back to top
2024. július 27. 02:25
KezdőlapMotoGPViñales szerint furcsa volt az időmérő, Bagnaia azonnal jobban érezte magát a...

Viñales szerint furcsa volt az időmérő, Bagnaia azonnal jobban érezte magát a motoron

Maverick Viñales úgy véli, a szezon korábbi szakaszában nem találták meg, amit a Valenciai Nagydíj időmérőjén igen. Francesco Bagnaia a pénteki naphoz képesti hatalmas előrelépésről beszélt, míg Johann Zarco bízik benne, hogy az idény során először az első háromban tud végezni a sprinten.

Francesco Bagnaia hatalmas lépést tett a világbajnoki cím felé a Valenciai Nagydíj időmérőjén, hiszen amíg ő a második, addig Jorge Martín csak a hatodik helyet szerezte meg. A Pramac versenyzője abban bízhat, hogy csapattársa, Johann Zarco közvetlenül riválisa mellől rajtolhat, de a pole pozíciót nem ő, hanem Maverick Viñales gyűjtötte be.

Bagnaia nagy csapást mért Martínra, Viñalesé lett a szezon utolsó pole pozíciója

A gyári Aprilia versenyzőjének sikere az edzéseken látottak alapján nem volt meglepő, de korábban többször is előfordult, hogy a noaleiek pénteken remekeltek, szombatra viszont eltűntek. Most viszont a mezőnyből egyedüliként 1:29 másodpercen belüli kört teljesített, így a 2021-es Holland TT után – amikor még a Yamahánál szerepelt – először indulhat majd elsőként.

Úgy érzem, sajnos hiányzott valami a szezon során – nyilatkozta keserédesen a 28 éves pilóta a leintés utáni interjúk során. – Mindenesetre megértettük a motor beállításait és egyensúlyát, emellett nagyobb terem volt úgy vezetni, ahogyan szeretek, kicsit jobban tudtam húzni. Nem volt szokványos, hogy a friss gumival mindig falnak ütköztem, és nem tudtam megtenni azt a lépést, amelyről azt gondoltam, hogy képes vagyok rá. Sepang után elég jól megértettük a motor egyensúlyát, hogy egy körön mire van szükségünk, Katarban és itt pedig remek munkát végeztünk.”

Bár Bagnaia 92 ezreddel lemaradt a pole pozícióról, de szomorúságra egyáltalán nincs oka. Azok után, hogy pénteken nem jutott be a Q2-be, az időmérő első szakaszában ezt magabiztosan megtette. A hajrában aztán vezetett is, végül másodikként zárt, de számára az a legfontosabb, hogy Martínhoz képest hol végez, amivel kifejezetten elégedett lehet.

Fantasztikus volt, nagyon boldog vagyok – kezdte. – Tegnap kicsit balszerencsések voltunk, nem volt időnk új beállításokat kipróbálni, amelyeket ma használtunk. Délelőtt máris jobban éreztem magam, ahogyan elkezdtem az edzést. Csodálatos az első sor, és készen állok a délutánra. Az első sor volt a cél, úgyhogy nagyszerű.”

Zarco az idény során először kvalifikálta magát az első sorba, ami egy szép búcsúra ad neki lehetőséget a Pramactól. Ugyanakkor nem kizárt, hogy amennyiben ez lehetséges, nem a saját versenyét kell futnia, hanem arra fogják utasítani, hogy hátráltassa Bagnaiát, amennyire csak lehet. A francia motoros ebbe nem akart belemenni, és hangsúlyozta, ehhez meg kell lennie a kellő tempónak.

Ezzel nem tudunk tervezni, a futam során majd meglátjuk, hogy versenyképes leszek-e a dobogót illetően – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Egyértelműen boldog vagyok, először vagyok idén az első sorban. Nem számítottam rá, mert az első körben, amikor a gumi a legjobb állapotban volt, 1:29.4 volt. Utána aggódtam, de nagyon elégedett vagyok az utolsó körrel. Nem volt sárga zászló, és jól sikerült a köröm, úgyhogy nagyon örülök. Ez egy lehetőség, hogy délután megszerezzem az első dobogómat sprintfutamon.”