szerda, október 2, 2024
KezdőlapMotoGPMég előtte szeretné valóra váltani, de talán csak visszavonulása után teljesül Bagnaia...

Még előtte szeretné valóra váltani, de talán csak visszavonulása után teljesül Bagnaia nagy álma

- Hirdetés -
- Hirdetés -

Francesco Bagnaia ismét kifejezte abbeli szándékát, hogy egy napon részt vegyen a Szuzukai 8 órás viadalon. A MotoGP címvédője ugyanakkor lehetségesnek tartja, hogy erre csak a királykategóriából történő visszavonulása után kerül sor.

Az idei Szuzukai 8 órás versenyre már csak azért is érdemes volt figyelni, mert egy jelenlegi MotoGP-versenyző is elindult Johann Zarco személyében. Sőt, nemcsak elindult, hanem a Honda gyári egységével meg is nyerte azt, így a gyorsaságimotoros-világbajnokság négyütemű korszakában ő lett a negyedik, aki mind a királykategóriában, mind Japánban rendezett futamon diadalmaskodik.

Zarco futamot nyert a Hondával, két komoly rekord megdöntésében is szerepet vállalt

- Advertisement -

Ugyanezen a viadalon a Ducati is részt vett. Bár a bolognaiak nem indítottak gyári csapatot, de a Kagayama-istálló gyári támogatást kapott tőlük, aminek egy negyedik hely lett a gyümölcse. A MotoGP -részleg korábbi sportigazgatója, az offroadversenyzésért, valamint a nemzeti Superbike-bajnokságokban való szereplésért felelő Paolo Ciabatti a futam után kijelentette, hogy a jövőben gyári motorokkal és MotoGP-pilótákkal vágnak neki a legendás eseménynek.

Ezzel párhuzamosan Francesco Bagnaia, a gyártó történetének legsikeresebb királykategóriás pilótája jelezte, hogy részt kíván venni a Szuzukai 8 órás versenyen. Erre elméletileg már jövőre meglenne a lehetősége, hiszen a 2025-ös esemény egyik MotoGP-fordulóval sem ütközik, ennek ellenére szkeptikusan fogalmazott.

Gondolkodtam rajta, de lehet, hogy egy futamot áttesznek máshová vagy elhalasztanak, és mégsem tudok menni – nyilatkozta az Indonéz Nagydíj hétvégéjén. – Ugyanakkor nem hiszem, hogy [a Ducatinál] azt akarnák, hogy induljak. Már így is nagyon kemény lesz a szezon: huszonkét forduló, negyvennégy futam. Azonban szeretnék [elmenni Szuzukába]. Ez az egyik legnagyobb álmom, mindig is arról álmodtam, hogy a Szuzukai 8 óráson versenyezzek.”

A Ducati Bagnaiával mérne újabb komoly csapást a japán gyártókra

Bár Ciabatti a fenti kijelentésében Bagnaia és Fabio Di Giannantonio nevét konkréten megemlítette, a címvédő szerint egyáltalán nem biztos, hogy ez a következő években meg fog valósulni. „Talán várnom kell, amíg visszavonulok [a MotoGP-ből] – fogalmazott. – Remélem, hogy nem, mert szeretném előtte teljesíteni, amikor a csúcson vagyok, de majd meglátjuk. Meg fogom kérni [a Ducatit], de jelenleg nehéz. Jövőre biztosan nehézséget okozna.”

Persze mindez még messze van, de győzelem esetén mind Bagnaia, mind Ducati történelmet írna. Jelen állás szerint a momentán 27 éves versenyző lenne a hatodik, aki mind a királykategóriás vb-címet és a szuzukai diadalt is bezsebeli Wayne Gardner, Wayne Rainey, Eddie Lawson, Mick Doohan és Valentino Rossi után. Emellett először fordulna elő, hogy nem japán gyártó nyeri a futamot, persze csak ha nem szakad meg már korábban ez a sorozat.

- Advertisement -