back to top
2024. május 17. 12:39
KezdőlapMotoGPMartín megnyerte a sprintet, életben tartotta bajnoki reményeit a nem kockáztató Bagnaia...

Martín megnyerte a sprintet, életben tartotta bajnoki reményeit a nem kockáztató Bagnaia ellen

Jorge Martín nyerte a Valenciai Nagydíj sprintfutamát, így 14 pontra csökkentette hátrányát a kockázatmentes versennyel az ötödik helyen befutó Francesco Bagnaiával szemben. Brad Binder a végén közel került a Pramac motorosához, a harmadik pedig Marc Márquez lett.

Maverick Viñales indulhatott az élről a Valenciai Nagydíj sprintfutamán, miután ő bizonyult a leggyorsabbnak az időmérőn. Mellőle Francesco Bagnaia és Johann Zarco várhatta a piros lámpák kialvását, előbbi pedig úgy vágott neki a 13 körös viadalnak, hogy bebiztosíthatta a világbajnoki címet. Ehhez 4 ponttal többet kellett szereznie Jorge Martínnál, aki mindössze a hatodik helyre kvalifikált. A címvédő két közepes, míg kihívója elöl közepes, hátul lágy abroncson indult.

Bagnaia nagy csapást mért Martínra, Viñalesé lett a szezon utolsó pole pozíciója

Bagnaia remekül kapta el a rajtot, de Viñales szokásával ellentétben csak egy pozíciót veszített, Martín pedig feljött a harmadik helyre. A gyári Aprilia versenyzője aztán visszaelőzte az olasz pilótát, míg Brad Binder nem tudott elmenni Martín mellett. A Pramac versenyzője aztán bevetődött riválisa mellé, amit a dél-afrikai versenyző és Marc Márquez is kihasznált, de Martín Bagnaia elé került.

A bajnokság második helyezettje aztán hamar visszaelőzte honfitársát, és Bindert vette üldözőbe. Eközben Fabio Quartararo közel motorozott Bagnaiához, de ahelyett, hogy ő támadott volna, Marco Bezzecchi megelőzte őt. A Yamaha pilótája aztán visszaelőzte ellenfelét, de amikor Bagnaia ellen próbálkozott volna, elesett a 6-os kanyarban.

A 6. körben Binder bevetődött Viñales mellé, de a spanyol pilóta rögtön visszajött elé, miközben Martín és Márquez egyelőre nem kockáztattak mögöttük. Egy körrel később viszont már összejött az előzés, így Binder átvette a vezetést. A 8. körben aztán Martín és Márquez is elment Viñales mellett.

Sőt, még ugyanebben a körben Martín maga mögé utasította Bindert, így átvette a vezetést. Mindeközben Bagnaia mögött Fabio Di Giannantonio megelőzte Bezzecchit, és a címvédő után eredt. Innentől kezdve viszont nem változott a sorrend az élmezőnyben, hiába volt Binder és Di Giannantonio is közel az előtte lévő bajnokaspiránshoz. Martín így 14 pontra csökkentette hátrányát, de ugyanez az eredmény vasárnap pontegyenlőséget és Bagnaia címvédését eredményezné. Binder mögött Márquez, Viñales, Bagnaia, Di Giannantonio, Bezzecchi, Álex Márquez és Zarco lett a pontszerzők sorrendje.

A MotoGP valenciai sprintfutamának végeredménye