back to top
2024. május 09. 19:27
KezdőlapMotoGPBagnaia nagyon megrémült az ijesztő hibája után, nem tud felhőtlenül örülni

Bagnaia nagyon megrémült az ijesztő hibája után, nem tud felhőtlenül örülni

Francesco Bagnaia megijedt a hibája után, amely akár a kiesését is okozhatta volna a Katari Nagydíjon. A gyári Ducati versenyzője nem teljesen elégedett a második hellyel, és elárulta, a futam közben nem tudott Jorge Martín szenvedéséről.

Francesco Bagnaia a második helyen végzett a Katari Nagydíjon, ami kifejezetten jó eredménynek számít, figyelembe véve, hogy üldözője, Jorge Martín csak a tizedik helyen ért célba. Ennek következtében 21 pontra nőtt az előnye a tabellán, és ha a valenciai főfutamon dobogóra áll, akkor a sprint eredményétől függetlenül mindenképpen megvédi bajnoki címét.

Di Giannantonio legyőzte Bagnaiát, aki a felesleges manővere ellenére is közel került a címvédéshez

Az olasz pilóta szinte végig kézben tartotta a futamot, ugyanakkor volt egy pillanat, amikor a szurkolóiban alighanem meghűlt a vér. Miután Fabio Di Giannantonio a 19. körben megelőzte, a célegyenesben megpróbált visszatámadni, és majdnem felöklelte hátulról honfitársát. Végül sikerült időben kirántania a motort, de így is lesodródott a pályáról, és csak azért nem veszített pozíciókat, mert ekkorra már 5 másodperccel vezettek Luca Marini előtt. A manőver következtében a motor is megsérült valamennyire, és a címvédő sem volt nyugodt.

Di Giannantonio visszavágott a kétkedőknek, Bagnaiát a szélárnyék sodorhatta volna óriási bajba

„Rendkívül ijesztő volt, és az utána következő két körben nagyon megrémültem – nyilatkozta. – Azt mondtam magamban, hogy »most már csak be kell fejeznem a futamot anélkül, hogy kockáztatnék«. A győzelem viszont nagyon sokat jelentett [volna], nemcsak a bajnokság szempontjából, hanem nekem is, mert ezen időszak után nagyon fontos lett volna megnyerni egy futamot. Mindenesetre hihetetlen tempót diktáltunk, és ez fantasztikus.”

Bagnaia egyébként a negyedik helyről indulva kiválóan rajtolt, és az 1-es kanyarba már elsőként fordult be. Utána sokáig vezetett, és a mezőny nagy részét sikerült is leszakítania magáról, ám Di Giannantonio tapadt rá. Végül aztán el is bukta a győzelmet honfitársával szemben, és bár így is nagy előnybe került az összetettben, boldogsága nem volt felhőtlen.

„Örülök, de őszintén szólva nem teljes mértékben – jelentette ki. – Azt tettem, amit szombaton is vártam magamtól. Akkor is ilyen tempóra számítottam, de nem volt rá esélyem. Minden tökéletesen ment, és a rajt után próbáltam hajtani, igyekeztem az ideális versenyt teljesíteni. Jó volt újra vezetni, és a saját tempómat diktálni. Hosszú ideje nem volt ebben részem, úgyhogy emiatt nagyon boldog vagyok. Amiatt nem vagyok boldog, mert ugyanazt a hibát követtem el, amit 2021-ben Johann Zarcóval szemben is tettem. Ennek nem örülök, mert általában tanulok a hibáimból. Nem számítottam arra, hogy [Di Giannantonio] szélárnyéka ennyire behúz, mindenesetre örülnünk kell. »Diggia« egész hétvégén fantasztikus volt, és most gyorsabb volt a tempója az enyémnél.”

Mindeközben Martín folyamatosan szenvedett, miután elmondása szerint rossz gumit kapott. A spanyol versenyző rosszul rajtolt, majd nem tudta utolérni az élbolyt, sőt, inkább a mögötte lévők voltak veszélyesek rá. Bagnaia azonban mit sem sejtett arról, hogy mi történik mögötte. „Arra számítottam, hogy negyedik lesz, nem tudtam, hogy tizedik” – árulta el.