back to top
2024. július 27. 01:32
KezdőlapMotoGPMarini nyerte a brutális fölényben lévő Ducatik csatáját, a vb-esélyesek csak a...

Marini nyerte a brutális fölényben lévő Ducatik csatáját, a vb-esélyesek csak a második sorban

Luca Marini szerezte meg a pole pozíciót a Katari Nagydíj időmérőjén a két Gresini előtt. Francesco Bagnaia legyőzte Jorge Martínt, aki mellőle fog indulni a második sorból.

Naplementében rendezték a Katari Nagydíj időmérőjét a MotoGP-ben. A Q1 Raúl Fernández, Fabio Di Giannantonio, Maverick Viñales, Brad Binder, Aleix Espargaró, Luca Marini, Jorge Martín, Francesco Bagnaia, Augusto Fernández és Marc Márquez nélkül zajlott, hiszen ők már a pénteki edzésen bejutottak a kvalifikáció második szakaszába. A második szabadedzésen Fabio Quartararo 1:53.531 másodperccel bizonyult a leggyorsabbnak.

Meglepetéssel zárult a MotoGP katari edzése, Martín és Bagnaia is csak a középmezőnyben

Az első mért kört Álex Márquez teljesítette, a Gresini versenyzője 1:53.410-zel kezdett. Ez azonban csak az ötödik helyre volt elegendő, hiszen az első próbálkozások után Johann Zarco vezetett 1:53.069-cel, 138 ezreddel megelőzve Franco Morbidellit és 255-tel Jack Millert. Quartararo első köre nem sikerült jól, így az utolsó helyen állt.

Az első bukást Nakagami Takaaki produkálta a 14-es kanyarban, aminek az lett az eredménye, hogy senki nem tudott javítani, pedig Marco Bezzecchi például jó körön volt. Így nyilvánvalóan a sorrend sem változott, Miller mögött Enea Bastianini, Márquez, Bezzecchi, Miguel Oliveira, Pol Espargaró, Iker Lecuona, Joan Mir, Nakagami és Quartararo volt az állás.

A második etapot Quartararo kezdte meg, aki 1:52.524-gyel, új pályacsúccsal átvette a vezetést, de Álex Márquez még nála is gyorsabb volt 87 ezreddel. Zarco aztán mindkettőjüket felülmúlta 1:52.382-vel, míg Bezzecchi 122 ezredes hátránnyal feljött a harmadik helyre. Bastianini körét Lecuona tette tönkre, aki feltartotta a gyári Ducati pilótáját.

Az élmezőny tagjai nem tudtak javítani, így Zarco és Márquez jutott tovább Bezzecchi é Quartararo előtt. Bastianini feljött az ötödik pozícióba, mögötte pedig Miller, Oliveira, Morbidelli, Espargaró, Mir, Lecuona és Nakagami lett a sorrend. A továbbjutókat leszámítva számukra véget ért az időmérő, és ha nincs büntetés, akkor az utolsó tíz helyről fognak rajtolni. Miller és Oliveira között szintén volt egy incidens, a gyári KTM pilótája dühös volt a portugál motorosra.

A Q2-ben Marc Márquez rögtön ráakaszkodott Bagnaiára, hogy a címvédő szélárnyékában teljesíthesse első gyorskörét. Az első gyorskört azonban nem ők, hanem Marini és Viñales teljesítették, a VR46 pilótája 1:52.352-vel kezdett, 206 ezreddel megelőzve a spanyol pilótát. Di Giannantonio náluk is gyorsabb volt 1:52.188-cal, Bagnaia viszont csak a negyedik lett. Martín azonban csak tizenegyedikként kezdett, miután majdnem nekiment Aleix Espargarónak, és csak a kör nélkül Álex Márquezt múlta felül. Utána viszont a bajnokság második helyezettje 348 ezredes hátrányban feljött a harmadik pozícióba, míg riválisa nem javított, így csak az ötödik helyet foglalta el Viñales mögött és Marc Márquez előtt.

A hajrá első körében Di Giannantonio 1:51.829-re javított, 207 ezreddel megelőzve Bagnaiát és további 67-tel Marc Márquezt. Álex Márquez aztán feljött a második helyre, míg Martín Bagnaia mögé ugrott fel. Marini aztán mindkét Gresini-versenyzőt megelőzte, így megszerezte a pole pozíciót. Ennek következtében Bagnaia is a második sorba szorult, mögöttük pedig Zarco, Marc Márquez, Viñales, Raúl Fernández, Espargaró, Binder és Augusto Fernández lett a sorrend.

A MotoGP katari időmérőjének végeredménye