back to top
2024. május 02. 12:04
KezdőlapMoto3Veijer hibája után Szaszakinak meglett a futamgyőzelem, nagy csatát hozott a Moto3...

Veijer hibája után Szaszakinak meglett a futamgyőzelem, nagy csatát hozott a Moto3 szezonzárója

Szaszaki Ajumu nyerte a Valenciai Nagydíjat a Moto3-ban, így megszerezte idénybeli első győzelmét, és bebiztosította a Husqvarnának a csapat-világbajnoki címet. A japán versenyző David Alonsót és Iván Ortolát győzte le, miután csapattársa, Collin Veijer hibázott előtte.

Collin Veijer indulhatott a pole pozícióból a Moto3-as Valenciai Nagydíjon. A holland pilóta 1:38.311 másodperccel gyűjtötte be szezonbeli második rajtelsőségét, 48 ezreddel megelőzve Szaszaki Ajumut. Veijer napja azonban nem indult jól, mert a rajtrácsra vezető körében bukott, de szerencséjére el tudta foglalni a helyét.

Bár az egyéni világbajnoki cím már múlt héten eldőlt, a csapatok közötti pontverseny még nem. A futam előtt a Husqvarna 35 ponttal vezetett, a Leopard Racing előtt, és az első két hely kisajátításával remek helyzetbe kerültek. Az ötödik helyről induló David Alonso még megelőzhette Szaszakit, hiszen hátránya 18 pont volt a tabella harmadik helyén, amelyet azonban el is veszíthetett a tőle egyaránt 13 pontra lévő Deniz Öncüvel és Daniel Holgadóval szemben. Előbbi a harmadik, utóbbi a Q2-ben produkált highside-ja után csak a tizennyolcadik pozícióból kezdett. A világbajnok Jaume Masià a nyolcadik helyről várhatta a piros lámpák kialvását.

Szaszaki jól kapta el a rajtot, és hamar átvette a vezetést, Öncü pedig Joel Kelsóval csatázva megtartotta harmadik helyét. Néhány másodperccel később aztán ketten is elestek: Diogo Moreira és Vicente Pérez bukott, de Xavier Artigas és Holgado is benne volt, utóbbi visszaesett a huszonnegyedik helyre. Artigas aztán dupla hosszú körös büntetést kapott.

Veijer aztán visszavette a vezetést, és ideiglenesen Öncü is elment Szaszaki mellett, de a japán versenyző visszavette a második pozíciót. A 3. körben újabb bukás történt, Lorenzo Fellon az 5-ös kanyarban dobta el a motort. A francia versenyzőt kicsit maga alá is gyűrte a motor, de szerencsére nem esett komoly baja.

A következő körökben egy hetes boly alakult ki az élen, Alonsóval, Ortolával, Kelsóval és José Antonio Ruedával kiegészülve. A 9. körben Szaszakit Öncü és Alonso is megelőzte, de a célegyenesben a japán motoros legalább a GasGas Aspar Team pilótájával szemben vissza tudta venni a pozíciót. Sőt, a 11. körben a török versenyzőt is maga mögé utasította. Hátrébb Kelso és Rueda között történt helycsere, így a KTM Ajo versenyzője feljött a hatodik helyre.

A 12. körben Ortolá elment Alonso mellett, aminek elsősorban Öncü örülhetett a tabella miatt. A következő körben viszont visszaállt a sorrend, amivel a kolumbiai pilótának garantált volt az összetettbeli harmadik helye. Sőt, a kör végén Öncüt is megtámadta, és agresszívan leterelte őt a pályáról, így a török motoros Ortolával szemben is pozíciót bukott.

Az első kettős nem tudta kihasználni az incidenst, és nem tudtak ellépni a többiektől. Alonso pedig tovább folytatta a felzárkózást, és a 15. körben már Szaszakit is maga mögé utasította. Mögöttük Ortolá még tartotta a tempót, a boly másik három tagja viszont kezdett leszakadni.

A következő körben aztán Szaszaki visszatért a második helyre. Nem sokkal később Veijer nagyot hibázott, és elfékezte magát, aminek következtében három pozíciót is veszített. A következő körökben Ortolá és Alonso vívtak csatát, és többször is megelőzték egymást. Két körrel a vége előtt a spanyol versenyző fordult el másodikként az 1-es kanyarban.

Még ugyanebben a körben aztán Alonso erőszakosan bebújt ellenfele mellé, akit emiatt Veijer is megelőzött, miközben Öncü visszaért rájuk. A következő kör elején Ortolá visszatért a harmadik helyre, miközben Alonso közeledett Szaszakira, de akkor még nem támadta meg. Ahogyan a végén sem tudott bebújni mellé, így a japán pilóta megszerezte idénybeli első győzelmét Alonso, Ortolá, Veijer és Öncü előtt. Ezzel egyébként a török pilóta megelőzte a nyolcadik helyen célba érő Holgadót, de a bajnokság első három helyezettjének sorendje nem változott.

A Moto3-as valenciai futam végeredménye