back to top
2024. május 09. 07:09
KezdőlapMotoGPMarc Márquez megvédte a búcsúfutamát tönkretevő Martínt, egész nap potyogtak a könnyei

Marc Márquez megvédte a búcsúfutamát tönkretevő Martínt, egész nap potyogtak a könnyei

Marc Márquez nem neheztel Jorge Martínra, aki kiütötte őt a Valenciai Nagydíjon, és elárulta, milyen következményekkel járt a baleset. A Hondától elköszönő nyolcszoros világbajnok sokszor sírt a nap folyamán a búcsú miatt.

Csúnya véget ért Marc Márquez utolsó futama a Hondával a Valenciai Nagydíjon. A spanyol versenyző a sprinthez hasonlóan ezúttal is jó tempóban motorozott, és a kilencedikről az ötödikre jött fel Johann Zarco mögé. Ekkor már Jorge Martín is mögöttük volt, aki kétségbeesetten próbált visszazárkózni, miután hibájának következtében a másodikról a nyolcadik pozícióba esett vissza.

Martín kiütötte Marc Márquezt, hamar eldőlt a világbajnoki küzdelem Bagnaia javára Valenciában

A Pramac motorosa rengeteget kockáztatott, és Márquez pechjére pont mögötte sokallt be. A 4-es kanyar bejáratánál egyszerűen nekiment honfitársának, aki így lerepült a motorjáról, és nagy erővel érkezett meg a kavicságyra. A 30 éves pilóta azonban leszögezte, hogy nem haragszik Martínra, hiszen számára a világbajnoki cím volt a futamon.

Kár érte, hogy így fejeztem be a pályafutásomat a Hondánál, mert ma megvolt a tempóm, hogy dobogóra állhassak, és jól éreztem magam – nyilatkozta. – Azonban tökéletesen megértem Jorge mentalitását a hiba után, próbált visszazárkózni. Láttam már a futam ismétlését, és biztos, hogy már a [Maverick] Viñales [elleni csata] után ideges volt. Zarcóval harcoltam, és a négyes kanyarba gyorsan mentem be. Észrevettem, hogy hátulról jön valami, de már érkezett az ütés. Nyilvánvalóan nem szándékosan tette, mert a világbajnoki címre hajtott, ezt tökéletesen megértem. Ilyen a versenyzés, semmiért nem fogom őt hibáztatni, mert ma nagy volt a tét.”

A bukás után Márquez nehezen tápászkodott fel, majd az orvosi központba szállították, de hamar visszatért a garázsába. Később elmondta, hogy csak apróbb sérüléseket szenvedett. Igen, nagy volt az ütés – szögezte le. – Kicsit bedagadt a bokám, a fejemen, különösen a homlokomon pedig piros foltok vannak az ütéstől. Pihenjünk, és kedden a legjobbunkat fogjuk nyújtani.”

Merthogy Márquez két nap múlva már a Ducatit fogja vezetni a Gresini színeiben, hiszen 11 év után elhagyja a Hondát, hogy visszatérjen a győzelem útjára. A befejezés, mondhatni, katasztrofálisra sikeredett, de aztán ünnepi módon búcsúztatták, hiszen a levegőbe dobálták. A hatszoros MotoGP-világbajnok a rossz befejezés ellenére is képes találni pozitívumot a hétvégéről.

„Nem a legszebben búcsúztunk el a végén – jelentette ki. – Az egész hétvége nagyon intenzív volt, nagyon koncentráltam, mintha egy világbajnokságon játszanék, mert a lehető legszebben akartam elbúcsúzni. Tegnapról a sprintfutamos dobogót, máról a jó érzetet visszük magunkkal. Nyilvánvalóan nem azt akartam, hogy egy csattanás legyen az utolsó emlékem a Hondával, de az lett. Nagyon szép volt a búcsú, nagyon érzelmes. Hat világbajnokságot nyertünk ezzel a nagyszerű csapattal, és ki tudja, találkozunk-e még a jövőben.”

Persze Márquez nem csak a futam után élte meg a búcsút, és elárulta, ez volt életem legérzelmesebb hétvégéje, egész nap potyogtak a könnyek a szememből”. Ahogyan azt már korábban is hangsúlyozta, hiába a csapatváltás, a Hondára és az ott dolgozó emberekre mindig jó szívvel fog emlékezni, és akad, akikkel továbbra is rendszeresen fog közös programot szervezni.

Személyes szinten a barátaim megmaradnak, akik a legfontosabbak – fogalmazott. – Nem fogok érzelmeskedni, mert már sokat sírtam a bokszban és a kamionban. A barátságot viszem magammal, ami a legfontosabb. Nem munkatársak, hanem barátok, és jövőre bármennyire is különböző bokszokban leszünk, továbbra is együtt fogunk vacsorázni és szórakozni, amit a legjobban szeretünk. Ki tudja, hogy a jövőben ismét egyesülünk-e.”

Márquez hat világbajnoki címet és 59 futamot nyert a Hondával, előbbivel a MotoGP-korszak, utóbbival a királykategória történetének legeredményesebb versenyzője lett egy adott gyártóval. Hogy mit hoz számára a jövő, azt nem tudni, azzal viszont ő is tökéletesen tisztában van, hogy ezeket a számokat sehol máshol nem fogja felülmúlni.

Az elmúlt tizenegy év hihetetlen történet, a jó és a rossz idők is segítettek abban, hogy azzá váljak, aki vagyok, ezt a hétvégét pedig intenzív módon élveztük – mondta. – A Repsol Honda volt pályafutásom és életem csapata, és mindig is az lesz. Tizenegy éven át voltam velük, ezalatt hat világbajnoki címet nyertünk, ezt más csapatnál nem fogom elérni. Harminc éves vagyok, és minden sportoló vagy ez esetben motorversenyző karrierje egy adott pontig tart. Ez lesz az a csapat, amellyel a legtöbb sikert értem el.”