back to top
2024. szeptember 29. 15:27
KezdőlapMotoGPMartín „minden kanyarban” az eséstől tartott, Acosta látványosan nem örült a dobogón

Martín „minden kanyarban” az eséstől tartott, Acosta látványosan nem örült a dobogón

Jorge Martín számára az Indonéz Nagydíjon aratott siker jóval több volt egy szimpla győzelemnél az ugyanitt átélt korábbi drámák miatt. Pedro Acosta a dobogón már egyáltalán nem volt boldog a várható büntetése miatt, míg Francesco Bagnaia kiemelte, hogy az utóbbi időszakban sokadszor rajtolt rosszul.

Sok szempontból fordulatos és néhol drámai futamot hozott az Indonéz Nagydíj a MotoGP-ben. Ezek azonban közvetlenül semmiképpen sem érintették Jorge Martínt, aki rajt-cél győzelmet aratott, némileg feledtetve mind a tavalyi, mind a szombati bukását. A pályán Pedro Acosta lett a második, ám őt vélhetően hátrasorolják, amiből leginkább a harmadikként célba érő Francesco Bagnaia profitálhat.

Tömegbaleset, bukások sora és technikai hibák után Martín nyert, Bagnaia büntetésből profitálhat

Martín ezúttal is kiválóan rajtolt, és onnantól kezdve nem lehetett megfogni. Bár egy ponton Acosta, majd Enea Bastianini is közeledett rá, előbbi aztán elfogyott, míg utóbbi még a harmadik pozícióban haladva elesett. Hogy diadalának köszönhetően 21 vagy 17 pontra nőt az előnye, az majd kiderül, mindenesetre számára talán most nem is ez a legfontosabb.

Nagyon boldog vagyok, mert ez nem csak egy győzelem volt – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Azok után, amin tavaly keresztülmentem, a tegnapi bukásomat követően nagyon nehéz így teljesíteni. Nem kétségeim voltak, mert bíztam magamban, de minden kanyarban azt hittem, hogy bukni fogok. Elképesztő, hogy rátaláltam az érzésre a futam alatt, majd ezekkel a srácokkal együtt nyertem. Pedro nagyon nyomott, úgyhogy örülök. Szerintem készen állunk a következő [fordulóra].”

Acosta a rajt után maradt a harmadik, majd Bastianinit megelőzve már másodikként haladt. Bár egy ponton felcsillant a győzelem reménye, összességében előre- és hátrafelé sem kellett tekintgetnie. A leintés után azonban jött a drámai fordulat, ugyanis kiírták, hogy Brad Binderrel és Nakagami Takaakival együtt vizsgálják a guminyomásszabály esetleges megsértése miatt. A korábbi tapasztalatokból kiindulva vélhetően mindhárman 16 másodperces időbüntetést kapnak, ez esetben a spanyol újonc a nyolcadik pozícióba kerülne.

Tudtam, hogy ez a pálya könnyebb lesz számunkra, mert nincs akkora tapadás – kezdte. – A KTM általában elég gyors az ilyen körülmények között. Ezzel együtt tegnap kicsit szenvedtünk bizonyos problémák miatt, de ezeket mára sikerült orvosolnunk, ami segített. Boldog vagyok, és köszönöm a tesztcsapatnak, Dani [Pedrosának] és Pol [Espargarónak], valamint a gyárban dolgozóknak. Csodálatos srácok, akik lehetővé teszik ezeket a jó eredményeket.”

Acosta a dobogós ceremónián aztán már látványosan kedvetlen volt, ami persze teljesen érthető ilyenkor. Ahogyan Bagnaia sem volt kifejezetten feldobva, miután egy újabb rossz rajtot követően beragadt Marco Bezzecchi és Franco Morbidelli mögé. A verseny vége felé aztán mindkettőjüket sikerült megelőznie, Bastianini pedig addigra kikerült a képből, de Martín és Acosta ellen nem volt esélye. Legalábbis a pályán, hiszen valószínű, hogy utólag megkapja a második helyet.

B*szki… – mondta el rövid véleményét, de azért hosszabban is beszélt. – Rendkívül kemény verseny volt. Az elején nagyon küszködtem, mivel a rajtnál megint rengeteg pozíciót vesztettem a kipörgés miatt. Ezt meg kell néznünk, mert ez volt sorozatban az ötödik rajt, amelyen szenvedtünk. Ezen javítanunk kell, mert a rajttal meg lehet nyerni a futamot, de ezt leszámítva is nehéz volt. Az elején küszködtem egy kicsit, majd Frankie és Bez mögött voltam, és nehezen előztem meg őket. Amint elöl voltam, újra képes voltam nyomni, de túlságosan késő volt.”