back to top
2024. május 19. 02:28
KezdőlapMotoGPMartín: Odatettem a golyóimat, úgy voltam vele, hogy győzelem vagy bukás

Martín: Odatettem a golyóimat, úgy voltam vele, hogy győzelem vagy bukás

Jorge Martín rengeteget kockáztatott a Valenciai Nagydíj sprintfutamán, és tudta, hogy benne van a bukás abban, ahogyan vezet. Brad Binder az elején igyekezett agresszív lenni, míg Marc Márquez próbálta megörvendeztetni honfitársait és a Hondát.

Jorge Martín izgalmas csatában megnyerte a Valenciai Nagydíj sprintversenyét, így 14 pontra csökkentette hátrányát Francesco Bagnaia mögött, aki nem vállalt kockázatot, és ötödikként futott be. A Amennyiben a főfutamot is sikerül megnyernie, akkor riválisának minimum ugyanerre a pozícióra lesz szüksége ahhoz, hogy megvédje világbajnoki címét.

Martín megnyerte a sprintet, életben tartotta bajnoki reményeit a nem kockáztató Bagnaia ellen

A Pramac versenyzője csupán a hatodik helyről indult, így előzetesen nehéz dolga volt. A rajtja azonban kifejezetten jól sikerült, és már az 1-es kanyarra feljött a harmadik helyre, majd Brad Binder sem tudta megelőzni. Legalábbis akkor, mert amikor Bagnaiát támadta, ő és Marc Márquez is elment mellettük, de cserébe maga mögé utasította az olasz versenyzőt. Ezt követően a két spanyol motoros összeért, de utána Martín Maverick Viñalest, majd a gyári KTM pilótáját is levadászta. Utólag elismerte, hogy rengeteg rizikót vállalt.

Sokat kockáztattunk azzal, hogy közepes első és lágy hátsó gumin versenyeztünk, kicsit a határon voltunk – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – A futamon láttam, hogy Brad kezd elhúzni, és már akkor a határon voltam. Azonban odatettem a golyóimat, és száz százalékot beleadtam, úgy voltam vele, hogy győzelem vagy bukás. Jól alakult, holnap pedig remélhetőleg elöl és hátul is jó gumink lesz, és ismét nyerünk.”

Binder a negyedik helyről indulva lerajtolta Johann Zarcót, a másik Pramac viszont nála is jobban kezdett, amikor pedig bevetődött mellé, lecsúszott az ideális ívről. Utána viszont kihasználta Bagnaia és Martín csatáját, majd a visszalassuló Viñales mellett is elment. Martín ellen azonban nem volt esélye, de örül, hogy a Thai Nagydíj óta először az első háromban tudott végezni bármilyen versenyen.

Jó volt a mai futam – kezdte. – Az első körben próbáltam agresszív lenni, és korán átjutottam néhány srácon. Utána láttam, hogy Maverick ellépett tőlünk, így leszegtem a fejem, hogy elkapjam. Vesztettem egy kis időt, miközben megelőztem, aztán pedig volt néhány necces pillanatom. Nem volt elég [a tempóm], hogy Jorgéval harcoljak, de nagyon örülök, hogy visszatértem a dobogóra.”

Martínénál is nehezebb dolga volt Márqueznek, aki a kilencedik helyről jött előre. Honfitársa és Martín csatájából ő is profitált, és Viñalesnél is gyorsabbnak bizonyult, viszont az ellene is kockáztató Pramac-versenyző ellen neki sem volt esélye. A nyolcszoros világbajnok igyekszik megörvendeztetni a hazai nézősereget, valamint a Hondát, amellyel vasárnap teljesíti utolsó futamát.

Mindent megpróbáltam a nagyszerű spanyolországi közönség előtt, illetve a Repsol Hondánál töltött hosszú időszakom utolsó versenyhétvégéjén – fogalmazott. – A kilencedik helyről indulva tudtam, hogy nagyon nehéz lesz, de nagyon hajtottam, és sokszor majdnem kiestem. Azonban ismertek engem, holnap újra megpróbálom. Nehezebb lesz, mert a hosszú versenyen kicsit jobban szenvedek, de szeretnék köszönetet mondani ennek a csodálatos csapatnak.”