back to top
2024. május 09. 12:22
KezdőlapMotoGPMegbüntették Martínt, a gyári Ducati főnöke szerint nevetséges, amit Bagnaiával csinált

Megbüntették Martínt, a gyári Ducati főnöke szerint nevetséges, amit Bagnaiával csinált

Francesco Bagnaia szerint Jorge Martínnak saját magára kellene koncentrálnia, míg Davide Tardozzi, a gyári Ducati csapatfőnöke nevetségesnek titulálta a spanyol versenyző viselkedését, akit egyébként meg is büntettek. Az olasz szakember ugyanakkor kiemelte, hogy pilótája alapvetően nem emiatt nem jutott be a Q2-be.

Francesco Bagnaia nem jutott be a Q2-be a Valenciai Nagydíj pénteki edzésén. A címvédő mindössze a tizenötödik helyen zárta az edzést, így az első szakaszban lesz kénytelen megkezdeni az időmérőt. A gyári Ducati versenyzőjének a tempója sem volt az igazi, a hajrában pedig több tényező is hátráltatta.

Nagy bukás és piros zászló után Martín és a sárga zászló is kibabrált Bagnaiával

Az olasz pilótának kétszer is meg kellett szakítania a gyorskörét a sárga zászló miatt, az érdemi ideje pedig nem volt elég a továbbjutáshoz. Mindeközben bajnoki riválisa, Jorge Martín, aki szinte végig előtte volt az eredményjelzőn, úgy döntött, hogy folyamatosan követi őt, és próbálja idegesíteni. Bagnaiának nem nyerte el a tetszését ellenfele viselkedése. Nem tudom, mit mondjak Martínról, neki kell megnyernie a futamokat ezen a hétvégén, nem nekem – nyilatkozta az olasz Sky-nak. – Erre gondoljon, és ne rám!”

Martín már akkor követni kezdte Bagnaiát, amikor kihajtottak a garázsból, és még Davide Tardozzihoz, a gyári Ducati csapatfőnökéhez is közel volt, aki megpróbálta őt ebben megakadályozni. Később aztán még a menekülőútra is követte márkatársát, majd a próbarajtok során is beállt mellé. Igaz, ez utóbbi 500 eurós büntetést ért, mivel eközben másokat megelőzött.

Megesik – foglalta össze a rosszul sikerült nyitányt Tardozzi. – Peccónak nem ez volt a legjobb napja, és nem azért, mert Martín követte, ami minket nem érdekel. Egyszerűen csak kevesebb volt bennünk. Ez a követés ugyanannyira nevetséges, mint amit néha [Marc] Márquez csinál, de meg lehet tenni. Szerintem Martín ezzel próbálja magát jobban tüzelni. Az a célja, hogy megnyerje a két futamot, valószínűleg sikerülni is fog neki, nem tudom. A mi célunk az, hogy hazahozzuk a bajnoksághoz szükséges pontokat. Győzzön a jobbik!”

Az olasz szakember nem véletlenül hozta fel példaként a nyolcszoros világbajnokot, aki rendszeresen rá szokott akaszkodni valamelyik ellenfelére, hogy ezzel nyerjen szélárnyékot. „Ahogyan korábban kritizáltam, úgy továbbra is kritizálok bizonyos helyzeteket, mert véleményem szerint egy bizonyos szintű bajnokságban nem megfelelőek és nem építik a versenyzőt – fogalmazott Tardozzi. – Bizonyos helyzetek megnevettetnek a MotoGP-világbajnokságban.”

Bagnaia már az első szabadedzésen is csak tizenharmadikként végzett, de azt még be lehetett tudni szokásos taktikájának, miszerint végig egy gumiszettel körözött. Az viszont már sokkal kellemetlenebb, hogy délután sem került be az első tízbe, hiszen egyáltalán nem garantált, hogy a Q1-ből tovább tud jutni. Ennek ellenére mind ő, mind főnöke bízik benne, hogy szombatra orvosolni tudják a problémákat.

Nem hiszem, hogy a követés korlátozta volna Peccót, akinek segítenünk kell azzal, hogy javítunk a motoron – jelentette ki Tardozzi. – Délelőtt óta nem elégedett, ez inkább a mi hibánk, mintsem az övé. Holnap biztosan gyors lesz. Nem találtuk meg, amire szüksége van ahhoz, hogy magabiztos legyen, különösen elöl a kanyarbejáratoknál. Ma este minden adatot kielemzünk, és szombatra remélhetőleg találunk egy olyan megoldást, amely kielégíti Peccót. A mai nap nem alakult jól a számunkra. Meglepődtünk, nem gondoltuk, hogy ilyen nehézségeink lesznek. Azt hittük, hogy ott leszünk a [legjobb] tízben, meg kell értenünk, miért a Q1-ben vagyunk.”

„Kicsit messze vagyunk, ami az érzetet illeti, az új gumikon nem tudtam [jól] teljesíteni – magyarázta a 26 éves motoros. – Az edzés alatt mindig nehéz azonosítani az adatokat, és cselekedni, így pénteken nem mindig tudjuk megállapítani, hogy mi a rossz. Fél másodpercet veszítek három kanyarban, úgyhogy könnyű látni, hogy mi történik. Kielemeztük a helyzetet, ennek kapcsán nyugodtak vagyunk. Sok erős Ducati-versenyző ment gyorsan, van terünk a fejlődésre.”