back to top
2024. október 01. 15:33
KezdőlapMotoGPLorenzo felidézte, mekkora gyűlöletet kapott saját honfitársitól a botrányos szezon végén

Lorenzo felidézte, mekkora gyűlöletet kapott saját honfitársitól a botrányos szezon végén

Jorge Lorenzo felidézte az általa megnyert 2015-ös szezont és különösen annak végét. A spanyol exmotoros elárulta, mekkora ellentétet generált a szurkolók között a Valentino Rossival való rivalizálás, olyannyira, hogy saját honfitársai szidalmazták őt és édesanyját, ráadásul annak jelenlétében.

Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a 2015-ös idény volt minden idők legbotrányosabb idénye a MotoGP-ben, elsősorban a hajrában történtek miatt. Ennek a szezonnak a mai napig vannak utórezgései, nemrég például Valentino Rossi idézte fel, és szavaiból egyértelművé vált, hogy még mindig nem tudott megbocsátani Marc Márqueznek. Most pedig az akkori világbajnok, Jorge Lorenzo szólalt meg.

Rossi folytatja a sárdobálást Marc Márquezzel szemben: Senki másnak nem volt ilyen mocskos húzása

A Yamaha és a Ducati egykori versenyzője két időszakot is eltöltött az olasz pilóta csapattársaként, és egyik sem volt feszültségektől mentes. Az első periódusban emlékezetes módon egy falat is építeni kellett a garázsba, a másodikban pedig az utolsó futamig csatáztak a világbajnoki címért. Lorenzo szerint ez utóbbi meglehetősen túlfűtött érzelmeket generált a rajongók körében.

Volt-e részem valaha gyűlöletben a pályán kívül? Igen – válaszolta meg saját kérdését a ’La Persona Detrás del Piloto’ podcast vendégeként. – Amikor Rossival rivalizáltam, a szurkolók nagyon megosztottak voltak. Volt gyűlölet, megéltem a gyűlöletet, mint a futballban. A 2015-ös év rendkívül drámai volt az érzelmek és a rivalizálás terén. Össze sem hasonlítható a mostanival. Korábban, amikor az ember belépett a paddockba, érezhető volt a Rossi–Lorenzo–Márquez-féle rivalizálás, előtte pedig [Dani] Pedrosával is, 2015-ben ez különösen igaz volt.”

Lorenzo külön kitért a valenciai idényzáróra is, amelyen bebiztosította a vb-címet. Mivel a sepangi incidensért kapott büntetése miatt Rossinak önerőből a negyedik hely volt a maximum, neki az első kettőben kellett végeznie ahhoz, hogy megelőzze csapattársát az összetettben. Az akkor 28 éves motoros végül végig vezetve megnyerte a viadalt, miután Márquez látványosan nem támadta meg, miközben Pedrosát a hajrában azonnal visszaelőzte.

Mindez pedig nem nyerte el a szurkolók tetszését. „Amikor Márquez és én megérkeztünk a paddockba, miután én megnyertem a versenyt, ő pedig második lett, vagyis mi voltunk a leggyorsabb pilóták a világon, a spanyol közönség nyolcvan százaléka kifütyült minket, mert Rossi-szurkolók voltak” – magyarázta Lorenzo.

Rossi felidézte a rivalizálását Lorenzóval, aki szerinte egy nem kedves, de zseniális versenyző volt

Itt azonban még nem volt vége. Rossi szurkolói világszerte nehezen emésztették meg a vereséget, és a mai napig úgy gondolják, hogy mind Sepangban, mind Valenciában igazságtalanság érte őket. Persze ennek kapcsán elsősorban Márquezt okolják, de ott és akkor Lorenzónak is kijutott a „jóból”: az újdonsült ötszörös világbajnokot saját honfitársai (!) szidalmazták, de nemcsak őt, hanem a családját is, ráadásul az érintettek jelenlétében.

Órákkal később, amikor édesanyámmal, a családommal és a barátaimmal a motorhome-ban ünnepeltük a bajnoki címet, körülbelül ötven rajongó állt a kerítésen, akik Rossi-szurkolók voltak, és anyámat szidalmazták – emlékezett vissza. – Azt mondták, hogy »elloptátok tőlünk a bajnokságot«. Spanyolok voltak. Nagyon erős jelenet volt.”