back to top
2024. május 11. 09:13
KezdőlapMotoGPRossi segíti Bagnaiát, aki gondolni sem akar mestere óriási hibájára a szezonzárón

Rossi segíti Bagnaiát, aki gondolni sem akar mestere óriási hibájára a szezonzárón

Francesco Bagnaiát nem nyugtatja meg a 21 pontos előny, és bízik benne, hogy a hétvége elejétől versenyképes lesz Valenciában. A címvédő tanult a tavalyi világbajnoki harcból, és elárulta, Valentino Rossi is segíteni fogja őt tanácsaival.

Francesco Bagnaia 21 pontos előnyben érkezett meg a MotoGP szezonzáró fordulójára, a Valenciai Nagydíj hétvégéjére. Az olasz pilóta a második helyen végzett a katari főfutamon, miközben bajnoki riválisa, Jorge Martín csupán a tizedik pozíciót szerezte meg. A gyári Ducati pilótájának így még csak különösebben jó eredményre sincs szüksége ahhoz, hogy megvédje elsőségét.

Tavaly a szezon hasonló szakaszában 23 egységgel vezetett Fabio Quartararo előtt, de fontos különbség, hogy akkor még nem voltak sprintfutamok. Ennek következtében azért teljesen nem engedheti el magát, és ezzel ő is tisztában van. Éppen ezért már a hétvége elejétől szeretne versenyképes lenni, és lehetőség szerint már szombaton bebiztosítani a végső győzelmet.

Tud-e akkorát betlizni Bagnaia, hogy Martín történelmet írjon? – a világbajnoki döntő menetrendje

A huszonegy pont nem elég ahhoz, hogy nyugodt legyek – nyilatkozta a valenciai hétvége előtti sajtótájékoztatón. – Két ponttal kisebb [az előny], mint tavaly, de tizenkettővel többet lehet szerezni. Ez egy másik helyzet, és mivel harminchét egységet lehet gyűjteni, nagyon fontos lesz, hogy jól kezdjünk, az első szabadedzésen meglegyen a jó érzet, és az első tízbe kerüljünk. Egészen biztos vagyok benne, hogy az új aszfaltnak köszönhetően nagyon jó lehet nekünk ez a pálya. Megpróbálom majd a maximumot kihozni magamból. A pénteki nap nagyon fontos lesz, hogy mindent megértsek, a szombati pedig azért, hogy versenyképes legyek, és megpróbáljam megnyerni a sprintfutamot. A maximális cél, hogy az első sorból induljak, majd a sprinten hajtsak, hogy meglegyen az esélyem a győzelemre. Remélem, szombaton be tudom zsebelni a bajnoki címet. Azonban ha úgy látom, hogy ehhez túl nagy kockázatot kellene vállalni, akkor elfogadom az eredményt. Aztán majd eldöntöm, hogyan állok hozzá a vasárnapi futamhoz.”

Bagnaia számára tehát nem új a szituáció, hogy az utolsó forduló előtt viszonylag nagy előnnyel rendelkezik. Korábban elmondta, hogy a mostani helyzet teljesen más, mint egy éve, és akkor jobban érezte a nyomást, mint jelenleg. 2022-es tapasztalata idén segítheti ebben a tekintetben, de tudja, hogy a verseny közeledtével egyre jobban fogja érezni a terhet.

Bagnaia nagyon megrémült az ijesztő hibája után, nem tud felhőtlenül örülni

Tavaly egyedül ültem a futam előtti ebédnél, aztán az összes barátom és családtagom odajött hozzám, és beszélgettek – emlékezett vissza. – Ők jobban érezték a nyomást, mint én. A verseny rajtja előtt én is éreztem, ez teljesen normális, akkor megtanultam a leckét. Szerintem most már jobban tudom kezelni, de azzal is tisztában vagyok, hogy napról napra nő.”

A gyorsaságimotoros-világbajnokság királykategóriájának történetében tizenketten voltak képesek arra, hogy legalább egyszer megvédjék bajnoki címüket. A MotoGP-korszakban Valentino Rossinak és Marc Márqueznek sikerült ez a bravúr, így Bagnaia melléjük iratkozhatna fel, ráadásul ő lenne a Ducati történetének első versenyzője, aki az olasz gyártó színeiben kétszer is felér a csúcsra a legmagasabb géposztályban. Csak Valéra és Marcra emlékszem, hogy végrehajtotta ezt – utalt a címvédésre. – Nagyon jó lenne elérni, de erre csak utána tudok gondolni. Most a motorozásra kell gondolnom, és tudom, hogy ez nekünk nagyszerű pálya.”

Az említett két pilóta közül egyikükkel a pályán csaphat össze, a másikuk viszont nagy segítségére lehet. Bagnaia a VR46 Akadémián nevelkedett, így hiába nem az azonos néven induló csapat színeiben versenyez, Rossi őt is segíti, amennyire tudja. Valenciában például tanácsokkal fogja őt ellátni. Ez fontos, hiszen ő már annyi mindent megtapasztalt – fogalmazott a 26 éves motoros. – Nagy segítség, hogy ott van az ember mellett.”

Rossinak abban is van tapasztalata, hogy milyen megérkezni az utolsó hétvégére úgy, hogy vezeti a tabellát. 2015-ben nem volt esélye ezt megtartani, miután a rajtrács végéről indult, a Hondák pedig nem előzték meg Jorge Lorenzót, 2006-ban viszont ténylegesen a saját kezében volt a sorsa, de bukott, így Nicky Hayden megfordította a 8 pontos hátrányát. Bagnaia azonban nem akar ezzel foglalkozni.

Doohan sérülése, Rossi bukása, Marc Márquez bosszúja – amikor a legvégén fordult meg a vb

Semmi ilyesmire nem gondolok – szögezte le. – Ilyen dolgok előfordulnak, de minden helyzet más. Akkor Vale nyolc ponttal vezetett, és a rajtrács első helyére kvalifikálta magát. Bukott, és Nicky Hayden lett a bajnok. Nem akarom elkövetni ugyanazt a hibát. Pontosan tisztában vagyok vele, hogy Jorge mit tud. Ha minden normálisan megy, képes lesz nyerni. Ezért fontos, hogy nyugodt maradjak és uraljam a helyzetet.”