back to top
2024. május 06. 09:18
KezdőlapMotoGPMirt kórházba szállították a bukása után, a Pramac kezdett az élen Valenciában,...

Mirt kórházba szállították a bukása után, a Pramac kezdett az élen Valenciában, de nem Martínnal

Johann Zarco zárta az élen a Valenciai Nagydíj első szabadedzését Fabio Di Giannantonio és Jorge Martín előtt. Joan Mir még a tréning elején bukott, és az orvosi központ után kórházba szállították.

A Moto3 és a Moto2 mezőnye után a MotoGP versenyzői is megkezdték a Valenciai Nagydíj hétvégéjét az első szabadedzéssel. A kisebb kategóriák tréningje alapján meglehetősen gyors körökre lehetett számítani, hiszen mindkét kategóriában minimum közel voltak a pályacsúcshoz, még a meglehetősen hűvös körülmények között is.

Tud-e akkorát betlizni Bagnaia, hogy Martín történelmet írjon? – a világbajnoki döntő menetrendje

Az első mért kört Álex Márquez futotta meglágy első és közepes hátsó gumival, a Gresini pilótája 1:34.555 másodperccel kezdett. Persze, ahogyan ilyenkor lenni szokott, a köridők folyamatosan javultak, és Johann Zarco hamarosan már 1:33.064-gyel vette át a vezetést. A második próbálkozások során aztán Márquez visszavette a vezetést, de csak ideiglenesen, hiszen ezúttal is többen megelőzték. Az élre Jorge Martín állt 1:31.288-cal, 472 ezreddel megelőzve Raúl Fernándezt, és és további 63-mal Marco Bezzecchit.

Márquez aztán tovább gyorsult, de a vezetést nem vette át, egészen pontosan 39 ezreddel maradt el az első helyen álló honfitársától. A spanyol motoros mögé Fabio Quartararo és a két VR46 zárkózott fel. Azonban nem sokáig volt ez az állás, hiszen Martín 1:30.877-re faragta a leggyorsabb kört, de előnye csupán 6 ezred volt Bezzecchivel, és 3 század Márquez előtt. Utóbbi bátyja, Marc Márquez a negyedik helyre jött fel, és még Quartararo is 1 tizeden belül volt a Pramac pilótájához képest.

Bő 10 perc elteltével Fabio Di Giannantonio 26 ezredes előnnyel átvette a vezetést, miközben ketten is elestek. A királykategória első bukását Joan Mir produkálta a 8-as kanyarban, és bár megütötte magát, a saját lábán távozott a helyszínről, viszont kórházba kellett szállítani. Néhány másodperccel később Álex Márquez szintén a földön kötött ki, ő az 1-es kanyarban veszítette el a motort.

A következő percekben nem változott az élmezőny sorrendje, majd előbb Enea Bastianini jött fel a negyedik helyre, majd Marc Márquez állt az élre, miután 287 ezreddel megelőzte Di Giannantoniót. Nem sokkal később Bastianini tovább javított, és 247 ezredes hátránnyal feljött a második pozícióba. Azonban ő sem maradt ott sokáig, ugyanis szűk 20 perccel a vége előtt Maverick Viñales 3 századdal felülmúlta honfitársát, míg Di Giannantonio felugrott a harmadik helyre.

A Gresini pilótája aztán tovább javult, és 1:30.378-cal ismét a tabella tetejére állt. Néhány perccel később Bezzecchi 145 ezredes lemaradással feljött a második pozícióba, majd 112 ezredre csökkentette hátrányát. A véghajrában Nakagami Takaaki ugyanott bukott, mint a gyakorlás elején Mir.

Másfél perccel a leintés előtt Martín feljött a második helyre, 72 ezreddel elmaradva Di Giannantoniótól, míg csapattársa, Zarco a negyedik pozícióig jött előre, sőt, aztán Bezzecchit is felülmúlta. Az utolsó gyorskörében pedig sikerült átvennie a vezetést, így Di Giannantoniót 187 ezreddel megelőzve ő kezdte az élen a hétvégét. Mögöttük Martín, Bezzecchi, Viñales, Quartararo, Marc Márquez, Augusto Fernández, Bastianini és Álex Márquez lett az első tíz sorrendje. Francesco Bagnaia csak a tizenharmadik helyen zárt, de szokás szerint csak egyetlen gumiszettet használt a gyakorlás során.

A MotoGP első valenciai szabadedzésének végeredménye