back to top
2024. május 17. 12:38
KezdőlapMotoGPNagy bukás és piros zászló után Martín és a sárga zászló is...

Nagy bukás és piros zászló után Martín és a sárga zászló is kibabrált Bagnaiával

Maverick Viñales körrekorddal zárta az élen a Valenciai Nagydíj edzését a két Pramac előtt. Jack Miller highside-ját és egy piros zászlót követően Francesco Bagnaia nem jutott be a Q2-be, miután Jorge Martín a hajrában végig mögötte motorozott, és két sárga zászló is hátráltatta.

Joan Mir nem vett részt a Valenciai Nagydíj edzésén a MotoGP-ben, miután az első tréningen balesetet szenvedett, és kórházba szállították. A spanyol versenyző ugyanakkor még nem lépett vissza a hétvégétől, ugyanis törése nincs, a szombati gyakorlás előtt pedig ismét megvizsgálják, hogy alkalmas-e a versenyzésre. Mivel azonban az edzésen nem indulhatott, nyilvánvalóan nem végezhetett az első tízben, így nem juthatott be a Q2-be.

Mirt kórházba szállították a bukása után, a Pramac kezdett az élen Valenciában, de nem Martínnal

A kezdés 5 percet csúszott, miután a Moto3-asok második szabadedzését kétszer is félbe kellett szakítani. Az első mért kört szokás szerint az egyik Gresini teljesítette, ezúttal Fabio Di Giannantonio. Az olasz versenyző 1:31.046 másodperccel kezdett, 18 ezreddel megelőzve Raúl Fernándezt. Aztán a szokásoknak megfelelően gyorsult a mezőny, és Di Giannantonio közel 1 másodpercet javítva 1:30.076-ra javított, míg Jorge Martín 466 ezreddel maradt el tőle. Francesco Bagnaia a negyedik helyen állt, közéjük Fernández furakodott be.

Di Giannantonio aztán 1:29.924-re módosította a legjobb időt, Álex Márquez pedig 583 ezreddel volt lassabb nála, így felugrott a második pozícióba. Ezt követően rövid időn belül négyen is buktak. Előbb Aleix Espargaró dobta el az 1-es kanyarban, aztán Marco Bezzecchi a 8-asban, majd következett Augusto Fernández a 14-esben, majd amolyan keretbe foglalva a visszatérő Álex Rins az 1-esben vesztette el a motort.

Mindeközben változott a sorrend az élmezőnyben. Álex Márquez 296 ezredre csökkentette hátrányát, Marc Márquez pedig 379 ezredes lemaradással feljött a harmadik pozícióba, Martín idejét pedig Brad Binder és Fabio Quartararo is felülmúlta, sőt, a Yamaha versenyzője aztán 89 ezreddel Álex Márquezt is megelőzte. Ami Bagnaiát illeti, a címvédő egészen a tizennegyedik helyig esett vissza a rangsorban.

20 perc elteltével Marc Márquez ismét javított, és Quartararóval holtversenyben felugrott a második pozícióba. míg Bagnaia a nyolcadik helyre zárkózott fel, közvetlenül Martín mögé, ráadásul aztán meg is előzte bajnoki riválisát. Honfitársa, Di Giannantonio tovább gyorsult, és 1:29.805-tel tovább növelte előnyét, egészen pontosan 283 ezreddel vezetett a szintén gyorsuló Marc Márquez előtt.

Szűk 30 perc elteltével Binder bejött a nyolcszoros világbajnok elé, 249 ezreddel lemaradva a Gresini pilótájától. Az idősebbik Márquez aztán 1:29.465-tel átvette a vezetést, de csak ideiglenesen, ugyanis Martín mindössze 1 ezredmásodperccel felülmúlta az idejét. Bagnaia eközben ismét a legjobb tízen kívül volt, hiszen a tizennegyedik pozíciót foglalta el.

A Pramac pilótája aztán szintén nem állt sokáig az élen, hiszen Maverick Viñales 72 ezreddel gyorsabbnak bizonyult nála, amivel egyébként megdöntötte Jorge Lorenzo 2016 óta fennálló körrekordját. Néhány perccel később Di Giannantonio szintén bement ez alá, de 5 ezreddel elmaradt a gyári Aprilia motorosától.

A vége felé újabb esést hozott az edzés, ráadásul mind közül a legnagyobbat, ugyanis Jack Miller hatalmas highside-ot produkált a 3-as kanyar kijáratánál. Bár az ausztrál pilóta a minden bizonnyal fájdalmas becsapódás ellenére hamar elhagyta a bukóteret, de a törmelékek miatt a versenyirányítás szűk negyed órával a vége előtt megszakította a tréninget.

Pár perc elteltével aztán folytatódhatott a körözés, és Binder, valamint Marc Márquez is megelőzte Martínt. Hamarosan újabb bukás történt: Luca Marini az 1-es kanyarban esett el, és Raúl Fernández is kiment a kavicságyba. Eközben Martín közvetlenül Bagnaia mögött kezdte meg gyorskörét, és bár jól állt, a végén követte bajnoki riválisát a bokszba.

Bagnaia a tizennegyedik helyről kezdte meg a véghajrát úgy, hogy Martín folyamatosan a nyomában volt. Az első körében ráadásul nem is javíthatott, hiszen Miller ismét bukott. A címvédő időközben visszaesett, és az utolsó előtti köre csak arra volt jó, hogy ezt a pozíciót visszaszerezze. A mögötte jövő Martín feljött a második helyre, 147 ezreddel lemaradva az 1:29.142-re javító Viñales mögé.

Bagnaia sorsát Pol Espargaró pecsételte meg, aki a végén bukott, így az utolsó körét sem fejezhette be érdemben. Ennek következtében csupán tizenötödikként zárt, így nem jutott be a Q2-be. Ellentétben Viñalesszel, Martínnal, Johann Zarcóval, Di Giannantonióval, Bezzecchivel, Binderrel, Marc Márquezzel, Raúl Fernándezzel, Millerrel és Aleix Espargaróval, akik ilyen sorrendben az első tízben zártak.

A MotoGP valenciai edzésének végeredménye