back to top
2024. május 12. 12:21
KezdőlapMotoGPRossi szerint Martín bármit megtesz azért, hogy ő legyen a világbajnok

Rossi szerint Martín bármit megtesz azért, hogy ő legyen a világbajnok

A valenciai versenyhétvége vasárnapján fog eldőlni, hogy ki lesz a világbajnok az idei MotoGP-szezonban, még Francesco Bagnaia és Jorge Martín is eséllyel pályázik erre a címre. Az utolsó futam előtt Valentino Rossi, aki átélt néhány nagy bajnoki összecsapást, mondta el a véleményét a kialakult helyzetről.

Az utolsó felvonásához érkezett az idei MotoGP-szezon. A Valenciai Nagydíj főfutamán fog eldőlni, hogy ki lesz a bajnok, a jelenlegi éllovas Francesco Bagnaia, vagy a tizennégy pontos hátrányban lévő Jorge Martín. Az olasz Sky Sports megkérdezte Valentino Rossit, hogy hogyan látja a honfitársa, és egyben az akadémiájáról kikerülő első világbajnok helyzetét a verseny előtt.

Mikor emelheti fel a trófeát Bagnaia, és mikor Martín? – a bajnoki cím matekja.

„Tizennégy pont nagy előnyt jelent erre a futamra, de ez az utolsó, és így biztosan kemény lesz, minden ezen múlik. Én biztosan inkább azt választanám, hogy tizennégy pontos előnyben vagyok, mint azt, hogy hátrányban. El kell mondani, hogy Pecco a második helyről fog rajtolni, szóval jól tud majd elindulni, és abban reménykedhet, hogy jó gumikat választott” – mondta a kilencszeres világbajnok.

„Nyugodtabbnak látszik, mint tavaly, mivel már megtapasztalta ezt az egészet, és a tapasztalat mindig segít. Péntek este beszéltem vele, és [szombaton] mindent beleadott, amit csak tudott, ahogyan ezt vártuk tőle. A [szombat] este már nehezebb lesz neki, de Martínnak sem lesz könnyű.”

A hétvége előtt a gyári Ducati pilótája 21 pontos előnyben volt vetélytársával szemben, aki azonban megnyerte a sprintet, és ezzel 14 pontra csökkentette a különbséget, hiszen az olasz versenyző csak az ötödik helyet tudta megszerezni. Erre a futamra a két motoros eltérő stratégiát választott, a címvédő két közepes, míg kihívója elöl közepes, hátul lágy abroncson indult neki a viadalnak.

„Azt kérdeztük magunktól, hogy Bagnaia miért nem másolta le Martín gumiválasztását. Ha az volt a helyes döntés, akkor mindkettőjüknek jó lett volna, és ugyanez akkor, ha rossz volt a döntés. Azonban Pecco reggel jól érezte magát a közepeseken, [Marco] Bezzecchi és [Luca] Marini szintén a közepesekkel indult, szóval úgy tűnik, hogy az adatok alapján egyforma volt a két gumi” – nyilatkozta a hétszeres MotoGP-bajnok.

„Martín az összes kártyáját kijátssza, mindenre hajlandó azért, hogy megnyerje a világbajnokságot, például, hogy pénteken kövesse Peccot. Viszont Bagnaia [szombaton] tökéletesen ment az első körtől kezdve, nem hagyta magát. Ott volt az az álom is, hogy már a sprinten sikerül lezárnia minden kérdést, de végül nem így alakult .”

Az olasz legenda a Pramac versenyzőjétől sem sajnálta a dicsérő szavakat. „Az első pillanattól kezdve világos volt, hogy ő az egyik legerősebb a MotoGP-ben. Voltak kétségek a fizikumával kapcsolatban, szenvedett el súlyos sérüléseket, de mióta Pecco bukott Barcelonában, azóta Martín csak menetelt előre, megértette, hogy ez lehet az ő nagy esélye. Hatvanhat ponttal volt lemaradva, és a világbajnokságnak már majdnem vége volt, de Martín mégis azt mondta, hogy »itt van a lehetőség, meg kell próbálnom«.”

Rossiék átverik a világot, és már rég aláírtak új versenyzőjükkel?

A Doktor arról is beszámolt, hogy milyen az élet visszavonult pilótaként és csapatvezetőként a paddockban. „Mindeközben én sok fotót csinálok a szurkolókkal. Aztán megpróbálok segíteni a versenyzőinknek, de közben szívvel-lélekkel meg is élem a történéseket, jó ezt az egészet kívülről nézni. Mindig nagyon jó hangulat van, feszültség a futam miatt, de hát végül is nem én vagyok az, aki versenyez.”