back to top
2024. május 04. 20:20
KezdőlapMotoGPDi Giannantonio legyőzte Bagnaiát, aki a felesleges manővere ellenére is közel került...

Di Giannantonio legyőzte Bagnaiát, aki a felesleges manővere ellenére is közel került a címvédéshez

Fabio Di Giannantonio nyerte a Katari Nagydíjat a MotoGP-ben, miután a hajrában megelőzte Francesco Bagnaiát, akinek a visszatámadása sokkal rosszabbul is elsülhetett volna számára. Második helyével viszont jelentősen növelte előnyét a látványosan lassú Martínnal szemben.

A Moto3-as és a Moto2-es futamok után szokás szerint a MotoGP főversenyével zárult a Katari Nagydíj hétvégéje. Új körrekorddal szerezte meg a pole pozíciót Luca Marini, aki 1:51.762 másodperc alatt repesztett végig a loszaíli pályán. A második helyről Fabio Di Giannantonio várhatta a rajtot, aki az időmérőn 67 ezreddel volt lassabb a VR46 pilótájánál, a harmadik pozícióba pedig Álex Márquez kvalifikálta magát. A két bajnokesélyes, a sprintet ötödikként záró Francesco Bagnaia, és a szombati futamot megnyerő Jorge Martín egymás mellől, a negyedik és az ötödik helyekről vághattak neki a versenynek. Miguel Oliveira sérülése miatt nem tudott részt venni a futamon, Aleix Espargaró viszont igen. Ami a gumiválasztást illeti, hátra mindenki keményet tett fel, előre pedig szintén, kivéve a lágyat választó Marinit, Fabio Quartararót, Franco Morbidellit és Iker Lecuonát.

Pofozkodás, feltartás és sérülés után íme a MotoGP katari futamának rajtrácsa

A két bajnokesélyesnek ellentétesen sikerült a rajtja: Bagnaia kilőtt, és már az 1-es kanyarban átvette a vezetést, Martín viszont négy helyet rontott, miután kipörgött a kereke, és egészen a kilencedik pozícióig zuhant vissza. Maverick Viñalest aztán sikerült megelőznie, így feljött csapattársa, Johann Zarco mögé. Lecuona rögtön kiesett technikai problémák miatt.

Bagnaia ezután elkezdett ellógni Marini elől, Álex Márquez pedig csapattársát megelőzve feljött a harmadik pozícióba, míg mögöttük Brad Binder ment el Marc Márquez mellett az ötödik pozícióért. Martín Zarcótól is elkezdett leszakadni, aki aztán a következő körben szélesre futott, így Martín és Viñales is megelőzte. A francia pilóta a jelek szerint szándékosan engedte el csapattársát.

A 4. körben Di Giannantonio visszaelőzte a másik Gresinit, míg Martín egyre jobban közeledett az idősebbik Márquezre. A célegyenesben aztán megelőzte honfitársát, így feljött a hatodik pozícióba, de több mint másfél másodperccel maradt el Bindertől. Nem sokkal később Di Giannantonio maga mögé utasította Marinit, aki mellett nem sokkal később Álex Márquez és Binder is elment. Sőt, a gyári KTM pilótája a következő kör 1-es kanyarjában már a harmadik pozíciót is megszerezte.

A kör végén Aleix Espargaró kiállt, míg Martín ahelyett, hogy közeledett volna Marinire, inkább távolodott tőle, olyannyira, hogy lényegében feltartotta Marc Márquezt és Viñalest. Bagnaiára viszont közeledett Di Giannantonio, aki a hétvége előtt kijelentette, hogy a győzelemért szeretne harcolni.

A 9. körben Viñales sikerrel járt Marc Márquez ellen, majd Martínt is megtámadta, de elsőre nem járt sikerrel. Két körrel később viszont már nem volt ellenszere a Pramac pilótájának, aki rövid időn belül Marc Márquezzel szemben is pozíciót vesztett. A 25 éves motoros mögött Zarco haladt, de nem sokáig, ugyanis Quartararo agresszívan megelőzte honfitársát.

Martín aztán előzött, miután Márquez lecsúszott az ideális ívről, de Quartararo is elment a nyolcszoros világbajnok mellett, és hamarosan a másik spanyol versenyzőt is maga mögé utasította. Sőt, utána Jack Miller is megelőzte a bajnokság második helyezettjét, így ismét csapattársa előtt találta magát.

A 16. körben változott a sorrend az élmezőnyben, ugyanis Marini visszaelőzte Álex Márquezt. Sőt, az olasz pilóta a következő körben a visszalassuló Bindert is maga mögé utasította, aki aztán Márquezzel és Viñalesszel szemben is pozíciót vesztett. Hátrébb Bastianini megelőzte a Martín hátvédjeként funkcionáló Zarcót, így a spanyol pilóta ellen sem volt nehéz dolga.

A 19. körben aztán Di Giannantonio sikerrel járt, és be is bújt Bagnaia mellé. A célegyenes végén aztán Bagnaia visszatámadott, és annyira elmért a féktávot, hogy kisodródott a pályáról. Előnye hatalmas volt Marinivel szemben, így maradt a második, de ennek sokkal rosszabb vége is lehetett volna. A címvédőnek egyébként meglazult a villaszárnya.

Innentől kezdve nem volt kérdés, hogy Di Giannantonio megszerzi pályafutása első királykategóriás győzelmét, és bár Bagnaia visszalassult, nem volt veszélyben a második helye Marinivel szemben. Mögöttük Viñales, Binder, Álex Márquez, Quartararo, Bastianini, Miller és Martín lett az első tíz sorrendje. Ennek következtében 21 pontra nőtt Bagnaia előnye a tabellán Martínnal szemben, és nagyon közel került a végső győzelemhez.

A MotoGP katari futamának végeredménye