back to top
2024. május 08. 05:09
KezdőlapMotoGPAkár másfél évbe is telhet, mire felépül horrorbukásából a könnyek között búcsúzó...

Akár másfél évbe is telhet, mire felépül horrorbukásából a könnyek között búcsúzó Pol Espargaró

Pol Espargaró elárulta, mi okozta az esését a Valenciai Nagydíjon, amelyen érzelmes búcsút vett állandó versenyzői karrierjétől. A spanyol pilóta arról is beszélt, hogy még mindig nem épült fel teljesen a portimãói balesetéből.

Pol Espargarónak a Valenciai Nagydíj volt az utolsó futama a MotoGP állandó versenyzőjeként. A 32 éves motoros ugyanis jövőre csupán tesztpilóta lesz a KTM-nél, így csak néhány futamon vehet részt szabadkártyásként, emellett persze az esetlegesen megsérülő márkatársait is helyettesítheti. Ezzel együtt egy fejezet mindenképpen lezárult az életében.

A nyolcszoros MotoGP-dobogós nem a legszebb módon búcsúzott, hiszen a szezonzáró futam hajrájában elesett. Végül azonban nem ez volt az utolsó mozzanat a részéről, hiszen visszaült a motorra, és ugyan kétkörös hátrányban, de beért a célba. Ráadásul a rengeteg kieső miatt még a pontszerzés is összejött neki a tizennegyedik hellyel.

Próbáltam megakadályozni, hogy Fabio Quartararo megelőzzön, ezért a lehető legkésőbb fékeztem – nyilatkozta. – Ez volt az egyetlen esélyem, hogy magam mögött tartsam, mert nem tudtam jól kigyorsítani. Aztán viszont kissé túl keményen fékeztem, és elvesztettem az irányítást az eleje felett. A motor azonban továbbra is rendben volt, és befejeztem a futamot, még így is pontszerző helyen. Egészen addig a pillanatig kevesebb mint tíz másodperccel maradtam el az élen haladóktól. Szerintem ez volt az egyik legjobb versenyem az évben.”

Hihetetlenül megható képsorok: így búcsúzott bátyja Pol Espargarótól a rajtrácson (videó)

Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, Espargaró búcsúja nagyon érzelmesre sikeredett. Már a rajt előtt a sírással küszködött, és bátyja, Aleix Espargaró sem tudta visszatartani a könnyeit, amikor átölelték egymást. Az idősebbik testvér a leintés után is köszöntötte öccsét, akit aztán a csapata és a családja fogadott, amikor leszállt a motorról.

Nagyon érzelmes volt, különösen a rajtrácson – utalt az utolsó versenyre az ifjabbik Espargaró. – Minden alkalommal, amikor felnéztem, láttam a körülöttem lévő embereket és versenyzőket. Éreztem azt a feszült légkört, amely mindig ott van a futamok előtt, és amelyet az ember néha utál, néha pedig nagyon hiányol. Úgy érzem, hogy az életemnek egy fejezete lezárult. Természetesen megpróbálok [teljesen] felépülni a Portugál Nagydíj [hétvégéjén] történt balesetből, és újra versenyképessé válni. Azonban úgy vélem, más lesz, amikor újra versenyezni fogok. Ettől függetlenül remélem, hogy ismét jó futamokat fogok teljesíteni.”

Espargaró a szezonnyitó hétvége második edzésén elszenvedett óriási bukására utalt, aminek következtében egyéb sérülések mellett eltört az állkapcsa és több csigolyája, valamint a tüdeje is megzúzódott. Egészen a nyári szünet végéig nem tudott versenyezni, de még a visszatérés után sem volt százszázalékos. Sőt, elképzelhető, hogy még jó ideig nem lesz az.

Ezen a télen mindenképpen szükségem lesz egy kis időre, mert néhány izomnak több idő kell a regenerálódáshoz, mint amennyire számítottam – fogalmazott. – Persze az orvosok figyelmeztettek, és elmondták, hogy ez három hónapig vagy akár másfél évig is eltarthat, mert soha nem lehet tudni, mikor lesznek újra teljesen normálisak az idegek. Néhány izmom az erejének csupán negyven százalékát nyerte vissza. Eleinte nem zavar, amikor motorozom, de amint hosszabb távokat kell megtennem, a testem feladja.”