back to top
2024. május 17. 08:25
KezdőlapMotoGPTöbb versenyzőt is megbüntettek, változott a valenciai sprintfutam végeredménye

Több versenyzőt is megbüntettek, változott a valenciai sprintfutam végeredménye

A sportfelügyelők három versenyzőnél találták szabálytalannak a guminyomást a Valenciai Nagydíj sprintfutamán. Közülük kettőt meg is büntettek, mivel nekik ez már a második vétségük volt a szezon során.

Nyilvánosságra hozták, hogy kik szegték meg a guminyomásra vonatkozó előírásokat a Valenciai Nagydíj sprintfutamán. Mint ismert, a silverstone-i futam óta a versenyzők kötelesek úgy teljesíteni a futamokat, hogy szombaton a távnak legalább 30, míg vasárnap minimum 50 százalékát a Michelin által meghatározott érték felett teljesítik mind az első, mind a hátsó abroncs esetében.

Martín megnyerte a sprintet, életben tartotta bajnoki reményeit a nem kockáztató Bagnaia ellen

A valenciai sprint után három pilótánál találtak szabálytalanságot, és bár a végeredmény változott, a pontszerzőknél a személyi összetétel és a sorrend sem módosult. Az egyik érintett pilóta ugyan a hatodik helyen, közvetlenül Francesco Bagnaia mögött célba érő Fabio Di Giannantonio volt, de mivel neki ez volt az első kihágása, ezért megúszta egy figyelmeztetéssel.

Ellentétben Luca Marinivel és Franco Morbidellivel, de ők csupán a tizennegyedik, illetve a tizenötödik pozícióban látták meg a kockás zászlót. Mindkét versenyző másodszor szegte meg az előírást, így nekik már jár a 3 másodperces büntetés, aminek következtében három-három pozíciót buktak. Pol Espargaró, Enea Bastianini, valamint Nakagami Takaaki pedig így két helyet előrejött az eredményjelzőn, de az ő sorsuk sem változott érdemben, hiszen a pontszerző helyeket mindez nem befolyásolja.

Ugyanakkor mindez azt vetíti előre, hogy elképzelhető, hogy a vasárnapi futam leintése után még nem lehet teljes bizonyossággal világbajnokot hirdetni, mivel mind Francesco Bagnaia, mind Jorge Martín kapott már egy figyelmeztetést. Az pedig valódi rémálom lenne a sportág megítélése szempontjából, ha a végső győzelem kérdése azon dőlne el, hogy az egyiküket 3 másodperccel megbüntetik, és így a másik lesz a világbajnok.

Martín: Odatettem a golyóimat, úgy voltam vele, hogy győzelem vagy bukás

Persze az éllovas személye akkor is változhat, ha egyiküket sem büntetik, hiszen ha valamelyikük vagy akár mindkettőjük elől „kivesznek” egy harmadik versenyzőt, akkor módosulhat úgy a végeredmény, hogy az befolyásolja a sorrendet a tabella élén. Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy Maverick Viñalesnek, Raúl Fernándeznek, Pol Espargarónak, Marco Bezzecchinek, Marc, illetve Álex Márqueznek, Jack Millernek, Johann Zarcónak, Augusto Fernándeznek és immáron Di Giannantoniónak is van már figyelmeztetése, míg Marini és Morbidelli Aleix Espargaróhoz csatlakozott, nekik már 6 másodperc járna a szabálysértésért.

Bár egyelőre az idei szezonra vonatkozó esetleges következmények jelentenek aggodalmat, az biztos, hogy jövőre valaminek változnia kell. Az utóbbi futamokon ugyanis rendre több pilótát figyelmeztettek, és a tervek szerint 2024-ben már automatikusan kizárást ér, ha valaki túl sokáig a határ alatt marad. Azt pedig aligha kell magyarázni, mennyire rosszat tenne a MotoGP-nek, ha minden alkalommal két-három versenyzőt diszkvalifikálnának.