back to top
2024. május 10. 00:22
KezdőlapMotoGPDi Giannantonio a kezében érezte a pole-t, Marini szerint az óriási körrekordján...

Di Giannantonio a kezében érezte a pole-t, Marini szerint az óriási körrekordján is lehet javítani

Luca Marini még a Katari Nagydíj időmérőjén futott elképesztő pályacsúcsában is talált kivetnivalót, és úgy véli, a futamokra körönként két tizeddel kell javulnia. Fabio Di Giannantonio azt hitte, az övé a pole pozíció, míg Álex Márquez kiemelte, hogy mennyit sikerült javulnia a pénteki naphoz képest.

A Ducatik hatalmas fölényét hozta a Katari Nagydíj időmérője, hiszen a bolognai gyártó pilótái kisajátították az első két sort. A zászlót viszont ezúttal nem a bajnokesélyesek vitték, hiszen Francesco Bagnaia a negyedik, Jorge Martín az ötödik helyen zárt, Luca Marini, Fabio Di Giannantonio, valamint Álex Márquez pedig mindkettőjüket legyőzte.

Marini nyerte a brutális fölényben lévő Ducatik csatáját, a vb-esélyesek csak a második sorban

A pole pozíciót a VR46 versenyzője szerezte meg, miután több mint 1 másodperccel megjavította a címvédő két évvel ezelőtt felállított körrekordját. A 26 éves pilóta valószínűleg a Hondához távozik, amit az eddigi teljesítménye alapján sokan nem értenek, most viszont ütős választ adott kritikusainak idei második rajtelsőségével.

Tökéletes nem volt, mert szerintem mindig lehet min javítani – válaszolta a leintés utáni interjúk során arra a kérdésre, hogy hibátlan kört motorozott-e. – A harmadik szektorban talán volt valami [hiba], két kanyarban is szélesre mentem, főleg a hetesben. Mindenesetre fantasztikusan sikerült a kör, igazán élveztem a motorozást. Ami a futamokat illeti, úgy vélem, két tizedet kell találnunk, de előtte meglátjuk, hogy milyen lesz a gumiválasztás. Nálam a lágy nagyon jól működik elöl, de sokaknál keményet láttam. Meglátjuk, abban pedig biztos vagyok, hogy hátul a kemény még a sprintre is jó.”

Marinivel ellentétben Di Giannantonio távozása biztos, és az is valószínű, hogy nem lesz helye a MotoGP jövő évi mezőnyében. Lehetséges, hogy a Gresini pilótája az utolsó utáni szalmaszálat ragadta meg, de abba nagyon erősen kapaszkodik. Olyannyira, hogy sokáig ő vezetett a Q2-ben, és ő már azt gondolta, hogy senki nem veheti el tőle a pole-t.

Azt hittem, hogy a köröm elegendő a pole pozícióra, mert nagyon jól sikerült – kezdte. – Amikor megálltam, láttam a képernyőn, hogy rengeteg kamera vesz engem, szóval azt mondtam [magamban], hogy talán megcsináltuk. Luca viszont lenyűgöző volt, és kicsit jobban teljesített nálunk. Ugyanakkor rendkívül boldog vagyok a hétvége eddigi része miatt, és örülök a köridőmnek. Ez jó pillanat a számunkra. Továbbra is dolgoznunk, hinnünk és összpontosítanunk kell, délután [valójában este – a szerk.] és holnap pedig megpróbáljuk a maximumot nyújtani.”

Bár kikapott csapattársától, Márquez sem lehet elégedetlen. Bár a továbbjutásra már pénteken meglehetett volna az esélye, de a sárga zászló kibabrált vele, a Q1-et viszont sikerrel vette. Az időmérő második szakaszában aztán csak egyszer jött ki a pályára, de ez elég volt arra, hogy az első sorba kvalifikálja magát.

Egészen mostanáig nem volt könnyű ez a hétvége – jelentette ki. – Kétszer buktam, és nem éreztem igazán jól magam a motoron. Délelőtt azonban tettünk néhány lépést előre, [de] sajnos a második szabadedzésen megint elestem. Összességében viszont elég jól érzem magam. Az egyes kanyarban veszítettük el a pole-t, és a kettes bejáratánál is elkövettem egy apró hibát. Az első sorra azonban nem számítottam, úgyhogy nagyon boldog vagyok. A tempót illetően pedig majd meglátjuk, hol leszünk a végén, az első gumival mindenki szenved.”