2024. április 28. 09:39
KezdőlapMotoGPMeglepetéssel zárult a MotoGP katari edzése, Martín és Bagnaia is csak a...

Meglepetéssel zárult a MotoGP katari edzése, Martín és Bagnaia is csak a középmezőnyben

Raúl Fernández volt a leggyorsabb a Katari Nagydíj edzésén, legalábbis az érvényes köröket figyelembe véve. Jorge Martín és Francesco Bagnaia ugyan bejutottak a Q2-be, de egyikük sem az élmezőnyben végzett.

Az edzéssel folytatódott a Katari Nagydíj hétvégéje a MotoGP mezőnyének. Ahogyan azt megszokhattuk, ezen a tréningen dőlt el, hogy melyik tíz versenyző kezdheti meg a szombati időmérőt  Q2-ben. Ugyanakkor ebből a szempontból különleges helyszínről van szó, hiszen a versenyzőknek ez volt az egyetlen lehetőségük arra, hogy a sprint- és a főfutam előtt kipróbálják a villanyfényes körülményeket. A kezdés előtt 24 fokos volt a levegő és 28 az aszfalt hőmérséklete.

Martín kezdett az élen Katarban, de Bagnaia lehet elégedettebb a bajnoki riválisok közül

A gumiválasztás ezúttal is változatos volt, ami a bajnokesélyeseket illeti, Francesco Bagnaia megint két közepes, míg Jorge Martín ezúttal elöl kemény, hátul közepes abroncson kezdett. Az első mért kört ismét Fabio Di Giannantonio teljesítette. Az olasz versenyző 1:55.318 másodperccel nyitott, ami rögtön gyorsabb volt, mint az első szabadedzésen futott legjobb idő, vagyis a kisebb géposztályokhoz hasonlóan a királykategória is sokat javult.

Ezután Raúl Fernández vette át a vezetést, 245 ezreddel megelőzve a Gresini versenyzőjét. Ezután Pol Espargaró állt az élre 1:54.567-tel, honfitársa viszont 258 ezredes előnyel visszavette a vezetést. Fabio Quartararo a harmadik, Bagnaia a negyedik pozícióba jött fel, míg Martín a huszonegyedik helyen állt érdemi köridő nélkül, majd visszaesett az utolsó helyre.

Nem sokkal később Álex Márquez 107, míg Maverick Viñales további 9 ezredes lemaradással felugrott a második, illetve a harmadik pozícióba. A gyári Aprilia pilótája aztán át is vette a vezetést, miután két kemény gumin motorozva 161 ezreddel felülmúlta márkatársát.

Bő negyed óra után Jack Miller produkálta az edzés első esését, az ausztrál pilóta a 4-es kanyarban dobta el a motort. Bő 10 perccel később Johann Zarco volt a következő áldozat, ő az utolsó kanyarban bukott. Miguel Oliveira eközben átvette a vezetést, és meg is tarthatta az első helyet, így 1:54.005-tel állt az élen, 13 ezreddel megelőzve a szintén gyorsuló Di Giannantoniót.

Nem sokkal félidő után Viñales két lágy abroncson visszaállt az élre, 665 ezreddel megelőzve márkatársát. 20 perccel a vége előtt aztán Raúl Fernández volt az első, aki megközelítette őt, egészen pontosan 5 ezreddel maradt el honfitársától. Nem sokkal később Di Giannantonio ismét a tabella tetején kötött ki közepes első és lágy hátsó gumin, és 1:52.892-es ideje már csak 12 századdal maradt el Bagnaia 2021-es pályacsúcsától.

15 perccel a leintés előtt aztán megkezdődött a hajrá: Viñales feljött a második helyre, mindössze 44 ezreddel lemaradva Di Giannantoniótól, míg Martín az első igazán gyors körével a harmadik pozícióba ugrott. Igaz, nem sokáig maradt ott, hiszen Raúl Fernández 49 ezredes előnnyel ismét élre állt, Viñales mögé pedig Bagnaia és a címvédő szélárnyékát kihasználó Marc Márquez is bejött. A Pramac versenyzője ráadásul a következő körében hibázott, és szélesre kellett mennie.

6 perccel a kockás zászló előtt a mezőny tagjai az utolsó körökre gurultak ki a pályára. Elsőként Aleix Espargaró javított, a 34 éves pilóta a negyedik helyre jött fel, Augusto Fernández ideje pedig az ötödik pozícióra volt jó. Ami a vb-esélyeseket illeti, Martín nem javított, míg Bagnaia körét elvették, mivel sárga zászló alatt javított, ahogyan Marc Márquez és sokan mások is. Az ok Pol Espargaró volt, aki a 16-os kanyarban elesett.

Viñales 1:52.652-vel átvette a vezetést, és megdöntötte a pályacsúcsot, azonban a spanyol pilóta körét szintén elvették. Martín közben feljött a hatodik helyre, egy pozícióval megelőzve Bagnaiát. Végül Luca Marini mindkettőjüket felülmúlta, de ez a továbbjutás szempontjából csak Miller számára volt releváns, akinek így a Q1-ben kell kezdenie. Az edzés tehát Raúl Fernández elsőségével zárult, a spanyol versenyző mögött Di Giannantonio, Viñales, Brad Binder, Aleix Espargaró, Marini, Martín, Bagnaia, Augusto Fernández és Marc Márquez lett az első tíz sorrendje. Fabio Quartararo csak a huszonegyedik lett, miután elvették a körét.

A MotoGP katari edzésének végeredménye