back to top
2024. május 11. 22:17
KezdőlapMotoGPA Morbidellit megütő Aleix Espargaró visszaszólt ellenfelének, szerinte nem érdemel tiszteletet

A Morbidellit megütő Aleix Espargaró visszaszólt ellenfelének, szerinte nem érdemel tiszteletet

Aleix Espargaró szerint Franco Morbidelli átlépett egy határt, amikor a spanyol versenyző gyerekeit emlegette. Az Aprilia pilótája vállalja a felelősséget a szombati ütéséért, amelyet egyébként nem fejre akart mérni, de igazságtalannak tartja, hogy a közvélemény csak ezt vizsgálja.

Ezen a szinten ritkán látható jelenetet hozott a Katari Nagydíj második szabadedzése a MotoGP-ben. Aleix Espargaró sérelmezte, hogy Franco Morbidelli szerinte többször is akadályozta őt, majd heves mutogatás után ellenfele sisakjára ütött, majd otthagyta a Yamaha motorosát. Tette miatt hathelyes rajtbüntetést kapott a főfutamra, emellett 110 ezer euró befizetésére kötelezték a sportfelügyelők.

Súlyos büntetést ért a pofozkodás a MotoGP edzésén (videó)

Espargaró a sprinten bekövetkezett balesete és sérülése miatt szombaton nem tudott nyilatkozni az esetről, Morbidelli viszont igen. Az olasz pilóta rendesen kiosztotta kollégáját, és egy ponton kijelentette, hogy „kíváncsi vagyok, mit fog mondani a gyerekinek”. A 34 éves versenyzőnél ez a mondat túlment a vörös vonalon. „Ami igazán zavart, hogy a nyilatkozatában a családomat és a gyerekeimet is megemlítette – nyilatkozta az AS-nak. – Ezzel átlépett egy számomra nagyon szent határt.”

Morbidelli kifakadt a pofon után, a „tiszteletlen” Aleix Espargarót és a döntéshozókat is kiosztotta

Ami a saját tettét illeti, Espargaró megbánta, hogy így reagált a vélt vagy valós sérelmére. Az Instagram-oldalán még szombaton közzétett egy videót, amelyben elmondta, hogy nem kellett volna így viselkednie, és elfogadja a büntetést, még ha szerinte kemény is. Ezt továbbra is fenntartja, hozzátéve, hogy nem a sisakra akarta mérni az ütést.

„Az én verzióm nem változott – jelentette ki. – Nyilvánvalóan helytelenül viselkedtem, és katasztrofálisan zártam le [a konfliktust]. Esküszöm, hogy nem akartam sisakon ütni, csak el akartam őt lökni. Pusztán az utolsó rész alapján megérdemlem ezt a büntetést. Nem fogok vitatkozni vele, nagyon csúnya volt. Tudom, hogy most sok gyűlöletet fogok kapni, mert amit tettem, az nagyon csúnya, elismerem.”

Espargarónak ezzel együtt sérti az igazságérzetét, hogy mind a sportfelügyelők, mind a közvélemény szereplői csak a nézeteltérés utolsó fejezetével foglalkoztak. Az állandó mezőny korelnöke úgy véli, Morbidelli többször is keresztbe tett neki, és ez nem egyedi eset a 28 éves pilótánál. A spanyol motoros az előző, malajziai hétvégén történt esetet hozta fel példaként, amikor a Yamaha motorosa a Q1-ben többször is látványosan jelezte Marc Márqueznek, hogy menjen el mögüle, és ne az ő szélárnyékát használja a gyorskörén.

„Kicsit igazságtalan, mert Franco másfél éve minden versenyen zavar valakit a pályán – vádolta meg Morbidellit. – Kétszer majdnem elestem, mert ő gurult, és amikor újra be akartam menni, úgy viselkedett, mint aki terrorizálni akarja a másikat, nem engedett be. Múlt héten úgy intett Marcnak a kezével, mint egy kutyának. Igen, nagyon rosszul reagáltam, nagyon rosszul érzem magam a csapatom, a családom miatt, de szerintem nem csak az utolsó részt érdemes nézni.”

Espargaró egy Instagram-bejegyzés keretében is összefoglalta a véleményét az esetről „Nyilvánvaló, hogy még mindig szégyenkezem a viselkedésem miatt, úgyhogy elismerem a bűnömet és elfogadom a büntetést – kezdte. – Annak ellenére, hogy elvesztettem a fejem, és így reagáltam, igazságtalannak tartom, hogy csak az utolsó öt másodperc alapján ítélkeztek. [Morbidelli] gurult, három kanyarban feltartott, majdnem elestem, majd végül nem engedte, hogy visszatérjek a pályára. Minden nagydíjhétvégén akadályoz valakit, és a végén nehéz kezelni a feszültséget. A legrosszabb viszont az, hogy a nyilatkozatában a családomat állította a középpontba. Az én szememben nulla tiszteletet érdemel. Ismétlem, még egyszer ELNÉZÉST KÉREK, és vállalom a következményeket, de szerettem volna megosztani az álláspontomat, kontextusba helyezni a dolgokat, mert úgy vélem, nem igazságos, hogy csak engem hibáztatnak.”