back to top
2024. október 16. 16:23
KezdőlapMotoGPStoner továbbra is küzd a betegségével, mégis aktívabb szerepet vállalna a versenyzés...

Stoner továbbra is küzd a betegségével, mégis aktívabb szerepet vállalna a versenyzés világában

Casey Stoner elárulta, hogy még mindig nem hagyta teljesen maga mögött a betegségét, amely miatt 2012-ben visszavonul a MotoGP-ből. Viszont Stoner ma már sokkal jobb állapotban van, mint korábban, és szívesen átadná a tudását és a tapasztalatát valakinek, aki „megérdemli”.

Két MotoGP-bajnoki címmel és harmincnyolc királykategóriás futamgyőzelemmel a zsebében hozta nyilvánosságra 2012-ben Casey Stoner, hogy visszavonul. Az ausztrál kiválóság a bejelentése idején 26 és fél éves volt, így döntésével szinte mindenkit meglepett. Jóval később, 2019-ben aztán elárulta, hogy miért lépett hátra: már akkor is a krónikus fáradtság szindróma kínozta. Ez a betegség pedig mind a mai napig megnehezíti az életét, még ha már jóval kevésbé hátráltatja is.

Minden idők legnagyobbja lehetett volna, de ő meg akart halni

„Még mindig próbálok túllépni a krónikus fáradtság szindrómán – mondta Stoner a Ducati Diaries podcastben. – Bár azért az elmúlt néhány évben már jobb lett. De ebben a periódusban továbbra is sok hullámvölgyem volt, olyan hosszú időszakok, amikor csak ültem a kanapén. Nagyon szeretném már ezt magam mögött tudni.”

„Korábban emiatt választottam el nagyjából teljesen magam a MotoGP és úgy általában a sport világától – tette hozzá. – Túl nehéz volt nézni [a versenyeket], mert akkor arra sem voltam képes, hogy akár csak kimenjek, és legalább valamit csináljak. Emiatt pedig nagyon rám tört a depresszió. Szóval leválasztottam magam az iparágról.”

A magát a MotoGP-től korábban eltávolító Stoner több évig szinte egyáltalán nem szólalt meg a nyilvánosságban. Ez viszont azóta megváltozott, már egészen rendszeresen ad interjúkat, kinyilvánítja a véleményét. Idén erre „hivatalos formában” is lehetősége nyílik, hiszen a TNT Sports kommentátoraként és műsorvezetőjeként fog dolgozni az Ausztrál Nagydíj alatt. A jövőre nézve pedig már az is el tudja képzelni, hogy akár ennél aktívabb szerepet vállaljon, leginkább a tehetségkutatás és gondozás területén.

A hazai pályán mindig zseniális Stonert méltatták a MotoGP idei élmenői

„Lassan ismét egyre jobban érdekel ez a dolog, most, hogy már több energiával rendelkezem – emelte ki Stoner. – Így már jobban látom, hogy valójában mi történik. Szeretnék valamennyit dolgozni, mondjuk kiválasztani néhány versenyzőt, bár nem feltétlenül mennék végig a teljes kiválasztási folyamaton.”

„Szerintem sokat tudnék adni [a fiatal pilótáknak], mivel egészen más perspektívából nézem a dolgokat, mint sok más ember – magyarázta. – Úgy gondolom, hogy vannak bizonyos dolgok a MotoGP-ben, amelyeket jobban csináltam, mint mások. Persze vannak olyanok is, amelyekről tudom, hogy azokat nem csináltam elég jól. De vannak bizonyos területek, amelyeken sokat tanultam, és ezeket a dolgokat még soha senkinek nem adtam tovább. Szóval nem bánnám, ha lehetőségem nyílna arra, hogy a megfelelő emberekkel együtt dolgozzak, és így hasznosítani tudjam a sokéves tapasztalatomat. Úgy, hogy a tudásomat valakinek átadom, aki megérdemli, hogy segítsek neki a céljai elérésében.”

Ez különböztette meg Stonert a korszak többi legendájától egykori ellenfelük szerint