back to top
2024. május 18. 17:21
KezdőlapMotoGPMikor emelheti fel a trófeát Bagnaia, és mikor Martín? – a bajnoki...

Mikor emelheti fel a trófeát Bagnaia, és mikor Martín? – a bajnoki cím matekja.

Az utolsó versenyre maradt az idei szezon legfontosabb kérdésének eldöntése: a Valencia Nagydíj főfutamán Francesco Bagnaia és Jorge Martín is megszerezheti a bajnoki címet. Bagnaia alhatott nyugodtabban az este, hiszen 14 pontos előnyből várja a viadalt, ráadásul a pontegyenlőség neki kedvez. Ennek ellenére Martín sem tekinthető esélytelennek, több olyan forgatókönyv is elképzelhető, amely bekövetkezése esetén ő emelheti majd fel a trófeát.

Végéhez érkezett a 2023-as MotoGP-szezon, 19 sprintet és 19 főfutamot követően idén utoljára csapnak össze a versenyzők a Valenciai Nagydíj vasárnapján. A semleges szurkolók legnagyobb örömére még nem dőlt el bajnoki cím sorsa, Francesco Bagnaia és Jorge Martín is eséllyel pályázik arra, hogy felemelje a trófeát. Bagnaia a hétvégét megelőzően 21 pontos előnyben volt Martínnal szemben, aki azonban a sprinten csökkenteni tudta a különbséget. A spanyol pilóta megnyerte a szombati viadalt, vetélytársa pedig csak az ötödik helyet tudta megszerezni, így a mindent eldöntő összecsapás előtt már csak 14 pont van kettőjük között a tabellán.

Martín megnyerte a sprintet, életben tartotta bajnoki reményeit a nem kockáztató Bagnaia ellen

A Pramac versenyzőjének bajnoki esélyeit csökkenti, hogy a pontegyenlőség nem neki kedvez, hiszen abban az esetben, ha ugyanannyi egységgel zárná az évet a két motoros, akkor a győzelmek száma lenne a döntő, ebből Bagnaiának hat, Martínnak pedig csak négy van. Ennek ellenére a madridi pilóta előtt sem áll megoldhatatlan feladat, hiszen nem példa nélküli, hogy csak a szezon legvégén fordult meg a bajnokság állása. A 15 órakor rajtoló versenynek – amelyen Bagnaia a második, Martín a hatodik helyről fog elindulni – több olyan kimenetele is lehet, amelyet követően egyikük vagy másikuk örülhet.

Bagnaia lesz a világbajnok a következő esetekben:

  • Legalább ötödik lesz.
  • A hatodik és a tizedik hely között végez, és Martín legfeljebb második.
  • A tizenegyedik és tizennegyedik hely között végez, és Martín legfeljebb harmadik.
  • A tizenötödik helyen vagy hátrébb végez, és Martín legfeljebb negyedik.

Martín lesz a világbajnok a következő esetekben:

  • Megnyeri a futamot, és Bagnaia legfeljebb hatodik.
  • Második helyen végez, és Bagnaia legfeljebb tizenegyedik.
  • Harmadik helyen végez, és Bagnaia legfeljebb tizenötödik.

Az olasz pilóta számára előnyt jelenthet, hogy ő már átélte, hogy milyen Valenciában harcolni a bajnoki címért. Tavaly az ideinél jóval kényelmesebb, 23 pontos előnye volt Fabio Quartararóval szemben, tehát akkor egyedül a francia pilóta futamgyőzelme esetén maradt volna alul. Ma értelemszerűen ennél nagyobb nyomással kell majd szembenéznie, de szerinte a különbség nagyságának nincs is olyan nagy jelentősége.

Quartararo: Gyorsabb voltam Bagnaiánál, szinte számítottam az esésre

„Azt hiszem, hogy a nyomás mindkettőnkön ugyanakkora lesz. Szerintem [Martín] több problémával fog szembenézni, mint amennyivel most találkozott. 21 és 14 pont között csak kicsi a különbség, ráadásul neki nyernie kellene, és egyáltalán nem szabad hibáznia, de természetesen ez rám is igaz. Azt kell mondanom, hogy tavaly még a [mostaninál] kilenc ponttal nagyobb előnyöm ellenére is rosszabbul éreztem magam. Tanultam az előző évből, és ez az, ami igazán fontos” – mondta a címvédő a sprint után.