back to top
2024. május 10. 22:42
KezdőlapMotoGPHivatalos: Marini távozik a VR46-tól

Hivatalos: Marini távozik a VR46-tól

A VR46 bejelentette, hogy Luca Marini a szezon végén elhagyja a csapatot. Az istálló tagjai egy videóban köszöntek el az olasz pilótától, akiről borítékolható, hogy a Hondához tart.

Hivatalosan is megtörtént az, amit már jó ideje mindenki sejt: a VR46 bejelentette, hogy Luca Marini elhagyja az istállót, vagyis a mostani, valenciai forduló lesz az utolsó hétvégéje a csapattal. Bár ezt még nem erősítették meg, innentől kezdve teljesen biztosra vehető, hogy a 26 éve pilóta a gyári Hondánál, Marc Márquez utódjaként folytatja pályafutását.

Egyeseknek menekülés a győzelembe, másoknak talán az utolsó tánc – a MotoGP hat búcsúzója

Bár az elmúlt hetek hírei alapján nem az, de Marini váltása összességében meglepő fejlemény. Már csak azért is, mert a VR46 nemrég még azt jelentette be, hogy szerződést hosszabbítottak az olasz pilótával, és 2024-ben is együtt fognak versenyezni. Márquez döntése azonban felforgatta a pilótapiacot, és végül az olasz motoros lett a befutó.

A csapatot birtokló Valentino Rossi féltestvére a VR46 Akadémián nevelkedett, és utolsó három Moto2-es évében már az azonos néven futó csapat színeiben versenyzett. 2018 és 2020 között öt győzelemig és további öt dobogóig jutott, emellé három pole pozíciót szerzett. Az utolsó idénye sikerült a legjobban a középső géposztályban, amikor második lett az összetettben Enea Bastianini mögött.

Nem meglepő módon a királykategóriában is maradt a VR46 kötelékében, amely először még csak szponzorként volt jelen az Avintia csapatánál. Tavaly viszont már a királykategóriában is saját istállót indítottak, ahol Marini fejlődhetett. Bár dobogóra 2021-ben és 2022-ben sem állt, az előrelépés jelei egyértelműen látszódtak.

Az idei szezonban aztán szintet lépett, és az Amerikai Nagydíjon először ünnepelhetett a pódiumon a MotoGP-ben. Összességében kifejezetten jó teljesítményt nyújtott, de a szezon első kétharmadában kissé beárnyékolta csapattársa, Marco Bezzecchi, akiről sokáig úgy tűnt, hogy a világbajnoki címért is harcban lehet.

Az elmúlt időszakban viszont Marini egyértelműen jobban szerepel honfitársánál, amit az Indonéziában és Katarban elért pole pozíciója és a Loszaílban megszerezett harmadik helye is igazol. Emellett a sprintfutamokon is gyűjtögette a pontokat, négy alkalommal is az első háromban tudott végezni. Ennek köszönhetően úgy érkezett meg a valenciai hétvégére, hogy akár az ötödik helyet is megszerezheti, de az időmérője nem sikerült jól, úgyhogy ez nem tűnik valószínűnek.

Rossiék átverik a világot, és már rég aláírtak új versenyzőjükkel?

Eljött az idő, hogy a két fél különböző utakon haladva ambiciózus célokat és eredményeket érjen el – olvasható a VR46 közleményében. – A vezetőség, a csapat és a projektben részt vevő összes ember a legjobbakat kívánja Lucának a jövőjéhez.” Az olasz alakulat emellett egy videót is készített, amelyben Bezzecchi és a többi csapattag elbúcsúzik a 26 éves pilótától, miközben felváltva sorolják a mondatokat.

Törődünk veled, láttuk, ahogyan felnősz – kezdik. – Ez a lépés a karrieredben pedig nekünk is nagyon sokat jelent csapatként. Két hónappal ezelőtt készítettünk egy videót, amelyben azt mondtuk, hogy számunkra csak egy tízes [rajtszámú versenyző] van, és ez nem fog változni. Sok szerencsét! Te vagy a mi tízesünk.”