back to top
2024. október 11. 22:29
KezdőlapMotoGPA pilótapiacot is befolyásolhatja Dovizioso váratlan „felbukkanása” a Yamahánál

A pilótapiacot is befolyásolhatja Dovizioso váratlan „felbukkanása” a Yamahánál

A korábbi híresztelések szerint Augusto Fernándeznek jó esélye volt a Yamaha tesztpilótai szerepére. Ugyanakkor Andrea Dovizioso váratlan visszatérése felkavarhatja az állóvizet, és könnyen lehet, hogy az olasz pilóta nem csak ideiglenesen ugrott be erre a szerepre.

Közeledik a szezon, illetve az év vége, és Augusto Fernándeznek továbbra sincs szerződése a következő idényre. Az teljesen már biztos, hogy 2025-ben állandó versenyzőként nem lesz ott a MotoGP mezőnyében, hiszen már több mint három hete kialakult a teljes rajtrács, miután hivatalossá vált, hogy Jack Miller a Pramac pilótája lesz.

Augusto Fernández: Csodálom a Superbike-vb-t, de az biztos, hogy 2025-ben a MotoGP-ben fogok motorozni

Nem véletlen, hogy a spanyol motorosnak nem maradt hely a mezőnyben. Azok után, hogy tavaly újoncként nem kezdett rosszul, a Le Mans-i negyedik helye pedig kifejezetten ígéretesnek számított. Végül 71 pontig jutott, és a tabella tizenhetedik helyé végzett. Most viszont tizenhat forduló alatt mindössze 20 egységet gyűjtött, és mindössze a huszonegyedik pozíciót foglalja el, bár a hivatalosan előtte lévő Álex Rins és Joan Mir valójában holtversenyben állnak vele.

Ráadásul a garázs másik oldalán remekül bemutatkozó Pedro Acosta nemcsak elhomályosítja Fernándezt, de a 2023-as idényét is teljesen más kontextusba helyezi. Éppen ezért legfeljebb tesztpilótaként maradhat a MotoGP-ben. Erre a Yamahánál lehetne a legjobb esélye, és az utóbbi időszakban valóban fel is merült a neve erre a pozícióra, de elképzelhető, hogy egy váratlan visszatérés ezt is elveszi tőle.

Nem másról, mint Andrea Doviziosóról van szó. A 125 köbcentis kategória 2004-es világbajnoka bő két éve intett búcsút végleg a sorozatnak, akkor úgy tűnt, hogy minden formában, legalábbis ami a motorozást illeti. Az Osztrák Nagydíj után viszont a Yamaha őt ültette fel a misanói privát teszten a sérült Cal Crutchlow helyére, és a beszámolók szerint nem is nyújtott rossz teljesítményt, és csupán másfél másodperccel maradt el az állandó versenyzők idejétől. Az olasz motorost a gyártótól is méltatták.

Számunkra is meglepetés volt, tekintve, hogy Andrea több mint egy éve nem ült MotoGP-motoron – nyilatkozta Massimo Bartolini, a Yamaha technikai igazgatója. – A gyorsasága mellett a technikai fronton való hozzájárulása és a hatalmas tapasztalata is felbecsülhetetlen. Dovi a jövőben is rendszeresen tesztel majd nekünk.”

A Yamaha ismét bevetheti Doviziosót, akit megkérdeztek, hogy lenne-e a gyártó állandó tesztpilótája

Az olasz szakember tehát erősen arra utal, hogy a rutinos, több gyártót is megjárt honfitársa szerepvállalása nem csak ideiglenes, és akár jövőre is elvállalhatja a tesztpilótai szerepet a hangvillásoknál, ami Fernándeznek nem jó hír. Persze kérdés, hogy Crutchlow-nak mi lesz a sorsa, hiszen korábban voltak olyan hangok, hogy a Yamaha nincs megelégedve vele, így az ő maradását sem lehet készpénznek venni.