back to top
2024. május 05. 04:07
KezdőlapMotoGPItt az első dráma, büntetés miatt Bagnaia indul a pole pozícióból a...

Itt az első dráma, büntetés miatt Bagnaia indul a pole pozícióból a valenciai döntőn

Maverick Viñales háromhelyes rajtbüntetést kapott, miután a bemelegítésen nem reagált megfelelően a fekete-narancssárga zászlóra. Ennek következtében helyette Francesco Bagnaia indul a pole pozícióból.

Még el sem kezdődött a várva várt világbajnoki döntő, máris bekövetkezett az első dráma a Valenciai Nagydíjon. A sportfelügyelők ugyanis megbüntették Maverick Viñalest, miután a bemelegítésen szabálytalanságot követett el. Ennek következtében Francesco Bagnaia a pole pozícióból kezdi meg az utolsó futamot.

A gyári Aprilia versenyzőjének motorja elkezdett füstölni, ezért megkapta a fekete-narancssárga zászlót. Mindez azt jelenti, hogy azonnal el kell hagynia a pályát, ám a spanyol motoros ezt nem tette meg. Ezzel pedig megszegte a szabályzat 1.22-es cikkelyét, miszerint a versenyzőknek felelősségteljesen kell vezetniük, hogy ne okozzanak veszélyt más pilótáknak és résztvevőknek a pályán, illetve a bokszutcában”.

A sportfelügyelők döntésének értelmében Viñalest három hellyel hátrasorolták, így csak a negyedik helyről kezdheti meg a futamot. A büntetés ráadásul a bajnoki csatát is befolyásolja, ugyanis az időmérőn a második helyet megszerző Francesco Bagnaia így a pole pozícióból indulhat. Rajta kívül Johann Zarco és Brad Binder lépett előre a kvalifikáción elért eredményéhez képest.

Mikor emelheti fel a trófeát Bagnaia, és mikor Martín? – a bajnoki cím matekja.

Jorge Martín viszont bosszankodhat honfitársa vétsége miatt, ugyanis ő egyáltalán nem profitált a szankcióból, ellentétben riválisával. Ennek következtében még nehezebb dolga lesz, hogy ledolgozza a futam előtti 14 pontos hátrányát. Ráadásul valójában legalább 15 egységgel kell megvernie Bagnaiát, hiszen a pontegyenlőség a címvédőnek kedvez.