back to top
2024. május 17. 11:52
KezdőlapMotoGPA korábbi küszködés ellenére Martín számított rá, hogy gyors lesz, Marininek bejött...

A korábbi küszködés ellenére Martín számított rá, hogy gyors lesz, Marininek bejött a jóslata

Jorge Martín számított rá, hogy erős lesz a Katari Nagydíj sprintfutamán, és a gumimenedzseléssel együtt is gyors tudott lenni. Fabio Di Giannantonio keményen próbálkozott a spanyol versenyző ellen, míg Luca Marininek bejött a jóslata.

Jorge Martín győzelmével zárult a Katari Nagydíj sprintfutama, a Pramac motorosa Fabio Di Giannantoniót és Luca Marinit megelőzve nyert. Mivel Francesco Bagnaia csupán ötödikként zárt, a különbség 7 pontra csökkent közöttük, egyúttal eldőlt, hogy Valenciában lesz a bajnokavatás. Ez pedig történelmi dolog, hiszen a MotoGP-korszakban eddig soha nem fordult elő, hogy kétszer egymás után a szezonzáró hétvégén dőljön el a végső győzelem kérdése.

Martín agresszív versenyzéssel, Bagnaiával többször is összeérve nyerte a katari sprintet

A közvélemény nagy része a hétvége korábbi része alapján nem várt jó teljesítményt Martíntól. A 25 éves versenyző szinte végig küszködött, és többször is hevesen gesztikulálva mutatta mérnökeinek, hogy valami nem tetszik neki. Ráadásul a rajtpróbái sem sikerültek jól, a sprintre viszont minden összeállt. Bár az 1. körben visszaesett a hatodik helyre, utána mindenkit maga mögé utasított, többször is agresszívan motorozva.

Azt gondoltam, hogy erős leszek, és megvan a potenciál, hogy nyerjünk – nyilatkozta Martín a leintés utáni interjúk során. – Egész hétvégén próbálkoztam a rajttal, és végre jól ment. Utána szélesre mentem, majd visszaestem Marc és Pecco mögé. Ezt követően át kellett mennem rajtuk, ami nem volt könnyű, csodálatos pilótákról van szó. Ugyanakkor láttam, hogy még a hátsó gumit menedzselve is mindenkit el tudok kapni, és meg tudom előzni őket. Amikor elkezdtem tempót menni, rendkívül erős voltam. A végén »Diggia« közeledett, de maradt két tizedem, hogy a végét megnyomjam, ami nagyon fontos volt. Csökkentettük a ponthátrányt, ami mindig jó, holnap pedig jön a nagy nap, és remélhetőleg még többet tudunk hozni.”

Di Giannantonio a második pozícióból kezdhette meg a sprintversenyt, ám a rajtja neki sikerült a legrosszabbul az élmezőnyből, és egészen a hatodik helyig zuhant. Utána megelőzte Marc Márquezt, majd kihasználta Martín manőverét Bagnaiával szemben, végül pedig a visszalassuló Álex Márquezt és Marinit is maga mögé utasította. A győzelem viszont nem jött össze neki, hiába akarta.

Próbálkoztam, tényleg keményen próbálkoztam, de nehéz volt, mert Jorge remek munkát végzett azokon a szakaszokon, ahol [igazán] vezetni kell a motort, a második és a harmadik szektorban – kezdte. – Próbáltam óvni az első gumit, mert már magas hőmérsékleten volt. Hihetetlen volt a futam, keményen hajtottam, hogy elkapjam. Lett egy sprintdobogónk, próbáljuk meg holnap is elérni [a pódiumot].”

A két lágyon motorozó honfitársához hasonlóan Marini is eltért az élmezőny nagy részétől a gumiválasztást illetően, hiszen előre lágyat, hátra keményet tett fel. Ez utóbbi viszont az előzetes tapasztalatok ellenére nem bizonyult jó döntésnek, az viszont nem érte meglepetésként, hogy a legjobbakkal nem tudta felvenni a versenyt.

Az időmérő után megmondtam, hogy néhány tized hiányzik a versenytempót illetően – utalt a kvalifikációt követő értékelésére. – Ez történt a futamon. Az elején nagyon próbáltam húzni, igyekeztem kiépíteni egy előnyt, harcolni a többi versenyzővel, és nem elengedni őket. Azonban gyorsabbak voltak nálam. [Miután megelőztek] próbáltam menedzselni [a tempót], hogy meglegyen ez a dobogó, ami egy fantasztikus eredmény. A holnapi futamra találnunk kell valamit, mert ma a hátsó gumi [rossz] tapadása miatt nagyon szenvedtem. Erre nem számítottam, mert a szabadedzéseken a kemény hátsó körről körre javult, de most a negyedik körtől a végéig katasztrófa volt. Szóval meg kell értenünk, hogy ez miért történt. Jorge mindig jól tud vezetni, amikor nincs tapadása az aszfaltnak. Jó beállításokkal rendelkezik az ilyen körülményekre. Gratulálok neki, hiszen nagyszerű hétvégéje van.”