2024. április 28. 10:33
KezdőlapMotoGPHihetetlenül megható képsorok: így búcsúzott bátyja Pol Espargarótól a rajtrácson (videó)

Hihetetlenül megható képsorok: így búcsúzott bátyja Pol Espargarótól a rajtrácson (videó)

Az állandó versenyzőként az utolsó futamát teljesítő Pol Espargarót testvére, Aleix is elbúcsúztatta a Valenciai Nagydíj előtt. A GasGas pilótájához hasonlóan Franco Morbidelli és Luca Marini is eljutott a kockás zászlóig, Álex Rinsnek viszont ez nem sikerült.

A világbajnoki csata mellett, ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a búcsúzókról is szólt a Valenciai Nagydíj hétvégéje a MotoGP-ben. Közülük hárommal ilyen-olyan okok miatt már részletesen foglalkoztunk: Marc Márquez számára fájdalmas módon ért véget a pályafutása a Hondánál, miután Jorge Martín nekiment, Fabio Di Giannantonio és Johann Zarco viszont dobogós helyen értek célba – más kérdés, hogy előbbitől elvették a második helyet, miután a szezon során másodszor megszegte a guminyomásra vonatkozó szabályokat.

Egyeseknek menekülés a győzelembe, másoknak talán az utolsó tánc – a MotoGP hat búcsúzója

A legutóbbi hírek alapján Pol Espargaró az egyetlen, aki nem csapatot vált, hanem neki véget ért a pályafutása állandó versenyzőként. Csapata, a GasGas közzétett egy nagyon megható videót: testvére, Aleix Espargaró még a rajtrácson odament hozzá, és másodperceken át ölelték egymást. Az ifjabbik fivér nem meglepő módon a könnyeivel küszködött, de látszott, hogy a mezőny korelnöke hasonló cipőben járt.

A 32 esztendős pilóta számára nem sikerült jól a befejezés, ugyanis a futam hajrájában elesett. Azonban becsületére legyen mondva, hogy visszaült a motorra, és kétkörös hátrányban eljutott a célvonalig, ráadásul a sok kieső miatt 2 ponttal gazdagodott. Igaz, így is az utolsó helyen végzett a tabellán az állandó versenyzők közül, de hozzá kell tenni, hogy a szezonnyitó hétvégén elszenvedett súlyos sérülése miatt nagyon sokat kihagyott, és utána sem volt százszázalékos állapotban. Intenzív érzelmek voltak a rajtrácson – nyilatkozta a futam után. – Éreztem a légkört, ott volt körülöttem a csapatom, az összes versenyző, akikkel együtt nőttem fel, és arra gondoltam, hogy szerencsés fickó vagyok, hogy tíz évig a MotoGP-ben kergettem az álmaimat.”

Espargaró tehát legalább befejezte a versenyt, ellentétben Álex Rinsszel. A 27 éves motoros az idényzáróra még egyszer, utoljára visszatért az LCR Hondához, ám a szép búcsú nem jött össze neki. Egész hétvégén a mezőny hátsó részében volt, majd a főfutam 20. körében bukott, és honfitársával ellentétben nem folytatta a körözést.

Nem olyan lett a befejezés, amilyet az LCR csapata megérdemelt volna – írta az X-en. – Rendkívüli emberek csoportját volt szerencsém megismerni, és az egyik legjobb főnököt, akivel valaha dolgoztam. A legjobbakat kívánom nektek a jövőre nézve, köszönöm a támogatásotokat pályafutásom legnehezebb időszakában!”

Franco Morbidellinek ennél jóval szebben alakult az utolsó futama a Yamahával. Az olasz versenyző csupán a tizenkilencedik helyről rajtolt, de végül hetedikként intették le, persze nem függetlenül a rengeteg kiesőtől, akik közül sokan előtte motoroztak. A 28 éves versenyző holtversenyben legjobb idei száraz pályás eredményével búcsúzott a japán gyártótól, és kiemelte, hogy minden futamon célba tudott érni.

Nagyszerű módja volt a közös utazásunk befejezésének – fogalmazott. – Voltak hullámhegyek és -völgyek. Talán hullámvölgyből több volt, mint hullámhegyből, de ebben a második [teljes] közös évben sok futamon remekül szerepeltünk, és elégedett vagyok azzal, ahogyan befejeztük a bajnokságot, és ahogyan teljesítettük a szezont. Minden futamot befejeztünk, minden sprinten és főversenyen megláttuk a kockás zászlót, kiegyensúlyozottak és stabilak voltunk, aminek nagyon örülök. Emellett sok más dolog miatt is boldog vagyok, amit láttam és tapasztaltam, ezeket örökre magammal fogom vinni. Meglátjuk, mit hoz a jövő, de ez a két és fél év nagyszerű lecke volt.”

Luca Marininek az elmúlt hetekben látott jó formája után ez a hétvége nem állt össze, de legalább eljutott a leintésig, egészen pontosan a tizedik helyen. Szombaton vált hivatalossá, hogy az olasz motoros távozik a VR46-tól, két nap múlva pedig azt is bejelentették, hogy a gyári Hondához igazol. Nagyon köszönöm az egész csapatnak, csodás évek voltak – hálálkodott. – Sokat értünk el együtt, ebben a szezonban pedig igazán jelentős előrelépést tettünk.”