2024. április 27. 14:25
KezdőlapMoto2Aldeguer hibája ellenére fölényes győzelmet aratott Katarban

Aldeguer hibája ellenére fölényes győzelmet aratott Katarban

Fermín Aldeguer nyerte a Katari Nagydíjat. A spanyol pilóta annak ellenére tudott fölényes győzelmet aratni, hogy a második kör elején hibázott, és a kilencedik pozícióba esett vissza. A második helyet Manuel González szerezte meg, aki első alkalommal állhatott fel a dobogóra Moto2-es karrierje alatt. 

A Moto3-as után a Moto2-es futam következett a Katari Nagydíj vasárnapján. Joe Roberts új körrekorddal, 1:57.305 másodperces idővel szerezte meg pole pozíciót a rendkívül szoros végeredményt hozó időmérőn. A második helyre a Q1-ből továbbjutó Celestino Vietti ért oda, aki alig 7 ezreddel kapott ki az amerikaitól. Mellette Arón Canet állhatott fel a rajtrácsra, aki 28 ezreddel maradt el az első rajtkockát érő időtől. A világbajnok Pedro Acosta a hetedik pozícióból várhatta a lámpák kialvását.

A rajt után Roberts és Vietti fordult el az első két helyen az 1-es kanyarban, a harmadik pozícióba Fermín Aldeguer jött fel, de egy körrel később Canet vissza tudta előzni a 18 éves pilótát.

A második kör kezdetén Aldeguer hibázott, túl rövidet akart fékezni, és ezért kisodródott a pálya szélére. A spanyol a kilencedik pozícióba zuhant vissza, Canet közben átvette a vezetést, a harmadik helyre pedig Jake Dixon lépett előre.

A harmadik körben Manuel González jött fel a negyedik helyre, és rövid idő belül jelentősen leszakította magáról az ötödik Tony Arbolinót.

Az ötödik körben Sean Dylan Kelly bukott, Aldeguer pedig elkezdte a felzárkózást az élmezőnyre, először a hatodik helyre lépett előre, és nem sokkal később már ötödikként motorozott.

 

A hetedik körben Aldeguer egy merész előzéssel Gonzálezt is maga mögé utasította, és a negyedik helyre zárkózott vissza. A nyolcadik kör elején Dixon előzte meg Robertset, aki mellett ezután Aldeguer is elment. Az amerikai végül a hetedik pozícióba esett vissza, Arbolino pedig hibázott, és csak tizenegyedikként folyatta a versenyt.

A kilencedik körben Aldeguer az élre állt, és egy kisebb előnyt is ki tudott építeni az őt üldöző trióval szemben, amelyet Canet, Dixon és González alkotott, akik szintén majdnem egy másodperccel eltávolodtak a mögöttük haladóktól.

A tizedik körben González lépett fel a harmadik helyre, Aldeguer előnye pedig közel egy másodpercre nőtt Canet előtt. A Beta Tools SpeedUp versenyzője ráadásul új futam közben futott körrekordot állított be. A tizenharmadik körben Nozane Kohta került a földre, Aldeguer pedig új legjobb időt motorozott.

Öt körrel a vége előtt González megelőzte Canetet a célegyenes végén, és átvette tőle a második helyet, egy körrel később pedig Aldeguer idejét megverve új rekordot motorozott. Azonban három körrel a vége előtt már Ogura Aj neve mellett szerepelt a legjobb időt jelző piros jelzés.

Két körrel a vége előtt Ogura megelőzte Dixont a 6-os kanyarban, de a brit a sarkában tudott maradni, és az utolsó kör kezdetén visszaelőzte japán vetélytársát. A két pilóta többször is helyet cserélt, de egy nagyon szoros befutót követően a Team Asia versenyzője örülhetett a negyedik helynek.

Aldeguer magabiztos motorozással sorozatban a harmadik, a szezonban a negyedik győzelmét aratta. Canet és González is csatába kezdett az utolsó körben, több előzést követően ez a párharc is csak a célvonalnál dőlt el. Végül a második helyet a Correos Prepago Yamaha VR46 pilótája szerezte meg, aki először állhatott dobogóra Moto2-es pályafutása során.

 

 

A KTM Ajo az egyéni mellé megszerezte a csapat világbajnoki címet is. A futamon 20 ponttal szerezhettek kevesebbet a Marc VDS-nél, hogy újra az övék legyen ez az elismerés. Végül Acosta a belga istálló mindkét versenyzőjét megverte, és ezzel könnyedén teljesítette ezt a feltételt.

A Moto2 katari futamának végeredménye