back to top
2024. május 01. 03:40
KezdőlapMoto2Gázolással indult a Moto2 idényzárója, Aldeguer több mint tíz éve nem látott...

Gázolással indult a Moto2 idényzárója, Aldeguer több mint tíz éve nem látott bravúrt hajtott végre

Fermín Aldeguer nyerte a Moto2-es Valenciai Nagydíjat. A spanyol pilóta ezzel sorozatban a negyedik, a szezonban az ötödik győzelmét aratta, és ennek köszönhetően megszerezte a bajnoki bronzot. Arón Canet hozta be a második helyre a motort, Alonso López pedig egy nagy hajrával szerezte meg a harmadik helyet. Az első körben egy gázolás borzolta a kedélyeket, a földre kerülő Sergio Garcíát Izan Guevara találta el.

A Moto3-as után a Moto2-es verseny következett a Valenciai Nagydíj hétvégéjének zárónapján. A pole pozíciót Arón Canet szerezte meg 1:33.314 másodperces idővel. Mellette Fermín Aldeguer állhatott fel a rajtrácsra, a fiatal pilóta 1:33.488 másodperces kört tudott motorozni a szoros versenyt hozó szombati időmérőn. A harmadik helyről Marcos Ramírez indulhatott, aki alig 2 századmásodperccel maradt le a második pozícióról. A futam előtt még hárman is esélyesek voltak a bajnoki bronz megszerzésére, Aldeguer és Canet próbálhatta meg elkapni az ötödik helyről induló Jake Dixont.

Aldeguer jól rajtolt és ő fordult el elsőként az 1-es kanyarban, Canetet pedig Ramírez is megelőzte. Sergio García bukott a 4-es kanyarba, a földön fekvő spanyol pilótát eltalálta Izan Guevara, aki így maga is elesett, ahogyan Celestino Vietti is. A rajt után Alonso López tudott sokat javítani, kilenc pozíciót előre lépve az ötödik helyig küzdötte fel magát. Nem sokkal később Nozane Kóta is eldobta a motort, akit Garcíával együtt elszállítottak az orvosi központba.

Az ötödik körben Lukas Tulovic bukott. Eközben a Ramírezt visszaelőző Canet és Aldeguer kettőse több mint két másodperccel leszakította az üldözőket. Pedro Acosta, a világbajnok az óvatos motorozás stratégiáját választotta erre a versenyre, a hatodik rajtpozíciójából a hetedik körre már a tizenharmadik helyre esett vissza.

A kilencedik körben López előzte meg Dixont a negyedik pozícióért, ezzel a brit egyre messzebb került a tabella harmadik helyétől, hiszen Aldeguer továbbra is fölényesen vezette a versenyt.

A tizenkettedik körben López már a harmadik helyen motorozott, miután megelőzte Ramírezt is. Eközben Aldeguer már több mint két másodperccel vezetett Canet előtt, aki több mint négy másodperccel tudott eltávolodni a dobogó legalsó fokáért küzdő csoporttól.

Hét körrel a vége előtt Somkiat Chantra előzte meg Dixont, és ezzel átvette az ötödik helyet. A dobogós helyeken motorozó pilóták eközben egymástól és az üldözőktől is kényelmes távolságra haladtak.

Öt körrel a vége előtt Héctor Garzó versenye is a sóderágyban ért véget. Acosta is esés közeli helyzetbe került, miután megpróbálta átugrani Barry Baltust. Egy körrel később Ramírez ért fel a harmadik helyen motorozó Lópezre.

A hajrában minden figyelem a harmadik helyért zajló csatára összpontosult. A 14-es kanyarban Ramírez egy pillanatra megelőzte Lópezt, majd a két pilóta óriási csatát vívott a célvonalig, amelyet végül az Speed ​​Up versenyzője nyert meg.

Aldeguer győzelméhez egy pillanatig sem férhetett kétség. A 18 éves pilóta első helyével egy 2010 óta nem látott sorozatot teljesített, hiszen ekkor volt legutóbb egy versenyző, Toni Elías képes arra, hogy egymás után négy futamot megnyerjen a középső géposztályban.

A Moto2 valenciai futamának végeredménye

A Moto2-es bajnokság végeredménye