back to top
2024. május 02. 21:32
KezdőlapMotoGPMartín kiütötte Marc Márquezt, hamar eldőlt a világbajnoki küzdelem Bagnaia javára Valenciában

Martín kiütötte Marc Márquezt, hamar eldőlt a világbajnoki küzdelem Bagnaia javára Valenciában

Francesco Bagnaia lett a 2023-as MotoGP-szezon világbajnoka, ami abban a pillanatban eldőlt, hogy Jorge Martín nekiment Marc Márqueznek, és mindketten elestek a Valenciai Nagydíjon. Az olasz versenyző áradásul győzelemmel ünnepelhetett, miután a gyári KTM pilótái hibáztak az élen.

A Moto3-as és a Moto2-es futam után elérkezett a pillanat, és a Valenciai Nagydíjon eldőlt, hogy Francesco Bagnaia vagy Jorge Martín nyeri meg az idei egyéni világbajnoki címet a MotoGP-ben. A gyári Ducati versenyzője 14 ponttal vezetett a rajt előtt, és azt is tudni lehetett, hogy a pontegyenlőség adott esetben neki kedvez.

Martín megnyerte a sprintet, életben tartotta bajnoki reményeit a nem kockáztató Bagnaia ellen

Ráadásul a pole pozíciót is megörökölte Maverick Viñalestől, akit a három hellyel megbüntettek a bemelegítésen elkövetett kihágása miatt, miközben a Pramac pilótája csak hatodikként indult. Az első sort egyébként Johann Zarco és Brad Binder, a másodikat Jack Miller egészítette ki. Ami a gumiválasztást illeti, Bagnaia betartotta ígéretét, és Martínhoz hasonlóan előre kemény, hátra közepes abroncsot tett fel, ahogyan egyébként Zarcót (közepes-közepes) és Viñalest (kemény-lágy) kivéve mindenki.

Itt az első dráma, büntetés miatt Bagnaia indul a pole pozícióból a valenciai döntőn

Bagnaia szépen eljött a rajtnál, ahogyan Martínnak is jól sikerült az elindulás, és néhány kanyaron belül feljött a második helyre a KTM-ek ellen. Mögöttük Binder, Miller és Zarco volt a sorrend, Viñales pedig visszaesett a hatodik helyre. Hátrébb Marco Bezzecchi elesett, így ő bukással zárta az idényt.

Martín közel volt Bagnaiához, de nem köztük, hanem a KTM-ek között volt helycsere. A célegyenesben aztán Martín nagyot hibázott, és az 1-es kanyar előtt nagyon közel került Bagnaiához, aminek következtében lesodródott a bukótérbe. A spanyol pilóta így visszaesett a nyolcadik helyre, és innentől kezdve nagyon nehéz dolga volt.

A 4. körben aztán megkezdte a remélt felzárkózást, és megelőzte Álex Márquezt. Egy körrel később Viñalest is maga mögé utasította, a gyári Aprilia pilótája azonban visszavágott elé, pár kanyarral később pedig ugyanezt játszották el. Előttük Marc Márquez küzdött Zarcóval, ám a francia versenyző maga mögött tartotta a Hondát.

A 6. körben azonban drámai véget ért a világbajnokság, ugyanis azok után, hogy Martín megelőzte Viñalest, ismét ráfutott az előtte lévőre. Történetesen Márquezre, akit így valósággal felöklelt, és mindketten elestek. A Pramac motorosának alighanem nagyobb volt a lelki fájdalma, mint a fizikai, honfitársa viszont nagyot bukott, és bár felállt, látszott, hogy nem volt jól. Nem véletlen, hogy elszállították az orvosi központba, de aztán hamar visszatért a garázsba.

Martínt szépen fogadták a bokszban a Pramac csapattagjai, és tapssal üdvözölték, amikor visszavitték őt a garázsba. Persze nyilvánvalóan vigasztalni kellett. Mindeközben Bagnaiának is mutatták, hogy riválisa kiesett, így nyugodt szívvel engedte el mindkét KTM-et, amivel visszaesett a harmadik pozícióba.

A 10. körben Enea Bastianini volt a következő kieső, az olasz pilóta az 1-es kanyarban dobta el a motort. Nem sokkal később Augusto Fernández is a kavicságyban kötött ki. Féltávhoz közeledve aztán jött az újabb fordulat, és Binder lesodródott a büntetőívre, így visszaesett a hatodik pozícióba, Miller pedig átvette a vezetést.

Binder aztán megkezdte a felzárkózást, és egy nagyon agresszív manőverrel megelőzte Álex Márquezt, aki így Fabio Di Giannantonióval szemben is pozíciót vesztett. A sportfelügyelők túlságosan is agresszívnek ítélték meg a dél-afrikai versenyző megmozdulását, így vissza kellett adnia egy pozíciót. Ezt úgy tette meg, hogy aztán azonnal vissza is tudta előzni az olasz pilótát.

A 19. körben újabb fordulat következett, ugyanis a 11-es kanyarban Miller is elesett, így nem tudott a harmadik gyártóval is futamot nyerni. Ezzel Bagnaia visszavette a vezetést, miközben Binder és Di Giannantonio megelőzték Viñalest. Hátrébb Álex Rins szintén bukott, így ő is eséssel búcsúzott a Hondától.

A hajrában Zarco körülbelül félmásodperces lemaradással követte Bagnaiát, míg Binder és Di Giannantonio próbáltak felzárkózni az élen motorozó kettősre. A 24. körben viszont változott köztük a sorrend, ugyanis a Gresini motorosa bebújt ellenfele mellé. Az olasz pilóta folytatta a felzárkózást, leszakítva ezzel a gyári KTM versenyzőjét. Ugyanebben a körben Pol Espargaró is elesett, de folytatta a versenyt.

Két körrel a vége előtt Di Giannantonio utolérte Zarcót, és a 4-es kanyarban meg is előzte márkatársát, így üldözőbe vehette Bagnaiát a győzelemért. Az utolsó körben Bagnaiát is utolérte, de őt már nem tudta megelőzni, így a gyári Ducati pilótája győzelemmel ünnepelhette meg a címvédést. Zarco bejött harmadiknak, mögöttük pedig Binder, Raúl Fernández, Álex Márquez, Franco Morbidelli, Aleix Espargaró, Luca Marini, Viñales, Fabio Quartararo, Nakagami Takaaki, Lorenzo Savadori és az állandó versenyzői karrierjétől búcsúzó Pol Espargaró lett a célba érkezők sorrendje.

A MotoGP valenciai főfutamának végeredménye