back to top
2024. május 25. 05:05
KezdőlapMoto3Masià futamgyőzelemmel szerezte meg a Moto3-as világbajnoki címet

Masià futamgyőzelemmel szerezte meg a Moto3-as világbajnoki címet

Jaume Masià a tizedik helyről rajtolva megnyerte a kaotikus versenyt hozó Moto3-as Katari Nagydíjat, miközben Szaszaki Ajumu csak a hatodik helyen tudta befejezni a futamot. Ezzel az eredménnyel a spanyol pilóta lett a 2023-as szezon világbajnoka a legkisebb géposztályban.

A Moto3-as versennyel indult a Katari Nagydíj vasárnapi programja. A szoros végeredményt hozó szombati időmérőn Daniel Holgado szerezte meg a pole pozíciót 2:04.732 másodperces körrel. A második helyre Diogo Moreira jött be, aki alig 3 ezreddel maradt el a spanyoltól, az első sor utolsó rajtkockájából pedig Deniz Öncü várhatta a lámpák kialvását. A világbajnoki cím esélyesei közül Szaszaki Ajumu a negyedik, az éllovas Jaume Masià viszont csak a tizedik legjobb időt motorozta.

Masià 13 pontos előnnyel rendelkezett Szaszakival szemben a verseny előtt, amelynek azzal a tudattal vághatott neki, hogy a leintéskor bebiztosíthatja a bajnoki címet. Ehhez arra volt szüksége, hogy amennyiben megszerzi az első helyet, akkor vetélytársa legfeljebb negyedik; ha a másodikat, akkor legfeljebb nyolcadik; ha a harmadikat, akkor legfeljebb tizenkettedik; és ha negyediket, akkor legfeljebb tizenötödik legyen.

Öncü látványosan bemozdult a rajtnál, és így ő fordult el elsőként az 1-es kanyarban, de ezért később dupla hosszú körös büntetést szabtak ki rá. Masià a hetedik helyre jött fel, miközben az első négy helyen folyamatosan váltogatták egymást a versenyzők az első kör során.

A török a második körben töltötte le a büntetésének első felét, ezzel Szaszaki az élre tudott állni. Masià folytatta a felzárkózást, és egészen a negyedik helyig ugrott előre. Egy nagy átrendeződés után a spanyol nagyon agresszívan bevetődött a japán mellé, akit kisodort a pálya szélére, és ezért az ötödik, illetve az nyolcadik helyig estek vissza vissza. A vezető személye folyamatosan közben változott, Holgado, Iván Ortolá, és Moreira váltogatta egymást az első helyen.

A negyedi kör elején Filippo Farioli került a földre, Szaszaki a kör végére felzárkózott Masià mögé. A hatodik kör kezdetén Ortolá vette át a vezetést, Masià pedig a második helyre lépett előre, nem sokkal később Szaszaki is megelőzte Holgadót, és máris újra bajnoki riválisa mögött motorozott.

Tíz körrel a vége előtt Masià újra kivezette Szaszakit a pálya szélére, ugyanabban a kanyarban, ahol korábban is, de nem sokkal később újra a második, illetve a negyedik helyen motoroztak. A spanyol versenyző később egy figyelmeztetést kapott a megmozdulásáért.

Moreira bukott a 15-ös kanyarban, ebben Ortolá volt a segítségére, aki ezért dupla hosszú körös büntetéssel jutalmaztak. Közben Holgado állt az élre, és egy kisebb előny tudott kiépíteni Szaszaki, és Alonso előtt, Masià a negyedik helyre csúszott vissza. A japán a kilencedik kör közepén átvette a vezetést, de a célegyenesben Holgado és Masià is újra elment mellette.

Három körrel a vége előtt Szaszaki az ötödik helyre esett vissza, majd Fernández, Másia csapattársa agresszívan megelőzte a japánt, aki ezzel a tizedik helyre esett vissza, miközben a Leopard Racing bajnokesélyes versenyzője vezette a futamot.

Az utolsó kör utolsó szektorában a folyamatos zárkózó Szaszaki majdnem bukott, Másia pedig megtartotta a vezető helyét, és így futamgyőzelemmel lett a 2023-as szezon Moto3-bajnoka.

A Moto3 katari futamának végeredménye