd ülni, így a Yamahának nem lesz szüksége Niccolò Canepa szolgálataira. A hatszoros világbajnoknak persze csütörtökön még át kell esnie az utolsó orvosi vizsgálaton, de az iwataiak biztosak benne, hogy meg fog felelni. Egyébként a gyártó közleménye szerint többek között hiperbár oxigén- és fizikoterápiával segítették elő a minél gyorsabb gyógyulást.

„Az elmúlt hetek kemények voltak.   Otthon a felépülésemen dolgoztam, és mindent megtettem azért, hogy a lehető leghamarabb visszatérhessek – mondta Rea. – Még nem vagyok százszázalékosan felépülve, de úgy érzem, már készen állok a visszatérésre. Még úgy is, hogy továbbra is dolgozom a fizioterapeutámmal azon, hogy javítsuk a hüvelykujjam mozgékonyságát. Az ínsérülés volt a legnagyobb problémám, amelyet a francia sebészem helyrehozott, és a hüvelykujjam felső része elég jól gyógyul így a bőrátültetés után. Lépésről lépésre haladok, és bár mindig is az volt a célom, hogy legalább Aragóniában visszatérjek, csalódott vagyok, hogy kihagytam Cremonát. 2013 óta ez volt az első forduló, amelyet sérülés miatt kihagytam.”

„De függetlenül attól, hogy milyen állapotban vagyok, már nagyon várom Aragóniát – szeretem azt a pályát, és a múltban értem el rajta sikereket – idézte fel. – Viszont nemrég újraaszfaltozták, így ki kell majd ismernünk, hogyan működnek és fogynak ott a gumik, hogy a lehető legjobb beállításokat rakjuk össze. A Yamaha már bemutatta az R1 2025-ös verzióját, amely felvonultat néhány újítást – így péntek reggel kipróbálhatom majd az új aerocsomagot. De legfőképp azt várom, hogy visszatérjek. Még egy futamra is nagyon nehéz távol lenni, és bármennyire is örültem annak, hogy Nico helyettesített, nehéz volt, hogy nem vagyok ott. Szóval mindannyian azon dolgozunk, hogy minél erősebben térjünk vissza, és mindent beleadunk, amit csak tudunk!”

A BMW-nél szándékosan hátráltatták Razgatlıoğlu helyettesét, hogy kedvezzenek a török pilótának