back to top
2024. május 10. 08:54
KezdőlapMotoGPMarini szinte elismerte, hogy a Hondához igazol, Di Giannantonio bejelentkezett a helyére

Marini szinte elismerte, hogy a Hondához igazol, Di Giannantonio bejelentkezett a helyére

Luca Marini meglehetősen nyíltan beszélt arról, hogy jövőre a Hondánál folytathatja pályafutását, és gyakorlatilag elbúcsúzott a VR46-tól. Fabio Di Giannantonio optimista, és méltatta honfitársa jelenlegi istállóját.

Szinte biztos, hogy Luca Marini az utolsó hétvégéjét teljesíti a VR46 színeiben, legalábbis egy ideig. A hírek szerint ugyanis az olasz versenyző a gyári Hondához igazol, ahol a Gresinihez távozó Marc Márquez helyét veszi át. Bár hivatalos bejelentés továbbra sem történt, lényegében borítékolható, hogy ez lesz a forgatókönyv.

Több érintett már akkor nyíltan beszélt a házasságról, amikor a Maláj Nagydíj hétvégéjén megjelentek az ezzel kapcsolatos pletykák. Marini féltestvére, egyben a VR46 csapat tulajdonosa Valentino Rossi egy sokat sejtető képet osztott meg a közösségi médiában, míg a csapatigazgató, Alessio „Uccio” Salucci elismerte, hogy jó esély van Marini távozására. Márquez többször is tényként beszélt erről, és most már a feltételezett utódja is egyre inkább ezt teszi.

Marc Márquez újabb információról számolt be utódlásáról, meglepte a Honda döntése

Hamarosan jönnek a hírek. Jelenleg nem sokat tudok mondani, a következő napokban kiderül – nyilatkozta a Valenciai Nagydíj sajtónapján, majd nem rejtette véka alá, hogy tényleg az lesz, amire mindenki számít. – Mindig is az volt az álmom, hogy egy gyári csapatnál legyek, fejlesszek egy motort, és győzelemre vigyem a gyártót. Szóval véleményem szerint ez a megfelelő pillanat. Ott volt a lehetőség, mert Marc döntése mindenkit sokkolt. Ugyanakkor azt gondolom, hogy ha nem is jövőre, de a jövőben [amúgy is] összejönne. Szóval most van egy jó lehetőségem, és megpróbálom a legjobbat kihozni magamból. Egyelőre ez a maximum, amit mondhatok.”

Marini a VR46 Akadémián nevelkedett, és 2018 óta a gyorsaságimotoros-világbajnokságon is ennél a csapatnál versenyez. 2020-ig a Moto2-ben indult, 2021 óta pedig a királykategóriában szerepel. A MotoGP-ben egyértelműen ez a legjobb szezonja, hiszen két vasárnapi dobogójának is köszönhetően a hetedik helyen áll az összetettben, de az ötödik pozíció is lőtávolon belül van számára. Hogy ez összejön-e, az vélhetően vasárnap derül ki, az viszont egyértelműnek tűnik, hogy ez lesz a hétvége lesz a búcsú, mivel lényegében elköszönt istállójától.

„Fantasztikus utazás volt, pályafutásom legszebb pillanatain osztoztam a csapattal – fogalmazott. – Szeretnék köszönetet mondani az egész istállónak, de azoknak is, akik korábban a Moto2-es alakulat tagjai voltak. Minden pillanatot élveztem, és szeretném élvezni ezt a hétvégét Valenciában, mert itt is van még mit tenni.”

Marini jövője tehát egyértelműnek tűnik, és mindenki csak a hivatalos megerősítésre vár, az viszont korántsem magától értetődő, hogy ki lesz az utódja. Salucci nem rég leszögezte, hogy a Moto2-ből válogatnak, így kizárta Fabio Di Giannantonio érkezését, de nem kizárt, hogy a Gresini pilótája felkeltette a figyelmüket, mindenekelőtt a Katari Nagydíjon aratott győzelmével. A 25 éves versenyző múlt héten reményvesztettnek tűnt a királykategóriás jövőjét illetően, most viszont ismét optimistán nyilatkozott.

Kiderült, hogy Aldeguer mellett ki pótolhatja még a minden bizonnyal távozó Marinit a VR46-nál

Mondjuk úgy, hogy egy sisakkal és egy [versenyzői] ruhával jöttem ide, hogy kedden kipróbáljam – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Valami klassz dolgon munkálkodunk, jó esélyünk van arra, hogy teszteljünk, és [a korábbihoz képest] kicsit nagyobb a sanszom, hogy jövőre a mezőnyben legyek. Keményen fogunk próbálkozni.”

Di Giannantonio persze konkrétumot nem említett, de a MotoGP-ben kizárólag a VR46 jöhet szóba. Amennyiben összejönne neki ez a váltás, akkor abból a szempontból nem változna a helyzete, hogy ugyanúgy egyéves Ducatin versenyezne, viszont Rossi alakulata idén sokkal jobban teljesített csapatszinten az újdonsült futamgyőztes jelenlegi istállójánál.

Di Giannantonio elismerte, majdnem a Hondához igazolt, szerinte nem ezt érdemli

Úgy tűnik, ez az egyetlen elérhető motor, ha Luca úgy dönt, hogy bejelentést tesz – utalt Di Giannantonio a VR46-ra. – Az biztos, hogy ez egy nagyszerű csapat, elképesztő a színfalak mögött végzett munkájuk, amit az akadémiával és az összes munkatárssal tesznek. A Moto3-ban csatlakoztak [a vb mezőnyéhez], onnan a Moto2-be, illetve a MotoGP-be jutottak, és minden géposztályban nagyon jók voltak. Ez egy remek istálló, és csodálatos élmény, kihívás lenne számomra. Emellett szerintem egy hihetetlenül jó lehetőség, hogy sokat tanuljak.”

Di Giannantonio jövőjével kapcsolatban nemrég Paolo Ciabatti, a Ducati sportigazgatója is megszólalt. Az olasz szakember kijelentette, elfogadhatatlannak tartja, hogy honfitársának még mindig nincs helye a királykategória 2024-es mezőnyében. A Gresini motorosa hálás ezért a megszólalásért. Rendkívül büszke voltam Paolo szavai miatt – mondta. – Nagyon jó volt velem.”