back to top
2024. május 05. 03:39
KezdőlapMotoGPMorbidelli kifakadt a pofon után, a „tiszteletlen” Aleix Espargarót és a döntéshozókat...

Morbidelli kifakadt a pofon után, a „tiszteletlen” Aleix Espargarót és a döntéshozókat is kiosztotta

Franco Morbidelli elárulta, mi vezetett odáig, hogy Aleix Espargaró megütötte őt a Katari Nagydíj második szabadedzésén, és a spanyol versenyzőbe, valamint a sportfelügyelőkbe is beleszállt. A gyári Aprilia pilótája azóta elismerte hibáját.

Versenypályán ritkán látható jelenetet hozott a MotoGP második szabadedzése, pláne ha a legmagasabb szintről beszélünk. Aleix Espargaró összetűzésbe keveredett Franco Morbidellivel, és a gyári Aprilia versenyzője egy fejre mért ütéssel zárta le a konfliktust. Az olasz motoros érthető módon kifakadt ellenfele viselkedését látva.

A közvetítésben annyi látszott, hogy Morbidelli megelőzte Espargarót, aki azonban ezt nem hagyta annyiban, és a következő kanyarban bement mellé. Mindezt azonban úgy tette meg, hogy nekiment vetélytársának, és örülhettek, hogy mindketten motoron maradtak. Igaz, ebben sem volt sok köszönet, hiszen miközben a Yamaha pilótája próbálta nyugtatni kollégáját, elcsattant a pofon.

Álex Márquez bukott a kettes kanyarban, és sárga zászló volt – idézte fel az előzményeket Morbidelli. – [Jorge] Martín ezért lelassított előttem. [Én is] lelassítottam, de amire a négyes kanyarhoz értünk, Aleix megelőzött. Aztán visszaelőztem, mert vissza akartam szerezni az eredeti pozíciómat. Utána a hatos kanyarban őrült módjára bement mellém, majdnem nekem jött, és kis híján bukást okozott nekem. Próbáltam neki jelezni, hogy nyugodjon meg, mert feldühödött, és elkezdett csúnyán mutogatni, ahogyan mindig is szokta. Amikor jeleztem neki, hogy nyugodjon meg és higgadjon le, azt tette, amit mindannyian láttak. Ez hatalmas tiszteletlenség volt velem szemben.”

Tekintve, hogy csupán szabadedzésről van szó, Espargaró részéről már a gesztikuláció is túlzásnak tűnik, arról nem is beszélve, ami utána következett. Morbidelli szerint azonban ez a viselkedés mindig is jellemző volt az állandó mezőny korelnökére, és nagyon kiosztotta a spanyol pilótát. A pályafutása során sokszor láttuk már, hogy túlreagálja a dolgokat – jelentette ki. – Sokkal több olyan epizód van [a karrierjében], amiért szégyenkeznie kell, mint olyan, amire büszke lehet. Kíváncsi vagyok, mit fog mondani a gyerekeinek.”

Morbidelli egyébként egy Instagram-történetben is üzent egy bohóc és egy hányós emojival, emellett jelezte, hogy nem fogja elfelejteni az esetet. A sportfelügyelők természetesen vizsgálták az esetet, és végül hathelyes rajtbüntetés mellett 10 ezer euró befizetésére kötelezték Espargarót. Ami a sportszakmai szankciót illeti, az csak a főfutamra vonatkozik, vagyis a sprintet az időmérőn elért eredményének megfelelően a tizedik pozícióból kezdhette meg. Morbidellinek ez sem tetszett, azon pedig teljesen kifakadt, hogy a büntetés miatt vele egy sorba fog kerülni.

Súlyos büntetést ért a pofozkodás a MotoGP edzésén (videó)

„Nehéz elviselni, de én elviselem, a sportfelügyelők pedig mindent kielemeztek, és megtették azokat a lépéseket, amelyeket helyesnek tartottak – fogalmazott a tizennyolcadik helyre kvalifikáló versenyző. – Szerintem nem csináltak semmit, mert igazából mellém tették őt a vasárnapi futamra. A mostani viadalon pedig úgy versenyzett, mintha mi sem történt volna. Szóval szerintem nem tettek semmit. Amit művelt, az nagy fokú tiszteletlenség volt egy másik pilótával szemben, más sportágakban ezt nagyon másképpen kezelték volna. Szóval rendben van, megyek tovább.”

Felmerült, hogy Morbidelli szerint mi lett volna a helyénvaló ítélet, de erre nem válaszolt. „Nem akarok arról beszélni, hogy mi a megfelelő büntetés, de az, hogy a vasárnapi versenyre mellém rakják, vicc – szögezte le. – Emellett ez tiszteletlenség is, mert pontosan hat helyet adtak neki, és ő lesz mellettem. Azt akarom, hogy mindig [legalább] száz méterre legyen tőlem, ehelyett mellettem lesz.”

Espargaró benne volt a sprintfutam elején bekövetkezett bukásban, és mivel apró törést szenvedett a szárkapocscsontjában, kérdéses, hogy egyáltalán indulhat-e a főversenyen. A történtek miatt a sajtóbeszélgetésen sem jelent meg, így a média munkatársainak nem tudta elmondani a saját nézőpontját, de Simon Patterson, az elismert szakíró megjegyezte, hogy az Aprilia munkatársaitól úgy tudja, hogy a 34 éves pilóta nem Morbidelli fejét, hanem a vállát akarta megütni. A háromszoros MotoGP-futamgyőztes saját Instagram-oldalán közzétett videóban szólalt meg a délutáni esettel kapcsolatban.

Ketten is megsérültek a katari sprinten történt balesetben, egyikük biztosan kihagyja a futamot

Ezt a napot el kell felejteni, mindenekelőtt a Morbidellivel történt incidens [miatt] – kezdte. – Nagyon rosszul reagáltam. A pálya közepén gurult, kétszer majdnem eltalált, az ideális íven volt, nem engedett újra bemenni, én pedig elvesztettem a fejem, és teljesen aránytalanul reagáltam. Ezért büntetést kaptam. Az én nézőpontomból [ez] túl kemény, de elfogadom, mert nyilvánvalóan nem festett jól a kép.”