2024. április 28. 18:17
KezdőlapMotoGPSúlyos büntetést ért a pofozkodás a MotoGP edzésén (videó)

Súlyos büntetést ért a pofozkodás a MotoGP edzésén (videó)

A második katari szabadedzésen összekülönbözött Aleix Espargaró és Franco Morbidelli, és az affér lezárásaként a spanyol pilóta megütötte vetélytársát. A felügyelők ezért súlyos büntetést szabtak ki rá, 10 ezer euró befizetésére kötelezték, és emellett hat hellyel hátrébbről kell indulni a főfutamon az időmérőn elért pozíciójához képest. Iker Lecuona sem úszta meg következmények nélkül Enea Bastianini feltartását, a spanyolt három hellyel sorolták hátra a vasárnapi verseny rajtrácsán.

Még tíz perc sem telt el MotoGP katari versenyhétvégéjének szombati szabadedzéséből, amikor összeakadt Aleix Espargaró és Franco Morbidelli. Az élő közvetítésben csak annyit láthattak a nézők, hogy Espargaró egy féktávon belülről megtámasztotta az olasz versenyző motorját, és ezért elvesztette saját stabilitását. Ezután a spanyol pilóta dühösen magyarázni kezdett, majd az őt nyugtatni akaró Morbidelli sisakjára ütött.

A sportfelügyelők döntése szerint az Aprilia versenyzőjének tettlegességig fajuló agresszív viselkedése káros volt a MotoGP érdekeire nézve, és ezért hat rajthellyel hátrébb sorolták, illetve 10 ezer euró összegű bírságot is kiszabtak rá. A büntetést csak a főfutamon kell majd letölteni Granollers szülöttének, aki így a 16. pozícióból várhatja majd a vasárnapi viadal kezdetét.

A 2011-es szezonban Casey Stoner a Le Mans-i futamot megelőző bemelegítésen került hasonló helyzetbe. Az ausztrál pilóta Randy de Puniet figyelmetlensége miatt egy gyorskör közben kényszült arra, hogy erősen megfékezze a motorját. Stoner ezután odagurult de Puniet mellé, és megütötte a jobb karját, közvetlenül a válla alatt. A Honda versenyzője akkor nem kapott a verseny közben letöltendő, vagy azt befolyásoló büntetést, csak 5000 euró befizetésére kötelezték. Fontos adalék, hogy a meghallgatáson a francia pilóta ellene volt, hogy a kétszeres világbajnokot bármilyen retorzió is érje.

Az időmérő első szakaszában egy másik esemény borzolta fel a kedélyeket, Iker Lecuona akadályozta meg Enea Bastianini abban, hogy javítson az idején, aki végül ezért sem tudott továbbjutni a második etapba. A spanyol az ideális íven motorozott, és nem nézett vissza  időben a mögötte közeledőkre. Simon Patterson, MotoGP-szakíró szerint ez elmúlt években ez volt „a legkirívóbb példája az ideális íven való cirkálásnak”. A 23 éves pilótát végül három hellyel sorolták vissza a főfutam rajtrácsán az eset következtében. Ez számára valójában csak egy pozíciónyi veszteséget fog jelenteni, hiszen az időmérőn mindössze a 21. legjobb időt tudta motorozni.