back to top
2024. május 05. 09:17
KezdőlapHírekStoner továbbra is keresi a megoldást, de jelenleg nincs esélye a teljes...

Stoner továbbra is keresi a megoldást, de jelenleg nincs esélye a teljes gyógyulásra

Casey Stoner ismét részletesen beszélt betegségéről, illetve jelenlegi állapotáról. A kétszeres világbajnok továbbra sem adta fel, hogy javuljon a helyzete, de tisztában van vele, hogy momentán nem lehet csodát tenni.

Casey Stoner 2007-ben és 2011-ben szerzett világbajnoki címet a MotoGP-ben, de egy évvel a második elsősége után váratlanul, mindössze 27 évesen visszavonult a sportágtól, és azóta sem sokszor versenyzett. Akkoriban arra az okra hivatkozott, hogy már nem élvezi a motorozást, és szeretne több időt tölteni a családjával.

Minden idők legnagyobbja lehetett volna, de ő meg akart halni

Az ausztrál pilóta 2019-ben amikor elárulta, hogy krónikus fáradtságban küszködik. A betegség lényege, hogy az ember időnként indokolatlanul fáradt, és nem képes semmilyen érdemi cselekvésre. Stoner időről időre beszámol az állapotáról, nemrég ezt a Moto.it-nek adott interjújában tette meg.

A krónikus fáradtságot nagyon nehéz megértenie annak, aki nem szenved ebben a betegségben, mert ez nem fizikai jellegű – nyilatkozta. – Nem törött csont, az ember nem látja. Rengetegen mondták nekem, hogy csak keljek fel, vegyem rá magam arra, hogy csináljak dolgokat. A mentális erő nem jelentett problémát számomra. Bármire rá tudtam venni magam, különösen a versenyzésben és a nagyon nehéz helyzetekben. Ezzel meg tudok birkózni. A krónikus fáradtságot nem lehet irányítani. Az embernek nincs kontrollja a gondolatai vagy a teste felett, állandóan teljesen fáradt. Nagyon hálás vagyok, hogy az elmúlt kettő vagy másfél évben sikerült elérnem némi javulást. Azelőtt nagyon kiszámíthatatlan volt. Hónapról hónapra [változott]. Nagyon mélyen [voltam], aztán egy jó hónap [következett], és kicsit jobban lettem. Még idén is sokat küzdöttem. Tavaly, az év közepén jobb volt, de október és december között háromszor kaptam el a COVID-ot, szóval a testem megint mélyen volt.”

Stoner arra is kitért, hogy ezzel a betegséggel nagyon nehéz normális, hétköznapi életet élni, tekintve, hogy nem lehet vele előre tervezni. Így meglehetősen bonyolult hosszú távra előre programokat szerveznie, mivel ha éppen akkor rosszabb az állapota, akkor kénytelen visszamondani. A 38 éves expilóta szerint csak egyetlen dolgot tehet annak érdekében, hogy valamelyest javuljon a helyzete.

A gyógyulás, a felépülés hosszú időbe telik – fogalmazott. – Napról napra meg kell értenünk, hogy hol tart az energiaszintünk, és meg kell próbálnunk reagálni erre. Azonban nagyon nehéz terveket, célokat megfogalmazni. Amint az ember ezt megteszi, és van egy nehéz időszaka, mindez időpocsékolás, mert mindent le kell mondani, és meg kell próbálni visszaszerezni az energiát. Bosszantó, mert semmit nem lehet tenni a helyzet javítása érdekében, csak egészségesnek kell lenni, amennyire lehet, mentális szempontból pedig pozitívnak.”

Stoner elárulta, hogyan változott az egészségi állapota az elmúlt időszakban

Felmerül a kérdés, hogy hogyan lehet kigyógyulni ebből a betegségből, egyáltalán létezik-e teljes felépülést biztosító megoldás. Persze a válasz éppen annyira egyértelmű, mint amennyire szomorú, hiszen Stoner nem véletlen szenved hosszú ideje ebben a betegségben. Bár tisztában van a mostani realitással, továbbra sem adta fel, hogy idővel jelentős javulást érjen el.

Az első két évben arra számítottam, hogy legyőzöm ezt a betegséget – emlékezett vissza. – Nincs olyan dolog az életemben, ahol ne tudtam volna megtalálni a probléma [gyökerét], és megpróbálni továbblépni. Két év után rájöttem, hogy nincs semmi, amit tehetnék. Semmi nem javított a helyzeten, amit tettem. Már akkor is egészséges voltam, megfelelően táplálkoztam, tudtam, hogyan vigyázzak magamra. Ettől sem lett jobb. A legjobb, amit megtanultam, hogy levegyem magamról a nyomást. Végül mindent abbahagytunk, és időt szántam magamra, hogy a testem és az elmém nyugodtabb legyen, így nem kellett annyi mindenen gondolkodnom. Még mindig keresek valamit, ami nagy változást hoz, de jelenleg nincs csodaszer.