2024. április 28. 14:38
KezdőlapMoto3Megy a szócsata a nagy port kavart Moto3-futam után: a legenda a...

Megy a szócsata a nagy port kavart Moto3-futam után: a legenda a bajnokot, ő az ellenfelét szapulja

Jaume Masià Szaszaki Ajumut piszkos motorozással, míg a versenyirányítást tisztességtelenséggel vádolta a bajnoki címe után, de korábbi szavai arra utaltak, hogy tudatosan akart kibabrálni ellenfelével. Az ötszörös gyorsaságimotoros-világbajnok Mick Doohan szerint a spanyol pilóta tisztában volt vele, hogy riválisa tehetségesebb nála.

Ellentmondásos körülmények között ért véget a Katari Nagydíj a Moto3-as kategóriában. Ami a száraz tényeket illeti, Jaume Masià bebiztosította világbajnoki címét, miután megnyerte a versenyt, első számú üldözője, Szaszaki Ajumu pedig csupán a hatodik helyen ért célba. Sokaknál azonban kiverte a biztosítékot az, amilyen körülmények között ez az eredmény megszületett.

A 3. kör elején a japán pilóta vezetett, de a 6-os kanyarban a Leopard Racing motorosa kiterelte őt a pályáról, aminek következtében visszaesett a nyolcadik pozícióba, míg ellenfele ötödikként folytatta a küzdelmet. Néhány kör múlva azonban visszatértek az első két helyre, és a 7. körben szinte ugyanaz a jelenetsor játszódott le: a 6-os kanyarban Masià levezette Szaszakit, így ő az ötödik, riválisa a tizedik helyre zuhant vissza. A bajnoki éllovas ekkor kapott egy figyelmeztetést a versenyirányítástól.

Itt azonban még nem volt vége: ahogyan korábban, úgy ezúttal is visszazárkóztak az élre, és egy ideig korrekt csatát vívtak, bár Masià egy kemény, de sportszerűnek tűnő előzés után jelezte Szaszakinak, hogy szerinte ez nem fér bele. A Husqvarna motorosa aztán a 14. körben visszacsúszott az ötödik pozícióba, és ez lett a veszte. Masià csapattársa, Adrián Fernández ugyanis előbb a 6-os, majd az utolsó kanyarban kiterelte őt, bár talán nem olyan látványosan, ahogyan azt a későbbi világbajnok tette.

Az utolsó két körben Szaszakinak az ötödik helyig sikerült visszajönnie, de a legvégén nagyot kellett mentenie, így hatodikként ért célba, ezért matematikailag is elveszítette a bajnoki címet. Masià annak rendje és módja szerint könnyek között ünnepelte meg a bajnoki címét, ám sokaknak nem tetszett, ahogyan felért a csúcsra.

Köztük volt az elismert szakíró, Simon Patterson is, aki az X-en nem rejtette véka alá véleményét: „A bajnoki cím megnyerésének van egy módja, és ez nem olyan volt” – fogalmazott. Utána pedig azt is leírta, hogy Masià a sajtóteremben közölte a jelen lévő csapattagokkal, hogy „megtettem, amit kellett, és meg is kapta”. Ehhez képest utána Szaszakit és a versenyirányítást vádolta sportszerűtlenséggel.

„A végén megnyugodtam, bár ő még mindig piszkos módon játszott, szóval [a figyelmeztetés] nagyon igazságtalannak tűnt számomra – nyilatkozta. – Malajzia óta volt egy olyan stratégiánk, hogy Adriánnak követnie kellene Szaszakit. Szégyenletesnek és sajnálatosnak tartom, hogy a versenyirányítás odáig süllyedt, hogy azt mondta nekünk, hogy Adrián nem követheti Szaszakit, hogy nem zavarhatja őt, hogy ez nem tisztességes. Nem tudom, mit gondoljak, akár dühösek, akár nem, végül egy spanyol nyert, ez van.”

A közvélemény nagy része azonban pont Masià-t és Fernándezt tartja sportszerűtlennek. Köztük van az 1994 és 1998 között öt királykategóriás világbajnoki címet nyerő Mick Doohan is. Szaszaki az Instagramon értékelte a napot, és megköszönte csapatának az erőfeszítéseket, az ausztrál legenda ez alá írt egy hozzászólást, amelyben kifejtette álláspontját.

„Sokkolt, hogy ilyen vezetési normák után a győztes pilóta, illetve csapat nem kapott büntetést – kezdte. – A versenyzésnek keménynek, de tisztességesnek kellene lennie. A győztes nem a képességei miatt nyert, tudta, hogy nem annyira tehetséges, mint te. Szenzációs versenyzés volt, Szaszaki, mindent beleadtál.”