back to top
2024. szeptember 28. 11:29
KezdőlapMotoGPMartín másik ligában játszott, Marc Márquez kétszer is bukott a szokatlan végeredményt...

Martín másik ligában játszott, Marc Márquez kétszer is bukott a szokatlan végeredményt hozó időmérőn

Jorge Martín új körrekordot felállítva nyerte meg az Indonéz Nagydíj időmérőjét, kissé meglepő módon Marco Bezzecchi és Pedro Acosta előtt. Rajtuk kívül Fabio Quartararo és Johann Zarco teljesítménye tűnt még ki, akik a hatodik, illetve a hetedik helyen zártak. Marc Márquez kétszer is bukott, így mért kör nélkül fejezte be a kvalifikációt, ami miatt a tizenkettedik pozíció lesz majd az övé a rajtrácson.

Magyar idő szerint szombaton hajnalban került sor az Indonéz Nagydíjon a MotoGP időmérőjére. A helyszínen is délelőttinek tekinthető időpont ellenére elég nagy volt a meleg a mandalikai pálya környékén: a levegő hőmérséklete 29, az aszfalt pedig 55 fokos volt. A pénteki edzés végeredményének megfelelően Aleix Espargarónak, Álex Márqueznek, Raúl Fernándeznek, Álex Rinsnek, a gyári KTM duójának és Augusto Fernándeznek, illetve a Honda teljes különítményének kellett motorra ülnie a Q1 során.

Bastianini pályacsúccsal vitte a napot, a Honda épphogy lemaradt a továbbjutásról Indonéziában

A mezőny Espargaró vezetésével jött ki a bokszutcából, és az Aprilia versenyzője fejezte be az első gyorskört is, amely 1:31.374 másodperces volt. Viszont ez az idő semmire sem volt elég, hiszen már az első próbálkozások alkalmával tízen is gyorsabbnak bizonyult. A vezetést Márquez vette át Rins és Raúl Fernández előtt. A Gresini motorosa 1:30.243-at futott, a Trackhouse pilótájának csak 62 ezred volt a hátránya vele szemben.

A hajrára fordulva Zarco állt az élre, a francia pilóta 1:29.995-ös kört rakott össze. Mögé Raúl Fernández zárkózott fel, akinek 67 ezred volt a hátránya. Eközben Espargaró bukott az 1-es kanyarban, ugyan a saját lábán hagyta el a kavicságyat, de láthatóan fájdalmai voltak. Brad Bindernek pedig technikai problémái voltak, amelyek lényegében elvették tőle a továbbjutás lehetőségét.

Végül aztán Márquez szintén elesett, a 8-as kanyarban bukott, az emiatt előkerülő sárga zászló miatt pedig már nem tudott változni az eredmény. Így tehát Zarco és – a Miguel Oliveira csuklótörése okán időlegesen csapattárs nélkül maradt – Raúl Fernández ment tovább az időmérő második szakaszába. A legjobb idővel Espargaró maradt le erről, neki még 49 ezredre volna szüksége a továbblépéshez.

Az időmérő második szakaszának elején Fabio Quartararo vezette ki a mezőnyt a bokszutcából. Az első gyorskör is az ő neve mellé került: ez 1:30.139-es volt. Viszont Jorge Martín szinte azonnal átvette tőle az első helyet, majd rövidesen 1:29.299-cel megfutotta az új körrekordot is. Marc Márquez éppen Martínt követte, de aztán elesett a 15-ös kanyarban. A motorja láthatóan megsérült a kavicságyban, így a másodlagos gépére kellett visszaülnie.

Enea Bastianini sem úszta, mivel bukott a 16-os kanyarban, de az ő eséses jóval kisebb volt. A listavezető eközben tovább javította az idejét, és már 1:29.088-cal állt az élen. Ekkor Zarco állt a második helyen, de még neki is 854 ezred volt a lemaradása. A sárga zászlók miatt pedig többeknek, például Francesco Bagnaiának is elvették a köridejeit.

A hajrá Márquez újabb bukásával kezdődött, de ekkor már jóval kisebbet esett, az eset színhelye a 10-es kanyar volt. A nyolcszoros világbajnok így mért kör nélkül fejezte be az időmérőt, tehát a tizenkettedik pozícióból fog majd rajtolni. Ezalatt Pedro Acosta egy 1:29.671-es körrel felugrott a második helyre, Bagnaia pedig 1:29.745-tel vette át a harmadikat.

Közvetlenül a vége előtt még Marco Bezzecchi is bukott, majd abból felállva meglepte a mezőnyt egy 1:29.623-as körrel, amivel átvette a második helyet. Viszont Martín rekordidejét ő sem tudta megközelíteni, aki így az idei hatodik pole pozícióját szerezte meg. Az első rajtsort a Pramac pilótája mellett Bezzecchi és Acosta fogja feltölteni. Mögülük Bagnaia, Bastianini, majd az egyaránt nagyszerű teljesítményt nyújtó Quartararo és Zarco fog indulni. A további sorrend Fabio Di Giannantonio, Franco Morbidelli, Maverick Viñales, Raúl Fernández és Marc Márquez lett.

A mandalikai időmérő végeredménye