back to top
2024. május 04. 19:07
KezdőlapMotoGPDi Giannantonio visszavágott a kétkedőknek, Bagnaiát a szélárnyék sodorhatta volna óriási bajba

Di Giannantonio visszavágott a kétkedőknek, Bagnaiát a szélárnyék sodorhatta volna óriási bajba

Fabio Di Giannantonio nehezen találta a szavakat a Katari Nagydíjon aratott győzelme után, de azt kiemelte, hogy visszavágott a benne kételkedőknek. Francesco Bagnaia a szombati nap alapján nem számított ilyen eredményre, míg Luca Marini úgy véli, ha nem ragad be mások mögé, akkor ő is az első helyért küzdhetett volna.

Izgalmas csatát hozott a győzelemért a Katari Nagydíj a MotoGP-ben. A futam nagy részében Francesco Bagnaia vezetett, ám a hajrában megelőzte őt Fabio Di Giannantonio, így ő nyerte a versenyt. Mögöttük Luca Marini futott be, így három Ducati-pilóta, illetve három olasz állhatott fel a dobogóra a loszaíli viadalon.

Di Giannantonio legyőzte Bagnaiát, aki a felesleges manővere ellenére is közel került a címvédéshez

Di Giannantonio élete első győzelmét aratta a királykategóriában, miközben valószínű, hogy jövőre egyik csapatnál sem lesz ülése. A 25 éves motoros harmadikként fordult el a rajtnál, majd csapattársa, Álex Márquez megelőzte, de hamar vissza tudta venni a pozíciót, hogy aztán Marini mellett is elmenjen. Ezt követően egyedüliként tudta tartani Bagnaia tempóját, majd 4 körrel a vége előtt átvette a vezetést, amit már nem is engedett ki a kezéből.

„Mit mondhatnék, elképesztő hétvége volt, a futam pedig egyszerűen hihetetlen volt – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Amikor Pecco mögött haladtam, tudtam, hogy többet is elérhetek. A futam közepén kicsit szenvedtem az első [gumival], aztán viszont láttam, hogy ő is elkövet apró hibákat, szóval azt mondtam [magamban], hogy »talán itt a lehetőség«. Megcsináltuk. Nem találom a szavakat, igazi visszavágás volt ez magamért, illetve azoknak, akik kételkedtek bennem. Megcsináltuk, srácok, MotoGP-győztesek vagyunk!”

Bagnaia szenzációsan rajtolt, és már az első kanyarban élre állt, utána pedig egészen az utolsó körökig senki nem volt rá veszélyes. Miután Di Giannantonio megelőzte őt, a célegyenesben próbált visszatámadni, és kis híján összeért a két motor. A gyári Ducati pilótája aztán kiment a bukótérbe, de akkora volt az előnye Marini előtt, hogy második helye még a meglazult villaszárny ellenére sem forgott veszélyben. A manőver ugyanakkor sokba is kerülhetett volna, és tekintve, hogy így is 21 pontra növelte előnyét Jorge Martínnal szemben az utolsó forduló előtt, teljesen felesleges volt kockáztatnia.

„Nagyon boldog vagyok – kezdte a sprintfutamon csak az ötödik helyen záró címvédő. – Őszintén szólva tegnap is arra számítottam, ami ma történt. A rajt tökéletesen sikerült, egyedül voltam az élen. Utána próbáltam húzni, hogy kiépítsek egy előnyt, de »Diggia« elképesztő volt, Igyekeztem menedzselni a gumikat és mindent, de sajnos a szélárnyéka megtréfált az első féktávon, és teljesen szélesre futottam. Örülök az eredménynek, a tegnapi nap alapján nem számítottam rá. Sikerült jelentősen növelni az előnyünket Jorgéval szemben, fontos, hogy így érkezünk meg Valenciába.”

Marini MotoGP-pályafutása és egyben szezonbeli második vasárnapi dobogóját szerezte meg. Bagnaia, ahogyan a két Gresinit, úgy őt is lerajtolta, de egy ideig tartotta a második helyet, mígnem aztán gyors egymásutánban Di Giannantonio, Márquez és Brad Binder is elment mellette. Utóbbi kettőt később visszaelőzte, de honfitársaival szemben akkora hátrányba került, hogy önerőből már nem reménykedhetett ennél többen.

„Fantasztikus hétvége volt, ami nagyon kellett – fogalmazott. – Kár érte, mert sok időt vesztettem Álex és Brad mögött, pedig úgy gondolom, hogy megvolt a tempóm, hogy együtt maradjak Fabióval és Peccóval, és a végén esetleg megpróbáljam megnyerni a versenyt. Mindenesetre nagyszerű a dobogó, és nagyszerű volt a hétvége. Köszönöm a csapatomnak, remek munkát végeztek! Már csak egy hétvége van hátra, úgyhogy élvezzük, és Valenciában is próbáljuk meg a legjobbunkat nyújtani!”