2024. április 27. 14:42
KezdőlapMotoGPPofozkodás, feltartás és sérülés után íme a MotoGP katari futamának rajtrácsa

Pofozkodás, feltartás és sérülés után íme a MotoGP katari futamának rajtrácsa

Aleix Espargaró hat-, Iker Lecuona háromhelyes rajtbüntetést kapott a Katari Nagydíj főfutamára. Előbbi indulása azonban továbbra is kérdéses, az pedig teljesen biztos, hogy Miguel Oliveira kihagyja a versenyt.

Több okból sem abban a sorrendben fog elindulni a MotoGP mezőnye a Katari Nagydíj főfutamán, ahogyan az időmérőn végeztek. A sportfelügyelők ugyanis két büntetést is kiosztottak a szombati napon, ráadásul az is biztossá vált, hogy legfeljebb 21 versenytő vesz részt a viadalon. Ez a szám azonban még csökkenhet.

Iker Lecuonát három hellyel sorolták hátra, miután az időmérő első szakaszában látványosan feltartotta Enea Bastianinit. Az Álex Rinst helyettesítő motoros azonban legrosszabb esetben is ugyanonnan indul, mint ahol az időmérőn végzett, a huszonegyedik helyről. Egyébként is csak egy pozíciót tudott volna visszaesni, hiszen csupán csapattársát, Nakagami Takaakit verte meg, de egy sérülés miatt előrébb került.

Súlyos büntetést ért a pofozkodás a MotoGP edzésén (videó)

Ez a sérülés pedig Miguel Oliveirával történt a sprintfutam 1. körében. A portugál versenyző nekiment Aleix Espargarónak, aminek következtében mindketten elestek, Enea Bastianini pedig nem tudta kikerülni a gyári Apriliát. Hármuk közül a portugál pilóta járt a legrosszabbul, akinek eltört a jobb oldali lapockája, így kihagyja a versenyt. Ez azt jelenti, hogy a tizenhetedik helyét jelen állás szerint Franco Morbidelli örökli meg, rajta kívül Pol Espargaró, Joan Mir és a már említett LCR-versenyzők jönnek előrébb.

Ketten is megsérültek a katari sprinten történt balesetben, egyikük biztosan kihagyja a futamot

Az idősebbik Espargaró szintén büntetést kapott Morbidelli megütése után így a tizedik helyett a tizenhatodik helyről, éppen Morbidelli mellől rajtol. A szankcióból Brad Binder, Augusto Fernández, Marco Bezzecchi, Fabio Quartararo, Bastianini és Jack Miller profitáltak. Igaz, az sem biztos, hogy a spanyol pilóta el tud indulni a futamon, mivel kisebb törést szenvedett a szárkapocscsontjában, ez a bemelegítés után fog eldőlni. Amennyiben nem képes rajthoz állni, a büntetést is megússza, hiszen a szövegezés szerint nem a következő futamára, hanem konkrétan a Katari Nagydíjra vonatkozik. A sportfelügyelők viszont most Marc Márquez portimãói esetével ellentétben nem hibáztak, mivel a versenyzők a szabályok szerint csak a baleset okozásáért kapott szankciókat vihetik tovább.

A MotoGP katari sprintfutamának rajtrácsa

# Pilóta Gyártó
1. Luca Marini Ducati
2. Fabio Di Giannantonio Ducati
3. Álex Márquez Ducati
4. Francesco Bagnaia Ducati
5. Jorge Martín Ducati
6. Johann Zarco Ducati
7. Marc Márquez Honda
8. Maverick Viñales Aprilia
9. Raúl Fernández Aprilia
10. Brad Binder KTM
11. Augusto Fernández KTM
12. Marco Bezzecchi Ducati
13. Fabio Quartararo Yamaha
14. Enea Bastianini Ducati
15. Jack Miller KTM
16. Aleix Espargaró* Aprilia
17. Franco Morbidelli Yamaha
18. Pol Espargaró KTM
19. Joan Mir Honda
20. Nakagami Takaaki Honda
21. Iker Lecuona** Honda

*6 rajthelyes büntetés agresszív viselkedésért
**3 rajthelyes büntetés feltartásért