back to top
2024. május 13. 02:28
KezdőlapMotoGPMartín agresszív versenyzéssel, Bagnaiával többször is összeérve nyerte a katari sprintet

Martín agresszív versenyzéssel, Bagnaiával többször is összeérve nyerte a katari sprintet

Jorge Martín több agresszív manőver után megnyerte a Katari Nagydíj sprintfutamát Fabio Di Giannantonio és Luca Marini előtt. Francesco Bagnaia csupán az ötödik helyen ért célba, így előnye 7 pontra csökkent a Pramac pilótájával szemben.

Luca Marini kezdhette meg a pole pozícióból a Katari Nagydíj 11 körös sprintfutamát a MotoGP-ben, miután hatalmas körrekorddal zárta az élen az időmérőt. A VR46 versenyzője mellől a Gresini pilótái, Fabio Di Giannantonio és Álex Márquez indulhattak. A világbajnoki esélyesek csak a második sorból várhatták a piros lámpák kialvását: Francesco Bagnaia negyedik, Jorge Martín ötödik lett a kvalifikáción, utóbbi viszont annak örülhetett, hogy a másik oldalán csapattársa, Johann Zarco volt.

Marini nyerte a brutális fölényben lévő Ducatik csatáját, a vb-esélyesek csak a második sorban

Az élmezőny tagjai más-más gumikiosztás mellett tették le a voksukat. Ahogyan azt az időmérő után elmondta, előre lágyat, hátulra keményet tett fel. Mellőle induló honfitársa a két lágy abroncsra voksolt, míg az első két sor többi tagja mind előre, mind hátra a kemény mellett döntött.

Marini jól jött el a rajtnál, Di Giannantonio ellenben visszaesett a hatodik helyre, Martín szintén jól kapta el az indulás pillanatát, de pattogott a motorja, ám így is megelőzte Bagnaiát az 1-es kanyarban, miközben kicsit összeértek. Marc Márqueznek szintén jól sikerült a rajt, és hamarosan Zarcót és Di Giannantoniót is maga mögé utasította. Sőt, miután Martín besokallt, Bagnaia és a nyolcszoros világbajnok is megelőzte.

A hátsó régióban Enea Bastianini, Aleix Espargaró és Miguel Oliveira is bukott. Bár előbbi kettő visszaült a motorra, a spanyol versenyző csak a bokszig jutott. Martín eközben visszaelőzte az idősebbik Márquezt, majd utána egy nagyon agresszív manőverrel Bagnaia mellé is bement, és kicsit ismét összeértek. Sőt, a címvédő Di Giannantonióval szemben is pozíciót vesztett, és bár elsőre visszament elé, a Gresini pilótája végül előzött. Hátrébb Brad Binder agresszívan támadta Marc Márquezt, aki így visszaesett a kilencedik helyre, miután lesodródott a pályáról.

Álex Márquez közel tudott maradni Marinihez, őket pedig Martín és Di Giannantonio követték, Bagnaia hátránya viszont valamivel nagyobb volt. Az 5. kör elején az első helyért volt csata: Márquez bevetődött a VR46 pilótája mellé, és meg is előzte őt, de az olasz motoros rögtön visszajött elé. Sőt, utána Martín ment be honfitársa mellé, és egy újabb agresszív manőverrel el is ment mellette. Sőt, az utolsó kanyarban Martín átvette a vezetést, miközben a Gresini versenyzői is helyet cseréltek.

A következő körben Di Giannantonio feljött a második pozícióba, miután maga mögé utasította Marinit, Bagnaia pedig utolérte a visszaeső Márquezt. A címvédő azonban később ismét leszakadt márkatársáról, a felzárkózó Maverick Viñales viszont utolérte őt. Ami az első helyért folytatott küzdelmet illeti, Martín nem tudta leszakítani Di Giannantoniót, Marini hátránya viszont már 1 másodperc felett volt.

Di Giannantonio nem tudott érdemi támadást intézni Martín ellen, aki így megnyerte a sprintfutamot. A harmadik helyen Marini, a negyediken Álex Márquez futott be, míg Bagnaia legalább az ötödik pozíciót megőrizte. Ezzel 14-ről 7-re csökkent a pontkülönbség, és az is eldőlt, hogy Valenciában lesz bajnokavatás. Bagnaia mögött Viñales, Binder, Fabio Quartararo és Augusto Fernández lett a pontszerzők sorrendje, Marc Márquez egy újabb hiba után csak tizenegyedik lett Zarco mögött.

A MotoGP katari sprintfutamának végeredménye