2024. április 27. 12:25
KezdőlapMotoGPBeteljesedett a szezon szomorú statisztikája, így már most megvan a következő év...

Beteljesedett a szezon szomorú statisztikája, így már most megvan a következő év első büntetése

Miguel Oliveira kihagyja a Valenciai Nagydíjat, így számára véget ért a MotoGP idei szezonja. Mivel a portugál versenyzőt megbüntették a sprintfutamon történt ütközésért, ezt csak a 2024-es idény első futamán tudja letölteni.

Rémálomszerűen alakult Miguel Oliveira számára a Katari Nagydíj hétvégéje. Miután a tizenhetedik helyet szerezte meg az időmérőn, a sprintfutamon balesetet szenvedett. Az 1. körben későn fékezett a 6-os kanyarban, így eltalálta Aleix Espargaró motorját, aki magával vitte Enea Bastianinit. A portugál pilóta lapockatörést szenvedett, aminek következtében kihagyta a főversenyt, míg márkatársának a szárkapocscsontjában lett egy törés, de ő rajthoz tudott állni.

A sportfelügyelők még a vasárnapi futam előtt azt az ítéletet hozták, hogy Oliveirát hosszú körös büntetéssel sújtják, miután őt találták felelősnek az incidensért. Az RNF Aprilia motorosa csalódottan nyilatkozott a történtekről, és kiemelte, amikor már érzékelte a bajt, igyekezett elkerülni az ütközést, ám ez nem sikerült neki.

„Ez egy versenybaleset volt – nyilatkozta. – Sajnos egy Aprilia-márkatárssal ütköztem, ami nagyon elkeserít. Kicsit későn fékeztem a hatos kanyarban, Aleix pedig vélhetően túlságosan is megfékezte [a motort]. Amikor láttam, hogy vélhetően neki fogok menni, egyenesbe tettem a motort, hogy kikerüljem, de a hátsó kerekét nem tudtam elkerülni. Sajnos mindketten elestünk, ami csalódást keltő. Rosszul ítéltem meg [a helyzetet], aminek az lett a vége, hogy mindketten földre kerültünk, és mindketten megsérültünk.”

Ketten is megsérültek a katari sprinten történt balesetben, egyikük biztosan kihagyja a futamot

Ahogyan az Marc Márqueznek a szezonnyitón okozott balesete óta szokás, a büntetés szövege úgy szól, hogy a következő olyan futamon kell letölteni, amelyen a vétkes pilóta el tud indulni. Ez pedig a jövő évi, egyébként pont Katarban megrendezendő szezonnyitó lesz, ugyanis maga Oliveira mondta el, amit már eddig is lehetett sejteni: a valenciai hétvégén, illetve teszten sem tud ott lenni.

„Eltört a lapockám, és még nem igazán tudom, mennyire súlyos a sérülés – folytatta. – Szóval amint hazaérek, jobban megnézetem, és meglátjuk, mi vár rám a felépülés terén. Úgy tűnik, nem lesz szükségem műtétre, de [a gyógyulás] igénybe vesz egy kis időt. Sajnos a szezon hátralévő részét ki fogom hagyni, így ez volt az utolsó köröm. Volt egy kicsi mindenből ebben az idényben. Nem erre számítottam, de úgy gondolom, ez is építheti némileg a személyiségemet a következő szezonra. A következő év remélhetőleg jobban alakul.”

Wilco Zeelenberg, az RNF Aprilia csapatmenedzsere ugyancsak megerősítette, hogy Oliveira számára véget ért a szezon, de a sepangi tesztre még felépülhet, Valenciában pedig az olasz gyártó tesztpilótája, Lorenzo Savadori helyettesíti. Oliveira hiányával pedig biztossá vált, hogy úgy fog véget érni a szezon, hogy egyetlen sprint- vagy főfutamon sem volt ott mind a huszonkét állandó versenyző.