back to top
2024. május 03. 17:07
KezdőlapMotoGPQuartararo aligha örült korábban ennyire egy nyolcadik hely után, a dobogót vette...

Quartararo aligha örült korábban ennyire egy nyolcadik hely után, a dobogót vette célba

Fabio Quartararo boldogan nyilatkozott a Katari Nagydíj sprintfutama után, de nem az eredmény okozott neki ekkora örömet. A Yamaha pilótája úgy érzi, fontos felismerésre jutottak a motorral kapcsolatban.

Fabio Quartararo számára jól indult, de rosszul folytatódott a Katari Nagydíj szombati napja. A francia pilóta ugyanis a leggyorsabbnak bizonyult a második szabadedzésen, utána viszont nem tudott továbbjutni a Q2-be az időmérőn. Ennek következtében csak a tizennegyedik pozícióból kezdhette meg a sprintversenyt.

Az viszont kifejezetten jól alakult az ő szempontjából, bár kétségtelen, hogy az 1. körben bekövetkezett baleset sokat segített neki, miután a rajtja a kerék kipörgése miatt nagyon rosszul sikerült. A következő körökben pedig egészen a nyolcadik helyig zárkózott fel, ám őt ezúttal elsősorban nem a végeredmény foglalkoztatta.

Martín agresszív versenyzéssel, Bagnaiával többször is összeérve nyerte a katari sprintet

„Izgalmas verseny volt – nyilatkozta Quartararo a leintés után, majd hozzátette, kifejezetten élvezte a 11 körből álló versengést. – Nagyon jól szórakoztam, mert remekül tudtam előzni. Nem a helyezés, hanem inkább a megszerzett tudás miatt vagyok ennyire boldog. Ez egy nagyon fontos nap volt a Yamaha számára.”

Quartararo sokszor panaszkodott a végsebességre a szezon során, és vélekedése szerint emiatt elsősorban a motorblokk a felelős. A katari hétvége pénteki napján kijelentette, hogy bizonyos fokozatokban nincs elég tempója, ráadásul a többiek a motor erejének köszönhetően jobban ki tudják használni a tapadást, mint ők. A sprinten viszont fontos felismerésre jutott.

Csúnyán kibabráltak Quartararóval mások hibái, de nem ő volt az egyetlen áldozat

„Végső soron csak arról van szó, hogy kitaláljuk, mennyi erőre van szükségünk ahhoz, hogy kihozzuk a maximális teljesítményt a gumikból – magyarázta. – Nem a nyomatékról van szó, ebben jók vagyunk az M1-essel. Meg kell találnunk, hogy mekkora maximális teljesítmény kell ahhoz, hogy tökéletes tartományba hozzuk az abroncsot.”

Quartararo, illetve a Yamaha igencsak ingadozó teljesítményt nyújt mostanában. Az előző öt főversenyből háromszor végzett az első ötben, abból kétszer a dobogóra is felállhatott, míg két alkalommal két számjegyű helyezést ért el. A 24 éves motoros ennek kapcsán kijelentette, bizonyos helyszíneken nem találták meg a megfelelő beállítást, de most összejött nekik.

„Néhány pályán ez nem megy olyan jól, ott hiányzik egy kis erő – fogalmazott. – Néha több erőre van szükségem harmadik fokozatban, ami a Ducati srácainak gyakran megvan. A katari pályán, az edzéssel ellentétben most megtaláltuk az ideális állapotot a sprintre és remélhetőleg a futamra is. Ezért sikerült ennyire jól a sprint, ezért tudtam kigyorsítani a kanyarokból az egyenesekre. Nyilvánvalóan megtaláltuk az optimális beállítást.”

Quartararo még egyszer kiemelte, hogy akkor tudnak gyorsak lenni, amikor „a rendelkezésre álló erő pontosan a gumik határát jelenti”. Nyolcadik helyének köszönhetően 2 ponttal ellépett Jack Millertől a tabella kilencedik pozíciójában, és bízik benne, hogy a főversenyen még jobb eredményre lesz képes. A SPEEDWEEK.com beszámolója szerint a 2021-es MotoGP-világbajnok odáig ment, hogy szerinte reális esélye van a dobogóra. „Ez volt életem egyik legjobb versenyélménye szombaton – hangsúlyozta. – Erre építünk majd vasárnap.”